Visas pasaulis šiuo metu susiduria su lustų, naudojamų elektronikos prietaisuose, buitinėje technikoje, automobiliuose, trūkumo iššūkiu. Jis ypač paveikė įrenginių gamybos ir tiekimo grandines – karantino metu išaugo išmaniųjų įrenginių paklausa, buvo laikinai uždarytos gamyklos, tuo pačiu sparčiai augo vartojimas automobilių sektoriuje.

Gali pritrūkti kasdienio vartojimo prekių

Jau daugiau nei metus pasaulyje besitęsianti lustų, naudojamų elektronikos prietaisuose, buitinėje technikoje, automobiliuose, krizė atsiliepia ir Lietuvos vartotojams. Tai reiškia, kad greitu metu galime pritrūkti net ir tokių kasdienio vartojimo prekių kaip skalbimo mašinos, šaldytuvai, plaukų džiovintuvai ar mikrobangų krosnelės.

„Tobulėjant technologijoms lustai naudojami daugybėje kasdien naudojamų įrenginių: elektriniuose dantų šepetėliuose, skrudintuvuose, skalbimo mašinose, šaldytuvuose ir t. t. Kadangi šiandien visos pajėgos nukreiptos į lustų telefonams, kompiuteriams ir kitiems masiniams produktams gamybą, tikėtina, kad greitu metu pritrūksime rečiau perkamų buities prietaisų, tokių kaip šaldytuvas ar skalbimo mašina“, – pranešime žiniasklaidai sako „Bitė Lietuva“ technologijų direktorius Gintas Butėnas.

Šiandien lustų trūkumas rinkoje toks didžiulis, kad įmonėms užuot prekes gavus per 4 savaites, jų tenka pralaukti beveik keturis kartus ilgiau –18 ar net 32 savaites.

Užsisakyti daugiau komponentų neįmanoma

Buitinės ir šaldymo technikos gamintoja „Snaigė“, gaminius eksportuojanti į daugiau kaip 30 Europos, Azijos ir Afrikos šalių, vadovas Mindaugas Sologubas Delfi sako, kad nors lustų krizė skaudžiai palietė automobilių gamintojus, įmonei ji nėra tokia skausminga, nes tiesiogiai lustų nenaudoja.

„Tačiau naudojame komponentus, kuriuose yra lustų. Pastaruoju metu šių komponentų tiekimas išties vėluoja. Kol kas tai nėra labai dramatiška, nes pradelsimo laikas nėra ilgas. Tačiau papildomai užsakyti šių komponentų, t. y. daugiau nei metų pradžioje suplanuoto kiekio, praktiškai yra neįmanoma. Todėl džiaugėmės, kad pavyko gan tiksliai suplanuoti ir naudoti tuos komponentus, kurie atitinka mūsų poreikius ir kokybės reikalavimus“, – kalba M. Sologubas.

Mindaugas Sologubas

Gamintojai priversti kelti kainas

Skaudžiausiai „Snaigei“ atsiliepė kitų žaliavų brangimas, tad įmonė buvo priversta savo produkcijai kelti kainas.

„Lustų ir komponentų brangimas – tai iki jų gamintojų atsiritusi metalų, chemijos, plastikų metų pirmoje pusėje vykusio kainų kilimo banga. Mums šis kainų kilimas buvo labai skausmingas – metalai per metus pabrango per 30 proc., plastikai daugiau nei 50 proc. Šių medžiagų šaldytuvo gamyboje sunaudojame daugiausiai.

Buvome priversti kelti kainas savo produkcijai. Kainas pakėlė ir kai kurie kiti buitinės technikos gamintojai. Tie, kurie turėjo finansinį rezervą, kainas pakėlė vėliausiai ir mažiausia dalimi“, – komentuoja „Snaigės“ vadovas.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu metalo ir plastiko kainos jau stabilizavosi. Todėl artimiausiu metu buitiniai prietaisai dėl žaliavų kainų esą nebeturėtų brangti.

„Dėl lustų trūkumo pristojusios automobilių pramonės yra sumažėjęs metalo sunaudojimas, tad metalų yra. Labai tikimės, kad ir jų kainos artimiausiu metu pradės žemėti. Stabilizavosi ir plastikų kainos, tačiau jos vis dar žymiai aukštesnės nei pernai. Visgi buitiniai prietaisai dėl žaliavų kainų nebeturėtų brangti“, – mano M. Sologubas.

Kalėdoms ruošiasi iš anksto

Brangstantys lustai – tai tik vienas iš produktų kainą veikiančių faktorių. Kitas kur kas svarbesnis – išaugusios logistikos kainos. Transportas iš Azijos pabrango dar pernai žiemą. Tačiau kaip tikina prekybininkai, šie kaštų didėjimai turės minimalios įtakos prekių savikainai.

„Daugelis prognozavo, kad transporto kainos vasarą ims mažėti, tačiau ši korekcija neįvyko. Mūsų prekių savikainai, o ypač kalėdinėms prekėms, logistikos kaštų didėjimas didelės įtakos neturės arba ji bus minimali.

Stebėdami nepastovią žaliavų rinką ir kitus faktorius keliais mėnesiais anksčiau užsakėme ir nusipirkome šių metų kalėdinių prekių. Tuo pat metu konsolidavome pirkimus ir jungiamės prie kitų didžiausio Europoje prekybos aljanso „Euronics group“ partnerių iš didesnių valstybių kalėdinių pirkimų bei pervežimo kontraktų. Tai leido išlaikyti stabilias pirkimo kainas ir logistikos kaštus.

Su visais pagrindiniais gamintojais paskutinio metų ketvirčio užsakymus patvirtinome dar balandžio ir gegužės mėnesiais, papildomai dalį prekių užsakėme per „Euronics group“ partnerius Švedijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse“, – komentuoja „Topo centro“ generalinis direktorius Remigijus Štaras.

Jis prognozuoja, kad smulkesni ar pavieniai, didesnėms grupėms nepriklausantys prekybininkai tikrai susiduria su kainų augimo ir tiekimo problemomis, kurios ypač bus aštrios per šventinį laikotarpį.

„Mano rekomendacija tiek žmonėms, tiek verslams – planuoti ir pirkti kalėdines dovanas kuo anksčiau ir ši rekomendacija galioja ne tik namų elektronikos prekėms“, – įspėja „Topo centro“ vadovas.

Remigijus Štaras

Mobiliųjų įrenginių tenka laukti ilgiau

Mobiliojo ryšio bendroves lustų trūkumas taip pat palietė – įrenginių klientams gali tekti laukti ilgiau, nei jie yra įpratę.

Kaip sako „Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene Asta Buitkutė, šiuo metu sudėtingiausia rasti populiariausių telefonų gamintojų flagmanų.

„Visada ieškome sprendimo ir jei neturime kliento ieškomo modelio, siūlome kitas jam tinkančias alternatyvas. Taip pat kviečiame palikti savo kontaktus, kad vadybininkas galėtų susisiekti, kai įrenginį jau turėsime“, – pažymi ji.

Lustų trūkumas yra aktualus visoms technologijoms – nuo automobilių pramonės iki išmaniųjų įrenginių. Šių sektorių atstovai ir gamintojai atkreipia dėmesį, kad dėl lustų trūkumo galima tikėtis kainų augimo. Maža to, kai kurie gamintojai atideda naujų modelių pristatymus.

„Nepatenkinus puslaidininkių paklausos, gali tekti iki 2022 m. atidėti naują „Galaxy Note“ seriją, nurodė pati gamintoja „Samsung“. Dėl lustų trūkumo šių metų pradžioje „Apple“, tikėtina, buvo priversta atidėti „MacBook“ gamybą, o „Sony“ – apriboti žaidimų kompiuterio „PlayStation 5“ tiekimą“, – sako „Bitė Lietuva“ technologijų vadovas.

Pristatė naujus modelius

Kalbėdama apie naujų telefonų modelių pasirodymą rinkoje A. Buitkutė mano, kad didžiųjų gamintojų lustų krizė neturėtų paveikti.

„Didžiųjų telefonų gamintojų, tokių kaip „Apple“ ar „Samsung“, naujausių telefonų išleidimo lustų trūkumas neturėtų paveikti. Vos prieš mėnesį buvo pristatyti naujausi „Samsung Galaxy Z Flip 3 5G“ ir „Samsung Galaxy Z Fold 3 5G“ įrenginiai.

Naujausia „iPhone“ išmaniųjų karta pristatoma ypatingu laiku, kai daugelis gamintojų susiduria su sunkumais dėl pasaulinės lustų krizės ir tiekimo grandinės trikdžių“, – pasakoja „Tele2“ atstovė.

Telefonas

Gali atsiliepti prekių kokybei

„Snaigės“ vadovas atkreipia dėmesį, kad žaliavų, medžiagų, sudedamųjų dalių trūkumas visuomet yra rizikingas ir gali tiesiogiai atsiliepti galutinio produkto kokybei.

„Dažnai buitinės technikos gamintojai ieškodami kuo pakeisti trūkstamą medžiagą ar detalę skubotai pasirenka alternatyvius žaliavų ar medžiagų tiekėjus. Tokia skuba suprantama, nes reikia vykdyti įsipareigojimus, nesinori prarasti pajamų. Naujosios medžiagos ar dalys įdiegiamos į gaminį gerai jų neišbandžius, pritrūksta laiko jų testavimui ir kokybės vertinimui, todėl atsitinka visaip“, – sako M. Sologubas.

Anot jo, galutinis pirkėjas turi itin ribotas galimybes tai įvertinti. Pašnekovas patartų nepirkti itin pigių buitinių prietaisų ir atkreipti dėmesį į jam suteikiamą garantiją.

Krizė gali užsitęsti iki kitų metų

Nors šiandien sunku prognozuoti, kiek užtruks subalansuoti lustų pasiūlą ir paklausą, tikėtina, kad krizė gali užsitęsti iki 2022 m., sako „Bitė Lietuva“ atstovas. Anot jo, viskas priklauso nuo to, kiek ir kokių prekių pirks žmonės. Taip pat, ar bus imtasi statyti naujų lustų gamyklų, į kurias visas pasaulis pasiruošęs investuoti milijardus eurų.

Pavyzdžiui, JAV technologijų milžinė „Intel“ ketina išleisti daugiau nei 17 mlrd. eurų dviejų naujų gamyklų statyboms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)