Apie atleidimą sužinojo atsitiktinai

Su Delfi susiekė Širvintose Lietuvos pašto (LP) finansinių paslaugų „PayPost“ skyriuje dirbanti vadybininkė Edita. Moteris pasakoja, kad rugsėjį visai atsitiktinai sužinojo, kad, be jos administruojamo skyriaus, Lietuvoje bus uždaromi dar per 20 „PayPost“ skyrių, tad ji liksianti be darbo.

„Rugsėjo 9 d. iš Prevencijos grupės vadovo atsitiktinai gavome elektroninį laišką, kad bus uždaromi 26 „PayPost“ skyriai rugsėjo mėnesį. Laiške buvo minima visus skyrius nurodytą datą atjungti nuo apsaugos sistemos, o apie darbuotojų likimą – nė žodžio.

Lietuvos paštas – valstybės valdoma įmonė, ar taip galima elgtis su darbuotojais? Juk tam ir yra numatyti įspėjimo terminai, kad darbuotojas galėtų ne tik morališkai, bet ir finansiškai pasiruošti. Tai kam reikalingas Darbo kodeksas, jeigu jo nesilaiko Lietuvos pašto vadovybė? Lietuvos paštas uždaro visus „PayPost“ skyrius. Lyg ir nieko neįprasta, bet kodėl tai vyksta slapta? Kodėl ši informacija slepiama nuo darbuotojų?“ – rašoma LP darbuotojos laiške.

Anot jos, po nutekintos informacijos, rugsėjo 10 d., darbuotojai savo vidinėje darbo sistemoje patys rado generalinės direktorės pasirašytą nurodytų „PayPost“ skyrių veiklos optimizavimo įsakymą, o asmeniškai su darbuotojais susisiekta vis dar nebuvo.

Nesupranta, kodėl uždaro pelningą skyrių

Praėjus daugiau nei savaitei, Edita Delfi sako iki šiol nežinanti, kodėl uždaromi net ir pelningi „Pay Post“ skyriai.

„Širvintų „PayPost“ – labai pelningas, tik nežinau, kokios yra uždarymo priežastys. Pati regiono vadovė nustebusi paskambino ir pranešė, kad uždaro skyrių. Ji taip pat nežino priežasčių, atsitiktinai sužinojo iš Vilniaus regiono vadovės, kad ten uždaro 7 skyrius“, – sako Edita.

Nusivylusi pašnekovė pažymi, kad toks LP vadovybės elgesys tik parodo, kad darbuotojai nevertinami, o sąvoka „žmogiškumas“ neegzistuoja.

„Galite įsivaizduoti, kaip yra skaudu, kai tu ne iš savo vadovo tai sužinai, o atsitiktinai iš kito departamento vadovo, kurio laiške buvo aiškinama, kaip „PayPoste“ atjungti parametrus“, – pažymi ji.

Nežino, ką toliau darys

Darbuotoja rugsėjo 13 d., praėjus kelioms dienoms po šios žinios, gavo oficialų įspėjimą apie atleidimą iš darbo. Edita nežino, ką toliau darys, netekusi darbo.

„Kiekvienas įspėtas darbuotojas aiškinasi atskirai. Žinau moterų, kurios konsultuojasi su teisininkais, nes joms iki pensijos likę nedaug. Kitos kreipiasi į Darbo inspekciją. Kiekviena kovoja už save“, – sako pašnekovė.

Jai klausimų kelia ir tai, ką ji veiks po skyriaus uždarymo, nes oficiali jos darbo pabaiga – po kelių mėnesių.

„Kadangi esu neįgali, man priklauso 3 mėnesiai. Rugsėjo 13 d. gavau įspėjimą, kad esu atleidžiama, o mano „PayPost“ uždaro rugsėjo 27 d. O mano paskutinė darbo diena – gruodžio 14 d.. Taip išeina, kad sėdėsiu namie. Klausė, ar sutiksiu pašte padėti, bet jei mano vieta optimizuojama, nereikalingas darbas, perteklinė darbo jėga, tai kodėl turiu eiti į dirbti paštą, kai ten visai nėra man suteiktos laisvos darbo vietos“, – svarsto Edita.

29 „PayPost“ skyriai bus integruoti į pašto skyrius

LP komunikacijos vadovė Ugnė Bartašiūtė pažymi, kad per rugsėjį į pašto skyrius bus integruota 29 „PayPost“ skyriai visoje Lietuvoje.

„Svarbiausias kriterijus, kuriuo įmonė vadovaujasi priimdama sprendimus dėl tinklo pokyčių, – kokybiškų paslaugų užtikrinimas klientams. Atsižvelgiant į „PayPost“ skyrių nusidėvėjimą bei mažus klientų srautus, atsisakome prastos būklės „PayPost“ skyrių ir integruojame juos į šalia esančius pašto skyrius.

Tokią integraciją sėkmingai tęsiame jau kelis metus, o įmonės investicijas nukreipiame į pašto skyrių atnaujinimą bei modernizavimą“, – komentuoja LP atstovė.

Kur klientai gaus finansines paslaugas?

Širvintų „PayPost“ vadybininkė nuogąstavo, kas laukia klientų, mat nebelikus šio skyriaus, mieste daugiau nebėra finansinių paslaugų teikėjų.

„Širvintose daugiau jokių finansinių paslaugų nėra, jokio banko. Kur klientai susimokės mokesčius? Kur jiems kreiptis dėl visų finansinių paslaugų? Klientas paliktas likimo valiai. Visi turės važiuoti į Vilnių arba Ukmergę, kur yra artimiausias bankas“, – sako Edita.

Pasak U. Bartašiūtės, visas „PayPost“ teiktas finansines paslaugas klientai galės gauti paštuose, kurių didžioji dalis yra įsikūrę šalia „PayPost“ skyrių. Tarp jų ir Širvintose esantis pašto skyrius.

„Visas finansines paslaugas klientams teikiame pašto skyriuose, o klientams patogiau, kai vienoje vietoje gali būti suteiktas didesnis įvairių paslaugų spektras. Taip pat pastebėjome, kad karantino metu daugiau žmonių išsiugdė įprotį finansines paslaugas gauti saugesniu ir greitesniu būdu, t.y. internetu“, – teigia LP atstovė.

Pokyčiai palies 27 darbuotojus visoje Lietuvoje

Konkrečių darbuotojų situacijų LP negali komentuoti dėl asmens duomenų apsaugos. Tačiau, kaip tikina, visus darbuotojus apie pokyčius LP įspėja „griežtai vadovaujantis Darbo kodekse numatytomis procedūromis“. Remiantis įstatymu, negalią turintiems darbuotojams įspėjimo terminas esą yra trys mėnesiai.

U. Bartašiūtė skaičiuoja, kad rugsėjo mėn. planuojamas pokytis palies 27 darbuotojus visoje Lietuvoje. Anot jos, uždaromuose „PayPost“ skyriuose dirbantiems darbuotojams visu įspėjimo laikotarpiu yra siūlomos kitos laisvos darbo vietos įmonėje, prireikus – teikiamos profesinės konsultacijos darbo paieškos klausimais.

Apie tai užsimena ir LP darbuotoja Edita, tačiau jai pateikti darbo pasiūlymai nustebino: „Vakar vakare gavau el. paštu Organizacijos vystymo departamento specialistės laišką apie laisvas darbo vietas, kad neva galėtų kiekvienam darbuotojui, kurie gavo įspėjimą, suteikti pagalbą. Atsidarau tas laisvas darbo vietas: Domeikavos paštas, Kauno paštas, Klaipėdos, Radviliškio – 0,9 ar 0,15 etato. Aš esu iš Širvintų, kaip gali atsiųsti tokį pasiūlymą. Žinau, kad yra kas kreipėsi dėl pasiūlymų, tai, matyt, apsidraudimui Lietuvos paštas atsiuntė laisvų darbo vietų sąrašą. Bet jis labai juokingas, neturiu žodžių.“

Po šio optimizavimo Lietuvoje toliau dar dirbs 25 „PayPost“ skyriai. Palyginimui, šių metų pradžioje jų buvo 63, o pernai balandį – 105 skyriai.

„PayPost“ skyriuose teikiamos tokios finansinės paslaugos kaip išmokų mokėjimas, įmokų surinkimas, kreditai, draudimas, automobilio lizingas, pinigų perlaidos ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)