Pasaulio ekonomika šiemet atsitiesia ir tai paskatino, be kita ko, įvairios skatinamosios priemonės, veiksmingų vakcinų nuo COVID-19 atsiradimas ir gyventojų skiepijimas, taip pat daugelio rūšių ekonominės veiklos atnaujinimas, pareiškė organizacija.

„Atsigavimas tebėra labai netolygus ir įvairių šalių rezultatai yra stebėtinai nevienodi“, – pažymėjo EBPO savo tarpinėse ekonominėse prognozėse.

Pasak organizacijos, pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) po pernykštės COVID-19 pandemijos išprovokuotos recesijos jau viršijo prieš pandemiją buvusį lygį.

Dabar EBPO prognozuoja, kad pasaulio BVP šiemet padidės 5,7 proc., tačiau šis numatomo prieaugio rodiklis yra 0,1 procentinio punkto mažesnis už prognozuotąjį gegužę.

Tuo tarpu 2022 metų prognozė buvo šiek tiek pagerinta ir dabar EBPO numato, kad kitąmet pasaulio BVP padidės 4,5 proc. – 0,1 procentinio punkto daugiau negu buvo organizacija prognozavo iki šiol.

„Daugelyje šalių, ypač besiformuojančios rinkos ekonomikos šalyse ir besivystančios ekonomikos šalyse, kur vakcinacijos lygiai yra žemi, ir toliau matomas ir BVP, ir užimtumo atsilikimas nuo prieš pandemiją buvusių rodiklių“, – rašoma prognozių ataskaitoje.

JAV ekonomikos augimo šiais metais prognozę EBPO sumažino nuo 6,9 iki 6 procentų. O, pavyzdžiui, JAV Kongreso biudžeto valdyba ir toliau numato, kad didžiausio pasaulyje ūkio prieaugis šiemet sieks 6,7 procento.

Euro zonos BVP augimo šiais metais prognozę EBPO padidino 1 procentiniu punktu iki 5,3 proc., nors atskirų bendros valiutos bloko šalių prognozės gerokai skiriasi. Spartesnio augimo dabar tikimasi Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje, o Vokietijos rezultatai, kaip manoma, gali būti prastesni.

EBPO vertinimais, taip pat pagerėjo Argentinos, Brazilijos, Meksikos, Pietų Afrikos, Pietų Korėjos ir Turkijos ūkio plėtros perspektyvos, tačiau Australijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos ir Rusijos ekonomikos augimo prognozės buvo pablogintos.

Kinijos ekonomikos – antros pagal dydį pasaulyje – augimo šiais metais prognozė nebuvo pakeista ir EBPO, kaip ir anksčiau, mano, kad šios šalies BVP 2021 metais padidės 8,5 procento.

„Didelis neapibrėžtumas“

Koronaviruso delta atmainos poveikis šalyse, kurios yra pasiekusios aukštą vakcinacijos lygį, „kol kas buvo gana nedidelis“, tačiau kitose šalyse dėl jo sulėtėjo augimas ir dar padidėjo spaudimas pasaulinėms tiekimo grandinėms bei sąnaudoms, pažymėjo EBPO.

„Neapibrėžtumas tebėra didelis“, – rašoma prognozių ataskaitoje.

„Spartesnė pažanga skiepijant gyventojus ar staigesnis namų ūkių santaupų mažėjimas padidintų paklausą ir paskatintų nedarbo mažėjimą, bet galėtų ir padidinti infliacinį spaudimą artimiausiu laikotarpiu“, – teigiama ataskaitoje.

Infliacija gerokai padidėjo JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje ir kai kuriose besiformuojančios rinkos ekonomikos šalyse, tačiau daugelyje kitų išsivysčiusių šalių, visų pirma Europoje ir Azijoje, infliacija tebėra gana nedidelė.

„Žaliavų ir frachto kainų pasaulyje kilimas metinį vartotojų kainų augimo tempą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalyse padidina maždaug 1,5 procentinio punkto. Infliacija G-20 iki 2022 metų pabaigos greičiausiai sumažės nuo 4,5 proc. 2021 metų pabaigoje iki 3,5 proc., bet ir toliau viršys prieš pandemiją buvusius lygius“, – pažymima ataskaitoje.

EBPO ataskaitoje taip pat įspėja, kad „dėl lėtesnės pažangos skiepijant gyventojus ir besitęsiančio naujų viruso atmainų plitimo atsigavimas bus silpnesnis, o darbo vietų praradimai – didesni“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją