Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė ramino ir pastebėjo, kad sprendimas nebuvo ir nebus priimtas paskutinę dieną.

„Iki 2022 metų jūs dar turite 3 mėnesius“, – laidoje „Delfi tema“ sakė ji.

Tačiau ji pažymėjo, kad socialiniams partneriams vis dar neaiškūs su mokesčiais susiję Vyriausybės planai.

„Sunku pasakyti, ar bus mokestinių pokyčių, kurie lemtų kitokį MMA „į rankas“. Finansų ministrė pažadėjo, kad rudenį ateis su konkrečiais projektais. Laukiame jų, kad galėtume atidžiau įvertinti“, – sakė ji.

Apie visišką nežinomybę dėl mokesčių kalbėjo ir A. Romanovskis.

„Vėl yra ta baimė. Dabar deklaruojama, kad mokesčiai nesikeis, bus tam tikras periodas, kai su MMA procesas įvyko labai greitai.

Vis dar neaišku, ar darbo santykių apmokestinimas pasikeis, kokia linkme, ar kapitalo apmokestinimas pasikeis. Visa tai turi įtakos tam, kiek žmogus uždirba.

Pavyzdžiui, palaikome pasiūlymą, kad neapmokestinamasis pajamų dydis turėtų artėti prie susilyginimo su MMA. Taip yra Skandinavijos šalyse. Ten mokesčiai dideli, bet ir NPD yra labai didelis“, – sakė jis.

Savotišku mokesčiu darbdavių atstovas pavadino ir MMA.

„Darbdaviai neturi laiko pasiruošti naujam dydžiui, kai Darbo kodeksas kalba apie bent pusės metų terminą. Juk MMA yra mokestis, kurio negali išvengti. Tiek turi mokėti ir tada nuo sausio 1 dienos yra keliamas atlyginimas, o tai implikuoja visą kitą pakėlimą.

Daryti tokius pakeitimus per kelias dienas – tokie svarbūs dalykai turėtų įvykti per atitinkamą periodą“, – ragino pašnekovas.

Andrius Romanovskis

Pateikė skaičiavimą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija „Delfi“ prieš laidą pateikę skaičiavimą, kuriuo nustatytas 730 eurų MMA pasiūlymas:

„Nustatant MMA 2022 metams, buvo taikoma su Trišale taryba suderinta formulė: imamas planuojamas ir pagal Lietuvos banko metodiką prognozuojamas 2022 metų šalies ūkio vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis be priedų ir premijų – 1 517,9 euro, kuris buvo gautas iš 2020 metų vidutinio šalies darbo užmokesčio (1 428,6 euro) atskaičius 6,4 proc. dalį, kurią sudaro priedai ir priemokos (1 337,2 euro), ir pagal 2021 metų birželio 11 dieną paskelbtas Finansų ministerijos VDU augimo prognozes (prognozuojamas VDU augimas 2021 metais ir 2022 metais – 7,9 ir 5,2 proc.) atlikus projekcijas 2022 metams (1 337,2*(1+0,079)*(1+0,052)), gautas rezultatas buvo padaugintas iš to procento, kuris atitinka ketvirtadalio didžiausią VDU ir MMA santykį turinčių ES valstybių narių vidurkį, t. y. 48,1 proc. (1 517,9x 0,481 = 730 eurų)“.

Inga Ruginienė

I. Ruginienė 730 eurų vadino rezervuotu kompromisu.

„Dar birželį skaičiavome, kad MMA gali siekti 750 eurų. Tačiau tuomet Vyriausybė pasisakė už 703 eurus ir išėjo pasvarstyti, kaip Trišalėje taryboje būna. Mes nesusitariame, fiksuojame skirtingas nuomones ir Vyriausybė turi teisę priimti savo sprendimą. Tai, kad jie priartėjo prie mūsų siūlomo skaičiaus, vertiname teigiamai.

Dabar mes laukiame naujausių Finansų ministerijos prognozių. Tikėtina, kad mūsų įvardintas 750 eurų gali pasislinkti dar aukščiau, nes kas mėnesį matome kaip vidutinis darbo užmokestis didėja, ekonominės prognozės gerėja. 730 eurų bus rezervuotas kompromisas, nes matome visas galimybes nustatyti daugiau“, – sakė ji.

Savo ruožtu A. Romanovskis priminė, kad jo konfederacija birželį 703 eurų pasiūlymą palaikė.

„Mes pasitikime Lietuvos banko skaičiavimu, kuris atliktas pagal mūsų sutartą formulę. Dėl to dabartinis staigus 730 eurų pasirodymas mus nustebino. Pats tą skaičių sužinojau iš žiniasklaidos. Esame mažų mažiausiai suglumę“, – sakė jis.

Per daug pinigų

A. Romanovskis laidoje dar pasakė, kad šiuo metu didžiausias iššūkis paprastiems gyventojams yra infliacijos spiralė.

„Pinigų yra per daug. Dabar visi sutaria, kad tokiai ekonomikai kaip Lietuvos, kuri santykinai mažai nukentėjo, bet turi daug pasiskolinusi, daug paramos verslui buvo. Mes prašėme pagalbos ir valstybė padėjo. Dėl to MMA keliamas tiek daug.

Pasaulyje atrodome puikiai, nes verslas, valstybė ir darbuotojai mobilizavosi ir gavome tokį rezultatą“, – aiškino jis.

I. Ruginienė pastebėjo, kad infliacija kai kuriems darbuotojams iššūkiu gali tapti žiemą, kai pasijus išaugusių šilumos ir elektros kainų poveikis. Pasak jos, tai dar vienas argumentas MMA didinti sparčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)