Artimiausiu metu Vyriausybė planuoja svarstyti ir, Eltos žiniomis, pritarti Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo projekto pakeitimams, inicijuojamiems Seimo narių, pagal kuriuos būtų atsisakyta nuostatos dėl privalomųjų naftos produktų atsargų, o jų kaupimo ir tvarkymo paslaugai būtų skelbiamas viešasis konkursas.

"Jeigu neatsirastų įmonių, norinčių dalyvauti atsargų kaupime, šios atsargos būtų visiškai nesukauptos", - pripažįsta Vyriausybės kanceliarijos patarėjas pramonės ir prekybos klausimais Arvydas Nevas.

Vienintelis šalies naftos koncernas - JAV kompanijos "Williams International" valdoma "Mažeikių naftos" bendrovė - yra pareiškusi, kad prievolę laikyti valstybinį naftos ir jos produktų rezervą ji traktuoja kaip verslo sąlygų pabloginimą, o to nedaryti Vyriausybė įsipareigojo ją privatizuodama.

Valstybės rezervų privalomai nenorėjo kaupti ir naftos prekybos bendrovės "Lietuva Statoil", "Neste Lietuva", "Hydro Texaco" bei Mažeikių koncernui priklausantis "Uotas".

Siūlomam naujam įstatymo projektui, kelis kartus padidinsiančiam finansinius valstybės įsipareigojimus, jau pareiškė prieštaraujanti Finansų ministerija. Ji nepritaria siūlymui, kad vietoje 30 proc. dalies naftos atsargų išlaidų padengimo būtų finansuojamos visų atsargų kaupimo bei tvarkymo paslaugos.

"Kelia abejonių, ar valstybės biudžetas turės galimybių finansuoti įstatymo projekto įgyvendinimą, kadangi tai gali pareikalauti keletą kartų didesnės sumos", - sakė finansų viceministras Edmundas Žilevičius.

Įsigaliojus pakeitimams, preliminariais skaičiavimais, 2002-2009 metais reikėtų ne 38-56 mln. litų, o apytiksliai 146-501 mln. litų. Finansų ministerija paprašė šį lėšų poreikio šuolį paaiškinti plačiau bei Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo projekto pakeitimus dar kartą svarstyti Strateginiame planavimo komitete.

Pagal ES reikalavimus, ekstremaliems atvejams turi būti sukaupta tiek naftos produktų atsargų, kad jų pakaktų ne mažiau kaip 90 dienų. Lietuvos atveju tai sudaro daugiau kaip 200 tūkst. tonų, įvertinus turimą valstybės rezervą.

Vyriausybė tikisi, kad reikalingos atsargos turėtų būti sukauptos iki 2009 metų liepos 31 dienos, tai numatyta ir minimo įstatymo projekte. Tačiau Europos teisės departamentas atkreipia dėmesį į dar vieną nesusikalbėjimą - valstybė derybinėje energetikos pozicijoje yra nusprendusi prašyti trumpesnio pereinamojo laikotarpio naftos atsargoms sudaryti - iki 2008 metų sausio 1 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją