„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas neabejoja – dabar yra pats metas imtis mokesčių sistemos pokyčių. Praktika rodo, jog Seimo kadencijos pradžioje, mokesčių reformos sulaukia didesnio pasisekimo.

„Praktiškai visas pasaulis ir Europos Sąjunga yra užmerkusi akis į būtent biudžeto nesubalansuotumus. Tai yra, niekas per daug nekreipia dėmesio, ar vienas kitas sprendimas padidins biudžeto deficitą, ar ne, ir tai yra puiki proga atlikti sisteminius, ryškesnius pokyčius“, – teigia jis.

Šios vyriausybės įsipareigojimai – ambicingi. Nuo 2022-ųjų metų, žadama didinti pensijas, kelti švietimo, sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojų atlyginimus. Tai reikalaus didesnių įplaukų į valstybės biudžetą. Maurico teigimu, tam reikia pasitelkti ekonomikai draugiškus mokesčius.

„Visų pirma išimčių naikinimas, ir turto, ir ekologinių mokesčių didinimas yra neišvengiami. Tik klausimas, kokius mes juos įvesime, kaip mes jais įtikinsime visuomenę, kad jie yra reikalingi“, – teigia Ž. Mauricas.

Prezidentas tikisi, jog mokesčių sistema taps proporcingesnė ir teisingesnė, tačiau mokestinė našta gyventojams neišaugs. Tačiau pasak Maurico, tokia vizija yra nereali.

„Tokiu keliu mes niekur nenueisim, mes turim suprasti, kad paprasčiausiai mokesčių didinimas paveikia visus praktiškai žmones ar didžiąją dalį jų ir turi būti nubrėžta tam tikra vizija“, – mano ekonomistas.

Mokesčių reformos įstatymo projektas Seimo darbotvarkę turėtų pasiekti spalio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)