Su Lenkijos puse suderintą sutartį praėjusį penktadienį pasirašė tik Lietuvos pusė, tikimasi, kad artimiausiomis dienomis ją pasirašys konkursą laimėjusi įmonė „Nuctech Warsaw“, BNS pranešė Muitinės departamento atstovas Vitas Volungevičius.

Pasak jo, kol sutartis galutinai nepasirašyta, jos vertė neskelbiama. Preliminari pirkinio vertė buvo 4 mln. eurų, tačiau departamentui pavyko sutaupyti.

„Nuctech Warsaw“ partnerės Lietuvoje bendrovės „Inta“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Kristina Ostrauskaitė BNS patvirtino, kad sutarties vertė yra kiek mažau nei 4 mln. eurų.

Rentgeno aparatą pagal sutartį numatoma nupirkti iki gruodžio 4 dienos, tačiau šis terminas gali būti pratęstas vieneriems metams. Anot V. Volungevičiaus, tai priklausys nuo to, kada „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) įrengs infrastruktūrą. Sutartis dėl to tarp departamento ir LTG pasirašyta dar 2019 metais.

Pasak K. Ostrauskaitės, paprastai tokių projektų įgyvendinimas trunka apie metus.

„Mūsų įranga paleista į gamybą, bet viskas priklausys nuo „Lietuvos geležinkelių“ – kaip greitai jie parengs. Mums reikėtų trijų mėnesių įrengimui, kai infrastruktūra jau paruošta. Mes manome, kad jei geležinkeliai pasispaustų, tai mes spėtume įrengti antrąjį kitų metų ketvirtį“, – BNS sakė „Intos“ atstovė.

Pasak jos, visa techninė dokumentacija jau perduota muitinei, kuri ją turi perduoti „Lietuvos geležinkeliams“, o šie skelbs rangos darbų viešuosius pirkimus.

Tuo metu „Lietuvos geležinkelių“ įmonės „LTG Infra“ atstovas Gediminas Petrauskas sako, jog šiuo metu darbus numatoma baigti iki 2023 metų antrojo ketvirčio, tačiau jei bus įmanoma, jie bus paspartinti.

„Projekto įgyvendinimas planuojamas 2023 metų antrąjį ketvirtį. Kol kas procesas net neprasidėjo, nes negavome iš Muitinės departamento techninės specifikacijos. Dėl neapibrėžtumų projekte pasirinkome pirkimo būdą su derybomis, kuris ilgesnis, bet matome, kad jis būtinas. Bus dar daug techninių ir organizacinių neaiškumų“, – BNS teigė G. Petrauskas.

„Pagal pirminį dar 2019 metais su Muitinės departamentu suderintą grafiką darbus buvome sutarę atlikti per beveik dvejus metus, nes tai pakankamai sudėtingas įrenginys“, – pridūrė jis.

Vyriausybinė komisija, tikrinanti nacionaliniam saugumui svarbius sandorius, dar rugpjūčio pradžioje pateikė teigiamą išvadą dėl sandorio su „Nuctech Warsaw“. Tuometinis premjerės patarėjas Kęstutis Lančinskas BNS tuomet sakė, jog buvo atsižvelgta į tai, kas vyksta prie sienos su Baltarusija – nelegalių migrantų krizė, auganti kontrabanda, tuo metu muitininkai krovinius tikrina rankiniu būdu.

Anot jo, sutarčiai pritarta su „labai dideliu sąrašu sąlygų ir išlygų“, susijusių su terminais, programine įranga, sąsajų su internetu ir daug kitų dalykų.

„Nuctech Warsaw“ šiemet buvo eliminuota iš Lietuvos oro uostų rentgeno sistemų konkurso dėl grėsmės nacionaliniam saugumui. „Nuctech“ tuomet tvirtino, kad jos įranga gaminama Varšuvoje, „laikantis griežčiausių taikomų ES ir nacionalinių veiklos ir saugos standartų“.

Departamento vadovas Darius Žvironas anksčiau BNS sakė, kad konkurse dalyvavo dvi įmonės, tačiau tik „Nuctech Warsaw“ pasiūlymas atitiko jo sąlygas, todėl faktiškai buvo renkamasi iš vieno tiekėjo.

Šiuo metu iš septynių Lietuvos muitinės rentgeno aparatų šeši yra „Nuctech“. Stacionarūs „Nuctech“ aparatai įrengti Medininkuose, Klaipėdos jūrų uoste ir Kenoje, tačiau pastarasis neveikia.

K. Ostrauskaitė BNS sakė, jog rentgenas Kenoje įrengtas 2007 metais, tačiau nuo 2016 metų Muitinės departamentas neskiria pinigų jo priežiūrai.

„Mes jokių sutarčių neturime dėl jo priežiūros, gali būti, kad įranga dar prikeliama, mes to nežinome. Gal pinigų trūkumas, gali būti, kad suinteresuotos šalys yra, kad neveiktų ta įranga. Dabar statoma naujos kartos įranga, dvigubų bėgių įranga, visiškai kitoje vietoje, atsižvelgiant į geležinkelių infrastruktūrą“, – BNS aiškino viena „Intos“ vadovių.

„Visi kiti mūsų aparatai prižiūrimi, yra veikiančios sutartys, viena sutartis baigėsi, bet buvo vykdomi taškiniai remonto darbai ir 22 dieną turėtų būti pasirašyta sutartis dėl Klaipėdos Malkų įlankos poste veikiančios įrangos“, – pridūrė ji.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, jog naujas rentgeno aparatas Kenos pasienio punkte turi atsirasti kuo greičiau.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad JAV agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ veiklą Europoje.

Kritikai sako, kad „Nuctech“ mažų kainų strategija leidžia kelti prielaidas, jog įmonė veikia ne komerciniais pagrindais, o siekia užsitikrinti strateginės infrastruktūros kontrolę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)