Rugsėjį mokesčių lengvatų peržiūros darbo grupėje svarstyta apie tai, kaip būtų galima pakeisti nekomercinės paskirties, t. y. ir gyvenamojo būsto apmokestinimą.

Kaip posėdyje pristatė finansų viceministrė Rūta Bilkštytė, pagal vieną modelį būtų galima dabartinę 150 tūkst. eurų neapmokestinamąjį slenkstį taikyti tik pagrindiniam gyvenamajam būstui, o visą kitą asmens nekomercinį turtą apmokestinti įprastai.

Kaip žinia, nekomerciniu turtu laikomi gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statiniai (patalpos), žuvininkystės ir inžinieriniai statiniai.

Pagal kitą modelį svarstomos trys alternatyvos. Pirmoji – pagrindinį būstą apmokestinti mažesniu tarifu. Antroji – neapmokestinti pagrindinio gyvenamojo būsto. Trečioji – pagrindiniam gyvenamajam būstui taikyti neapmokestinamąjį dydį.

Tuo metu kitam nei pagrindinis gyvenamasis būstas nekomerciniam NT galėtų būti svarstomas atskiras neapmokestinamasis dydis.

R. Bilkštytė su „Delfi“ pasidalino ministerijos specialistų atliktais skaičiavimais, kaip kiekvienoje iš alternatyvų keistųsi būsto savininkų mokestinė našta kai kuriuose Vilniaus rajonuose.

Visuose pavyzdžiuose būsto plotas yra apie 50 kvadratinių metrų. Pažymėtina, kad pagal dabar galiojančią tvarką nė vieno jų savininkas NT mokesčio nemoka.

Šiuo metu Lietuvoje galioja progresiniai 0,5–2 proc. nekomercinio NT mokesčio tarifai. Fiziniams asmenims priklausantis nekomercinis NT, kurio vertė neviršija 150 tūkst. eurų neapmokestinamas (turintiems tris ir daugiau vaikų ar neįgalų vaiką riba – 200 tūkst. eurų).

Pagal 1 alternatyvą, kai mokestį moka visi, tačiau tarifas labai mažas (0,01 proc.), mokestinė našta padidėtų visuose ministerijos pateiktuose pavyzdžiuose.

1993 metų statybos buto Pilaitėje savininkui tektų per metus sumokėti 5,26 euro (0,01 proc. nuo 52,6 tūkst. eurų mokestinės vertės).

Už 1984 metų statybos butą Pilaitėje reikėtų mokėti 5,58 euro, už 1965 metų Žirmūnuose – 5,97 euro, už 1966 metų Naujamiestyje – 8,26 euro, už 2020 metų Pilaitėje – 8,28 euro, už 2020 metų Naujamiestyje – 10,5 euro, už 2015 metų Žvėryne – 11,9 euro.

Pagal 2 alternatyvą už pagrindinį gyvenamąjį būstą mokėti nereikėtų niekam.

Pagal 3 alternatyvą, mokestis būstų priskaičiuotas tik tiems, kurių mokestinė vertė yra didesnė nei 60.760 eurų (Finansų ministerijos nurodyta mediana Vilniaus mieste).

Šiuo atveju mokestis būtų apskaičiuojamas iš mokestinės vertės atėmus neapmokestinamąjį dydį ir pritaikius 0,1 proc. tarifą.

Taigi už 1966 metų butą Naujamiestyje tektų sumokėti 21,8 euro, už 2020 metų Pilaitėje – 22 eurus, už 2020 metų Naujamiestyje – 44,2 euro, o už 2015 metų Žvėryne – 58,2 euro per metus.

Už 2020 metus NT mokestį už nekomercinį NT deklaravo 12,6 tūkst. mokėtojų. Sumokėta 5,1 mln. eurų.

Galutiniai darbo grupės pasiūlymai Vyriausybei turėtų būti pristatyti spalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (487)