Nors lankytojų Europoje padaugėjo, atsigavimas buvo nevienodas turistams leidžiant pinigus skirtingose vietose skirtingiems dalykams ir ne tokiu mastu kaip išlaidauti linkę kinai ar amerikiečiai. Baimės dėl staiga besikeičiančių Covid-19 kelionių apribojimų, ypač Jungtinėje Karalystėje, taip pat privalomų ir kainuojančių Covid-19 testų irgi šią vasarą trikdė keliones.

Nuo turizmo priklausanti Graikija liepą ir rugpjūtį priėmė daugiau nei 2 mln. lankytojų – „to nematėme nuo 2019 metų“, sakė Haris Theocharis, iki rugpjūčio mėnesio ministrų kabineto pertvarkos buvęs turizmo ministras . „Net jei turistų buvo, jie tiek daug nepirko“, – teigė kelių suvenyrų parduotuvių savininkas Dimitris Papachristodoulas, ypač apgailestavęs dėl amerikiečių ir kinų, „kurie suvartoja daugiausiai“.

Šių grupių pasigesta ir Italijoje. „Cosmopolita“ viešbutis Romos širdyje turėjo „vidutiniškai tris ar penkis apgyvendintus kambarius iš 82-ų“, – sakė Walteris Pecoraro, savininkas ir Lacijo, sostinės regiono, viešbučių asociacijos prezidentas. „80 proc. turizmo Romoje sudaro užsieniečiai, 80 proc. jų yra amerikiečiai ir azijiečiai“, – teigė jis. Asociacijos duomenimis, šią vasarą Romoje buvo atidaryta 600 iš 1200 viešbučių, tačiau užimtumas vidutiniškai siekė vos 30–35 procentus.

Ispanija, antra labiausiai pasaulyje turistų lankoma šalis po Prancūzijos 2019 metais, liepą sulaukė 4,4 mln. lankytojų, 78 proc. daugiau nei prieš metus, rodo Nacionalinės statistikos instituto duomenys. Tačiau tai labai toli nuo 2019-ųjų ikipandeminių metų, kai į Ispaniją atvyko 9,9 mln. turistų.

Viduržemio jūros pakrantė buvo turistų mėgstamiausia vieta: rugpjūtį beveik 95 proc. Katalonijos apgyvendinimo vietų buvo užimtos. Daugiausia Ispanija sulaukė prancūzų, ten jų atostogavo 874 tūkst., jie aplenkė vokiečius, kurių atvyko 707 tūkst., ir britus (555 tūkst.). Britai, kurie buvo didžiausias kontingentas prieš koronaviruso laikotarpį, šiemet daugiausia rinkosi likti namuose. Tie, kurie vis dėlto nusprendė keliauti, daugiausia traukė į Ispanijos ir Graikijos salas.

„Šią vasarą išsiskiria tai, kad buvo atidaryta labai nedaug vietų“, – sakė užsakymų platformos lastminute.com direktorė Prancūzijoje Ana Domenech. Tačiau po savo šalis keliavę žmonės, kaip Jungtinės Karalystės atveju, taip pat sukūrė „gražią vasarą“ vidaus pramonei, sakė Sebastienas Manceau, konsultavimo įmonės „Roland Berger“ turizmo ekspertas. Pasak jaunesniojo turizmo ministro Jeano Baptiste'o Lemoyne'o, 85 proc. iš 37 mln. šią vasarą atostogavusių prancūzų liko savo šalyje. „Kadangi oras buvo kaprizingas, kai kurie regionai, pavyzdžiui, Bretanė ir Normandija, nukentėjo žmonėms mieliau renkantis Pietų Prancūziją, sakė S. Manceau.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją