„Jau kelintą kartą partnerio teisėmis dalyvaujame tarptautiniame darbo jėgos tyrime „Decoding Global Talent“, – sako CVMarket.lt marketingo vadovę Raimonda Tatarėlytė, – ir pastebime, kad pernai metų tyrimo rezultatai gana stipriai skiriasi nuo ankstesnių metų rezultatų. Štai, jei 2014 m. norinčių išvažiuoti padirbėti į užsienį Lietuvoje buvo 54 proc., o 2018 m. 47 proc., tai 2020 m. šis rodiklis nukrito iki 45 proc. Pažymėtina, kad viso pasaulio mastu norinčių padirbėti svetur ir pasilikti namuose buvo po lygiai, nors 2018 m. paieškoti laimės už gimtinės ribų buvo net 57 proc.“

Kur dirbti gera ir dar geriau

Kiek pakito ir šalių, kurias Baltijos šalių gyventojai laiko patraukliomis darbui, sąrašas. Viršūnėje ir pernai, ir 2018 m. išlieka Vokietija, tačiau antros vietos laurus 2020-aisiais nuskynė Didžioji Britanija, kai 2018-aisiais tai buvo JAV.

Toliau turime Skandinavijos šalis: Švediją, Suomiją ir Daniją, kaip prieš dvejus metus Suomiją penketuke buvo pakeitųsi D.Britanija.

Įdomu, kad jei žiūrėsime į dešimt patraukliausių Baltijos gyventojams šalių, 2020 m. TOP‘e rasime ir Šveicariją bei Kanadą, kurių 2018 m. patraukliausių sąraše nebuvo. Tiesa, 2018 m. tarp egzotiškesnių šalių sutinkame Australiją ir Nyderlandus.

Važiuoti – ne, dirbti per nuotolį – labai prašom

Jau buvo minėta, kad lietuvių apetitas darbui užsieniuose kiek sumenko, tačiau, pasirodo, kad tik fiziškai išvažiuojant į darbo vietą, nes dirbti per nuotolį užsienio darbdaviui lietuviai, latviai ir estai dabar nori netgi labiau nei vidutinis pasaulio gyventojas.

Štai pageidaujančių dirbti per atstumą pasaulyje turime 57 proc., o Baltijos šalyse – net 60 proc. Tačiau patraukliausių nuotoliniam darbui šalių sąrašas kiek kitoks. Pirmoje vietoje turime Suomiją, antroje JAV (internetui atstumai nesvarbu) bei D.Britaniją (nesvarbu ir šalies priklausomybė ES), Vokietiją ir Švediją, o dešimtuką užbaigia Rusija.

Ar mes patrauklūs užsieniečiams?

Deja, pandemija niekaip neatsiliepė pačių Baltijos šalių patrauklumui darbuotojų – užsieniečių akyse. Nors Lietuva su Latvija patrauklumo reitinge netgi šiek tiek pakilo, o Estija – nukrito, tačiau ji vis tiek yra aukščiau nei mes ar mūsų kaimynai latviai. Pastebėtina, kad prieš pandemiją, 2018 m., Lietuvos kaip darbo vietos patrauklumas buvo stipriai pašokęs ir net buvome pralenkę amžinus varžovus iš Estijos. Žinoma, jei 67 vieta (estų – 68) patraukliausių darbui šalių sąraše tikrai atrodo vertingas pasiekimas.

Tiesa, jei pažiūrėsime, kokių valstybių piliečiai norėtų atvykti dirbti Lietuvon, nepamatysime jokių įdomesnių šalių atstovų. Tiek Lietuvoje, tiek ir jos Baltijos kaimynėse dominuoja šalimais esančių šalių gyventojai. Lietuvos atveju, tai baltarusiai, estai ir latviai. Tiesa, 2018-aisiais estus buvo pakeitę ukrainiečiai.

„Įdomu, kokie bus 2021 m. rezultatai, turint mintyje įtampas, kilusias santykiuose su Baltarusija. Beje, ukrainiečių simpatijos atvėso ir Estijai bei Latvijai. Ir tik viena Estija tarp savo simpatikų turi tikrai vakarietišką šalį – Suomiją. Lietuvą ir Latviją kaip darbo vietą labiausiai myli tik buvusios sovietų bloko šalys“, – sako Raimonda Tatarėlytė.

Pasaulinį tyrimą „Decoding Global Talent 2021“ vykdė JAV kompanija „Boston Consulting Group“ kartu su „The Network“. Baltijos šalyse duomenis tyrimui rinko portalas CVMarket.lt su kolegomis Latvijoje ir Estijoje. Iš viso tyrime buvo apklausta 209 000 dirbančiųjų iš 190 pasaulio šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)