Verslo dienraštyje „The Wall Street Journal“ paskelbtame vedamajame straipsnyje J. Yellen pabrėžia, kad Jungtinės Valstijos įstatymuose nustatytą valstybės skolos viršutinę ribą visada padidindavo nelaukdamos, kol ši riba bus viršyta.

„Jungtinės Valstijos niekada nebuvo neįvykdžiusios savo skolinių įsipareigojimų. To nebuvo nė karto.“

„Jeigu tai įvyktų, tai greičiausiai pakurstytų istorinę finansų krizę“, – parašė J. Yellen.

„Įsipareigojimų neįvykdymas galėtų išprovokuoti palūkanų normų šuolį, staigų akcijų kursų kritimą ir kitokią sumaištį finansų rinkose.“

Skolos viršutinė riba, kurią gali didinti tik Kongresas ir kurios galiojimas buvo dvejiems metams sustabdytas, nuo rugpjūčio 1 dienos vėl galioja ir Jungtinėms Valstijoms draudžiama skolintis daugiau už šiuo metu taikomą 28,4 trln. JAV dolerių ribą, nebent ji būtų padidinta.

Skolos „lubų“ klausimas nuolat kelia ginčų Vašingtone. Nuo praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio skolos viršutinė riba buvo padidinta maždaug 80 kartų.

Iždo departamentas praėjusią savaitę pareiškė, kad pinigų Jungtinės Valstijos ims stokoti kažkada spalį.

J. Yellen savo straipsnyje išvardija galimas finansines katastrofas, kurios gali ištikti šalį, jeigu ji nepadidins skolos ribos ir negalės laiku vykdyti finansinių įsipareigojimų.

„Vos per kelias dienas milijonai amerikiečių galėtų pristigti grynųjų pinigų“, – įspėjo ji.

„Beveik 50 mln. senjorų galėtų kurį laiką nebegauti socialinės apsaugos čekių. Nebegautų užmokesčio kariai.“

„Iš šios krizės iškiltume kaip visam laikui silpnesnė šalis“, – pareiškė J. Yellen.

Ji priminė apie 2011 metų skolos krizę, kai „dėl konfrontacijos dėl skolos ribos Amerika buvo atsidūrusi ant krizės ribos“.

Tuomet, diskusijoms dėl skolos atsidūrus aklavietėje, šalis prie įsipareigojimų neįvykdymo ribos buvo priartėjusi arčiausiai negu kada anksčiau.

Po to kredito reitingų agentūra „Standard&Poor's“ sumažino JAV skolos reitingą „AAA“ ir tai sukrėtė rinkas.

Pasak J. Yellen, imantis veiksmų anksčiau, o ne vėliau, galima išvengti blogiausių 2011 metų krizės padarinių pasikartojimo.

„Laikas šiuo atveju yra pinigai, galbūt milijardai JAV dolerių“, – parašė ji.

Anot jos, „nepriimtinas nei vilkinimas, nei įsipareigojimų neįvykdymas“.

„Pastarieji 17 mėnesių išbandė mūsų šalies ekonominę galią. Mes tik kylame iš krizės. Neturime gramzdinti savęs į naują krizę, kurios galima visiškai išvengti.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)