Šiu metu pensijų fondų dalyviai, jei pensijų fonde senatvėje turi virš 5000 eurų, bet ne daugiau nei 10 tūkst. eurų, turi rinktis periodines išmokas kas mėnesį. Parlamente kilo siūlymas leisti pasirinkti ne periodines išmokas, bet visą sumą išsyk.

„Dalyvis, kurio vardu pensijų fonde sukauptas pensijų turtas yra didesnis kaip 5 000 eurų, bet mažesnis kaip 10 000 eurų, turi teisę pasirinkti gauti vienkartinę pensijų išmoką arba šio įstatymo 32 straipsnyje nustatyta tvarka gauti periodinę pensijų išmoką“, – tokią nuostatą Pensijų kaupimo įstatyme siūlo valstiečiai.

Pirminis projekto rengėjas yra Seimo narys Algimantas Dumbrava, tačiau kartu su juo projektą teikia ir Gintautas Kindurys, Aušrinė Norkienė, Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Ligita Girskienė, Antanas Vinkus, Arvydas Nekrošius, Valdemaras Valkiūnas.

„Įstatymo projekto rengimą paskatino išėjusių į pensiją žmonių skundai, kad sukaupus daugiau kaip 5 000 eurų, bet mažiau nei 10 000 eurų, jie neturi galimybės gauti vienkartinę pensijų išmoką. Gaunama periodinė išmoka sudaro apie 20 eurų kas mėnesį. Tokia suma nepagerina gyvenimo kokybės. Įteisinus galimybę gauti vienkartinę pensijų išmoką, nemaža dalis pensininkų galėtų pagerinti savo gyvenimo sąlygas“, – paaiškina autoriai.

Sukaupus daugiau nei 10 tūkst. eurų, kaip ir iki šiol, išmoka nebebūtų galima – atsirastų prievolė įsigyti pensijų anuitetą, kuris mokamas kas mėnesį.

Įstatymo projekto rengėjai nenumato jokių neigiamų tokio reguliavimo pasekmių. Tokiam siūlymui turėtų pritarti Seimas.

„Delfi“ jau skelbė, kad dilema, ar 20 eurų per mėnesį, kol sueis 85 metai, ar keli tūkstančiai eurų iškart, šiuo metu sprendžiasi beveik 100 tūkst. pensijų fondų dalyvių. Nuo jų tai nepriklauso – jei santaupos fonde viršija 5000 eurų, jie gaus išmokas kas mėnesį. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paaiškino, kad antroji pakopa sumanyta kaip priedas prie pensijos – „Sodroje“ juk vienu sykiu taipogi negalima visos pensijos atsiimti. Net ir dvidešimtinė prie pensijos yra reikšmingas dydis, kadangi be šių pinigų būtų dar sunkiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)