„Kuo daugiau žmonių kreipiasi, tuo su daugiau žmonių užimtumo sistema dirba ir tuo daugiau yra įtraukiami į pagalbą, socialinę politiką. Jeigu bandysime atlaisvinti Užimtumo tarnybą nuo „trumpalaikių klientų“, tai nebūtinai bus visuomeninė nauda. Galbūt bus daugiau pajėgumo, aš tą logiką suprantu, bet iš principo nėra jokio algoritmo, ką darys tie žmonės, kurių sistema tiesiog neatpažins. Jie nebūtinai kreiptis į savivaldybę pagalbos, jie tiesiog nepateks į socialinės politikos aprėptį“, – Eltai sakė T. Tomilinas.

Anot parlamentaro, institucijoms reforma galbūt ir bus patogi, bet kyla klausimas, ar visuomenei nuo to bus geriau, ar liks mažiau skurdo ir socialinių problemų.

„Drįsčiau abejoti. Aš nematau, kokie yra pasiūlymai, alternatyvos, ar tikrai bus įgalintos savivaldybės, ar jos turės daugiau galimybių ir finansavimo spręsti socialines problemas, nes Užimtumo tarnyba tam turi nemažai įgaliojimų ir galimybių. Vien dirbtinis didelio rato klientų atsisakymas nebūtinai reiškia viešąją naudą“, – komentavo T. Tomilinas.

Politiko teigimu, tikslas yra kuo daugiau žmonių motyvuoti dirbti, o ne tik dirbti su motyvuotais. Frakcijos nario teigimu, jei Užimtumo tarnyba yra perkrauta, vadinasi, jos funkcijos yra reikalingos.

„Vakaruose yra kitaip – yra ieškoma klientų, stengiamasi kuo daugiau žmonių įtraukti į bet kokią sistemą. Aš abejoju, kad savivalda nėra apkrauta ir tikrai laukia didžiulio skaičiaus žmonių ir tikrai rūpinsis jų visų užimtumu. (...) Žiūrėkime iš kliento perspektyvos, ne tik iš institucijos patogumo. (...)

Aš nesakau, kad prieštarausiu viskam, tikrai ieškosiu kompromiso. (...) Jeigu socialines paslaugas bandome apriboti ir nebandome į socialinę sistemą įtraukti žmonių, jie tiesiog dingsta savo problemų rate ir taip giliname problemą jos nematydami arba neregistruodami“, – komentavo T. Tomilinas.

„Gal iš Užimtumo tarnybos taško bus galima suploti rankomis ir sakyti: „Susitvarkėme.“ Žmogaus gyvenimas tuo nesibaigia, jeigu institucijai yra lengviau. Jis turi tų problemų, nepatenka į darbo rinką dėl vienokių ar kitokių priežasčių, jo motyvavimas ir įtraukimas vis tiek turi visuomeninę naudą“, – sakė frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys.

Parlamentaras svarstė, kaip reikėtų pritaikyti PSD mokėjimo sistemas.

„Jūs man parodykite, kaip sukursite universalią PSD mokėjimo sistemą? Ar sveikatos sistema su tuo sutiko? Aš abejoju. Nemačiau pasiūlymo, bet kiek žinau, diskusijas anksčiau vykdėme ir nėra taip paprasta pakeisti sveikatos sistemos logiką, kas yra draudiminis mokestis, draudiminė sistema. Vis tiek valstybė už tą žmogų turės mokėti, tai kokiai institucijai perduodame šią prievolę? Vis tiek bus kažkuri kita, jei ne Užimtumo tarnyba. Problemos neišsprendžia, kitai vis tiek reikia finansavimo“, – sakė T. Tomilinas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė „Žinių radijui“ teigė, jog reikia imtis Užimtumo tarnybos reformos, kad būtų galima dirbti tik su motyvuotais žmonėmis. Ketinama perorganizuoti veiklą, kad gyventojai, kuriems yra reikalingos socialinės išmokos ar sveikatos draudimas, kreiptųsi per kitas institucijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)