Tuo tarpu Pasaulio bankas, atsižvelgęs į tyrimo išvadas, paskelbė nedelsdamas nutraukiantis savo ataskaitos „Doing Business“, kurioje vertinama įvairių šalių verslo aplinka, rengimą, nes atliekant tyrimą šios ataskaitos 2018 ir 2020 metų leidimuose buvo nustatyta pažeidimų.

Bulgarė K. Georgieva, kuri 2019 metų spalį perėmė vadovavimą TVF, atmetė tyrimo išvadas, susijusias su jos vaidmeniu.

„Iš esmės nesutinku su duomenų pažeidimų tyrimo išvadomis ir aiškinimais, kiek tai yra susiję su mano vaidmeniu rengiant Pasaulio banko 2018 metų „Doing Business“ ataskaitą“, – pareiškė ji.

Įtarimai gali pakenkti jos reputacijai ir jais gali pasinaudoti kritikai iš JAV, jau ilgą laiką kritikuojantys daugiašales organizacijas ir jų požiūrį į Kiniją.

„Tai rimtos išvados“, – pranešime nurodė JAV iždas ir pridūrė, jog „analizuoja ataskaitą“.

„Mūsų pagrindinė atsakomybė – išsaugoti tarptautinių finansinių institucijų vientisumą.“

K. Georgieva savo pranešime nurodė informavusi TVF valdybą apie padėtį. Valdyba ketina surengti susitikimą šiam klausimui aptarti, tačiau kada įvyks susitikimas, kol kas neaišku.

Apie „Doing Business“ reitingo sudarymo metodikos problemas daug rašęs Justinas Sandefuras iš ne pelno organizacijos „Center for Global Development“ pareiškė: „Mums reikia išgirsti jos istorijos versiją, tačiau kol kas ji atrodo ne kaip.“

„Tai, kad TVF vadovė įtariama dalyvavimu manipuliuojant duomenimis, tikrai yra ne kas, – pareiškė jis agentūrai AFP. – Tai išties panašu į tikrą smūgį jos patikimumui.“

Kinijos pozicijos reitinge keitimas

Ataskaitoje „Doing Business“ pateikiamas šalių reitingas, kuriame valstybės išrikiuojamos įvertinus jų verslo reguliavimą ir pažangą įgyvendinant ekonomines reformas ir kuriame įvairios vyriausybės stengiasi pelnyti aukštesnę vietą, nes tai padėtų pritraukti daugiau investuotojų.

Tyrimo duomenimis, Pekinas pasiskundė, kad 2017 metų reitinge Kinijai atiteko tik 78 vieta, o kitų metų ataskaita būtų parodžiusi, kad šalis reitinge nusileido dar žemiau.

Pasaulio banko darbuotojai rengė 2018 metų leidimą, kol vadovybė dalyvavo sudėtingose derybose dėl savo skolinimo kapitalo didinimo, kurios priklausė nuo susitarimo su Kinija ir Jungtinėmis Valstijomis.

Paskutinėmis savaitėmis iki 2018 metų ataskaitos paskelbimo – o ji buvo paviešinta 2017 metų spalio pabaigoje – tuometinis Pasaulio banko prezidentas Jimas Yong Kimas ir K. Georgieva, kuri tuomet ėjo banko generalinės direktorės pareigas, paprašė darbuotojų apsvarstyti galimybę pakoreguoti metodiką dėl Kinijos, parodė tyrimas, kurį atliko teisinių paslaugų bendrovė „WilmerHale“.

J. Y. Kimas aptarė reitingus su Kinijos aukšto rango pareigūnais, kuriems kėlė nerimą šalies vieta reitinge, ir jo patarėjai iškėlė klausimą, kaip būtų galima pagerinti Kinijos poziciją, rašoma tyrimo ataskaitos santraukoje, kurią paskelbė Pasaulio bankas.

Tai, kad vadovaujant J. Y. Kimui buvo pasiektas susitarimas padidinti Pasaulio banko išteklius 13 mlrd. JAV dolerių, laikoma vienu pagrindinių jo laimėjimų.

Susitarimui reikėjo palaikymo iš JAV prezidento, o tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas nepritarė lengvatinių paskolų teikimui Kinijai, ir iš Pekino, kuris sutiko už paskolas mokėti daugiau.

Pasaulio banko darbuotojai dėl aukštesnio rango vadovų spaudimo pakeitė kai kuriuos sudarant reitingą naudojamus duomenis, taigi Kinija 2018 metų reitinge, kaip ir ankstesnių metų reitinge, liko 78 vietoje, nors priešingu atveju būtų smukusi 7 pozicijomis žemiau, parodė tyrimas, kurį atliekant buvo išnagrinėta 80 tūkst. dokumentų ir apklausta daugiau kaip 30 dabartinių ir buvusių Pasaulio banko darbuotojų.

„Už daugiašališkumą“

K. Georgieva išbarė Pasaulio banko aukštesnio rango pareigūną už tai, kad jis „netinkamai rūpinasi banko santykiais su Kinija ir nesugeba įvertinti, kokia svarbi šiai šaliai „Doing Business“ ataskaita“, rašoma tyrimo ataskaitoje.

Po to, kai buvo padaryta pakeitimų, ji jam padėkojo už tai, kad jis „prisideda prie daugiašališkumo“.

Vėliau K. Georgieva apsilankė už ataskaitą atsakingo vadovaujančio darbuotojo namuose, kad gautų rengiamo „Doing Business“ leidimo kopiją, ir padėkojo už pagalbą „sprendžiant šią problemą“.

Beje, pati K. Georgieva per pokalbį su „WilmerHale“ atstovais pranešė, kad toks atvejis, kai ji apsilankė darbuotojo namuose, buvo vienintelis jos praktikoje.

Nobelio premijos laureatas Paulas Romeris, kuris tuo metu ėjo Pasaulio banko vyriausiojo ekonomisto pareigas, 2018 metų sausį atsistatydino, po to kai vienam reporteriui pareiškė, kad reitingo metodika buvo pakeista taip, jog gali susidaryti įspūdis, kad rezultatams, visų pirma Čilės, turėjo įtakos politiniai sumetimai.

Tačiau Pasaulio bankas tuo metu atkakliai neigė, kad reitingui daromas koks nors politinis poveikis.

Naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį duotame interviu P. Romeris pareiškė, kad, dirbdamas Pasaulio banke, nežinojo, jog K. Georgieva daro spaudimą darbuotojams dėl Kinijos. Visgi jis pridūrė turėjęs „įtarimų“.

Dėl reitingų jis papasakojo, jog po to, kai uždavė tuos klausimus, „Kristalina pasirūpino priedanga, kad tai būtų nuslėpta“.

„Buvau atskaitingas žmonėms, kuriems trūko vientisumo. Tai buvo nepakenčiama, – pareiškė P. Romeris. – Tokio pobūdžio bauginimo, kaip kad yra aprašoma šioje ataskaitoje, iš tikrųjų buvo.“

Atlikus tyrimą, taip pat buvo nustatyta, kad buvo padaryta „netinkamų pakeitimų“ 2020 metų ataskaitoje ir tai turėjo įtakos Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) bei Azerbaidžano reitingams.

Prieš skurdą kovojančios labdaros organizacijos „Oxfam“ Vašingtono biuro vadovė Nadia Daar pasveikino sprendimą nutraukti „Doing Business“ skelbimą, pareiškusi, kad šis reitingas „skatino vyriausybes įgyvendinti pragaištingą politiką, dėl kurios nelygybė dar labiau didėjo“.

Pasaulio bankas nutraukia „Doing Business“ rengimą

Pasaulio bankas savo pranešime nurodė, jog sprendimas dėl „Doing Business“ likimo buvo priimtas išnagrinėjus duomenų iškraipymo ankstesniais metais atvejus.

„Pasitikėjimas Pasaulio banko grupės tyrimais yra gyvybiškai svarbus“, – rašoma banko paskelbtame pranešime.

Paskutinis – 2020 metų – reitingas buvo paskelbtas 2019 metais, o po to buvo padaryta metų pertrauka, kol vadovybė nagrinėjo audito, atskleidusio įvairius rengiant „Doing Business“ padarytus pažeidimus, rezultatus.

Apie laikinai stabdomą reitingo skelbimą pernai paskelbęs Pasaulio bankas tuomet nebuvo nurodęs, kad „Doing Business“ rengimas apskritai bus nutrauktas. Priešingai, buvo žadėta, kad kita ataskaita bus paskelbta 2021 metais.

„Išnagrinėjęs visą šiuo metu turimą informaciją apie „Doing Business“, įskaitant audito ir tyrimų rezultatus, taip pat ataskaitą, kurią bankas šiandien paskelbė valdybos vardu, Pasaulio banko grupės vadovybė priėmė sprendimą nutraukti ataskaitos „Doing Business“ rengimą“, – rašoma pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad Pasaulio bankas sieks parengti naują būdą, kaip vertinti verslo ir investicinę aplinką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)