Diskusijos dėl notarų teikiamų paslaugų kainų jau prieš kurį laiką persikėlė į Seimo salę. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje išreikšta kritika, kad įkainiai yra per dideli. Laidoje „Piniginiai reikalai“ teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska paaiškino, kaip stengiamasi spręsti notarų paslaugų prieinamumo ir tuo pačių įkainių problemas.

Daugiau notarų ir nuotolinių paslaugų

E. Dobrovolskos teigimu, problema, kuomet eilėje tenka laukti net ir kelias savaites norint gauti notaro paslaugas, jau sprendžiama. Vasarą pradėta teikti dalį paslaugų nuotoliniu būdu, ruošiami konkursai notarų pareigybei užimti, tad jų skaičius didės.

„Du algoritmai, kuriuos jau dėliojamės ir turime sprendimus. Pirmas dalykas tam, kad mes galėtume užtikrinti sprendimus, paslaugų prieinamumą, labai tinkamai svarbu užtikrinti notarų skaičių. Mes turime bendrai patvirtinę, kad gali būti 300 notarų, bet šiai dienai, jeigu žiūrėtume, kiek yra užimtų vietų, tai veikiančių notarų turime tik 238. Jau šiemet bus skelbiami konkursai į laisvas notarų vietas, kurie nustatyti pagal kriterijus. Artimiausių savaičių bėgyje įvyks ir konkursas, kad kuo daugiau žmonių, išlaikiusių egzaminą, galėtų pretenduoti į tas vietas.

Ir kitas svarbus sprendimas tam, kad mes užtikrintume prieinamumą gyventojams, t. y. nelaukiant kelių savaičių, o labai greitai gauti paslaugą, nuotoliniu būdu paslaugų plėtra, kuri šiemet jau buvo įteisinta Seime. Asmuo jau dabar gali prisijungti prie enotaras svetainės, pasirinkti tam tikrą veiksmą, kurį norėtų atlikti nuotoliniu būdu, ir notarą galėtų pasirinkti nebūtinai tik Vilniuje, bet ir Plungėje arba kitame mieste. Tas jau veikia. Internetinė svetainė turėtų būti plečiama tam, kad asmuo galėtų pasirinkti ne tik nuotolinę paslaugą, bet ir matytų notarų užimtumo kalendorių. Kitaip sakant, paslaugą galėsi pasirinkti ne tik pagal patį notarą, bet ir tai, kuris yra laisviausias ir greičiausiai galėtų priimti.

Didžioji dalis paslaugų tikrai prieinama – paskolų sutartys, hipoteka. Išimtiniais atvejais jei kalbėsime apie testamentą, tais atvejais, kai notaras negali nuotoliniu būdu užtvirtinti asmens tapatybės nustatymo, tai reikia gyvai nuvažiuoti, bet pagrindinės paslaugos yra prieinamos nuotoliniu būdu“, – teigė teisingumo ministrė.

Evelina Dobrovolska

Anot jos, galimybė paslaugomis pasinaudoti nuotoliniu būdu ypač pravers gyvenantiems užsienyje. Tai taip pat alternatyva ir gyvenantiems Lietuvoje pasirinkti notarą nebūtinai toje pačioje vietoje, kur gyvenama.

„Pamirštama, kad išskyrus paveldėjimo klausimus, galime pasiimti bet kurį notarą, nebūtinai ten, kur gyvename. Svarbu suprasti, kad net jei yra rekomendacija iš banko pas kurį notarą nueiti, tai mūsų nesaisto, galime pasirinkti, kuris arčiausiai“, – pridūrė ministrė.

Kaip nurodo E. Dobrovolska, daugiau papildomų notarų pozicijų bus skelbiama ten, kur problema didžiausia – Vilniuje.

„Notarų skaičiaus plėtimas labai svarbus. Turime kriterijus. Teisingumo ministerija neskelbia konkurso tiesiog nuspręsdama, kur jų trūksta, turime nustatytus kriterijus: gyventojų skaičių, kiek vienas notaras aptarnauja, ir lygiagrečiai, kaip atrodo notarų pajamų vidurkis per paskutinius dvejus metus. Birželio mėnesį Teisingumo ministerija gavo duomenis apie pajamų apskaičiavimą, turėjome susitikimą su notariatu, apsitarėme, kuriose vietovėse trūksta notarų. Akivaizdu, kad notarų prieinamumo klausimas yra didmiesčių, Vilniaus problema. Daugiausia konkursų į Vilnių ir bus skelbiama“, – laidoje teigė ministrė.

Įkainiai keisis, nustatys Vyriausybė

Daugiausia kritikos Teisingumo ministerija Seime sulaukė dėl nekeičiamų notarų įkainių. Kaip teigia E. Dobrovolska, su Valstybės kontrolės ataskaita, kad taikomi įkainiai yra ekonomiškai nepagrįsti, susipažinta.

Evelina Dobrovolska

„Mes turėjome dar praeitų metų gruodžio mėnesį išvadas, kur yra rekomendacijos dėl įkainių. Tam iš esmės, kad notarai teiktų kokybiškas, kurias ir teikia, paslaugas, valstybė nustato tuos įkainius. Ką Valstybės kontrolė praeitų metų gruodį pasakė, šiai dienai nustatyti įkainiai nėra pagrįsti. Būtina tų kriterijų peržiūra. Tam yra užsakytas tyrimas iš STRATA ir tikimės, kad pakankamai greitai gausime išvadas, kurios leis pasakyti, kokiais kriterijais remiantis, kokios kainos turėtų būti už kiekvieną veiksmą. Kaip žinome šiai dienai už kiekvieną veiksmą nustatyti įkainiai turi minimalią ir maksimalią kainą. Kiek tai pagrįsta, kaip notaras pasirenka apmokestinti kiekvieną veiksmą, tai ir yra ta diskusija, kurią turime viešojoje erdvėje. Mūsų tikslas labai aiškus, turėti kriterijus, kur asmuo žino, sumoka objektyviai pagrįstą kainą“, – aiškino E. Dobrovolska.

Liepos viduryje Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas diskutuojant apie notarų įkainius tikino iš gyventojų ne kartą girdėjęs, kad Teisingumo ministerija gina notarus ir jiems galimai užtikrina monopolines konkurencines sąlygas. Tuomet jis teigė nesuprantantis, kodėl ministerijai reikia trijų su puse metų peržiūrėti notarų įkainius.

„Labai džiaugiuosi, kad kai kurie Seimo nariai sugeba birželio mėnesį perskaityti gruodžio mėnesio ataskaitą. Būtent gruodžio mėnesį, kai turėjome Valstybės kontrolės išvadas, Teisingumo ministerija kartu su Valstybės kontrole sudėliojo visą veiksmų planą. Tikslas labai aiškus – pagrįsti įkainiai, metodika, kuri leis nustatyti kriterijus ir eliminuoti greitus politinius sprendimus. Matome pagal Valstybės kontrolę, gavosi tam tikrus įkainius peržiūrėjus ir neturint tvarumo, gyventojų lūkesčių neatitikimas. Suprantame norą greitų sprendimų, dėl to turime greitus sprendimus dėl nuotolinių paslaugų, konkursų, ten, kur reikia pagrįstumo ir analizės, tikrai tikimės, kad tai padarys STRATA. O mes judėsime į tai, kad jau Vyriausybė, ne Teisingumo ministerija nustatytų tuos įkainius“, – į Seime girdimą kritiką atsakė E. Dobrovolska ir pokalbiu metu ne kartą pabrėžė, kad svarbu, jog naujai įkainiai būtų pagrįsti, o tam ir reikia analizės.

Labai džiaugiuosi, kad kai kurie Seimo nariai sugeba birželio mėnesį perskaityti gruodžio mėnesio ataskaitą.
Evelina Dobrovolska

Ji pažymi, kad „vienareikšmiškai taip“, įkainius peržiūrėti ir pakeisti būtina, tačiau kiek konkrečiai galėtų mažėti įkainiai kol kas neįvardijama.

„Mes turime pagrįsti, kokios yra sąnaudos. Dalis Registrų centro išlaidomis, dalis su kryžminiu subsidijavimu, kad socialiai pažeidžiamos grupės galėtų turėti notarines paslaugas, kurios kainuoja žymiai daugiau nei už jas sumokama“, – nurodė ministrė.

Kalbant apie tai, kada pokyčiai notarų veikloje bus įgyvendinti, ministrė teigia, kad rudens pabaigoje enotarų sistemoje turėtų būti matomas jų užimtumo kalendorius. STRATA analizė ir kriterijai dėl įkainių nustatymo turėtų būti pateikti kitų metų pavasarį.

„Kriterijus, pagal kuriuos galėtume dėlioti įkainius ir metodiką. Ir atitinkamai su kuo judame jau šį rudenį, tai atsisakyti tų notarinių veiksmų, kurie nebūtini. Ten kur galime eliminuoti papildomą veiksmą žmogui, tiek teismų funkcijas, tiek notarinių veiksmų funkcijas, judėsime jau rudenį į Seimą.

Kai kur turbūt galėtume atsisakyti (notarų paslaugų – „Delfi“), kur reikia patvirtinimo: teismo leidimo išdavimo ar notarinio parašo papildomai. Esame gavę iš įvairių ministerijų, institucijų pasiūlymus, kurių veiksmų būtų galima atsisakyti – tiek teisminių, tiek notarinių“, – teigia E. Dobrovolska ir nurodo, kad šie sprendimai rudenį keliaus į Seimą.

Pokyčiai ir antstolių veikloje

Teisingumo ministrė E. Dobrovolska pasakoja, kad antstolių kiek kitokia specifika nei notarų, tad čia reikia skirtingų sprendimų.

„Iš tų praktinių problemų, kur ir ministerija daug gauna laiškų iš gyventojų, pagrindinis klausimas, kaip užtikrinti, kad tam tikra suma niekada nebūtų nuskaitoma. Tam yra sprendimai, kuriami registrai, kad automatiškai tam tikra suma būtų rezervuojama ir asmeniui kiekvienu kartu nereiktų kreiptis į antstolius ir įrodinėti, kad tai ta neliečiama suma.

Kitas dalykas nuo šių metų sausio pirmos kas įsigaliojo, šiai dienai skolininkas turėtų turėti vieną antstolį, o ne šimtą, kai sunku administruoti ir žinoti, kam tu esi skolingas ir kiek“, – mini ministrė.

Ji priduria, kad ir šioje veikloje matyti tam tikrų kriterijų stoka – tiek dėl taikomų įkainių, tiek dėl antstolių skaičiaus nustatymo.

Evelina Dobrovolska

„Peržiūrima tam tikrų kriterijų stoka. Dėl notarų bent žinome, pagal kokius kriterijus konkursai skelbiami, ką vertiname. Dėl antstolių, deja, įsivertinę pamatome, kad to neturime, neturime net atskaitos taško, kada skelbti konkurso, kas vertinama. Tai tikimės ir artimiausiu metu tą sureguliuoti, kad visi vienodai suprastų, kokie kriterijai ir kodėl taip elgiamasi.

Šiai dienai tų kriterijų tiesiog nėra“, – nurodo E. Dobrovolska.

„Iš esmės pagal panašius kriterijus turime atsispirti, kuo grindžiami, kokios išlaidos, kokios sąnaudos, kaštai tada galime juos nustatyti. Tai laiko prasme labai panašiai judės tie du namų darbai, jie lygiagretūs procesai, kartais persidengiantys, bet metodikos ir įkainiai bus atskirti“, – dar priduria teisingumo ministrė komentuodama ruošiamas metodikas dėl notarų ir antstolių įkainių.

Pasak jos, planuojama, kad kadencijos įgyvendinti pokyčiams pakaks, vėliausiai 2023 metais įsigaliotų naujos tvarkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)