Primename, kad tyrimus atitinkamose srityse atlikti yra pavesta savivaldybių administracijų direktoriams, Policijos departamentui, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT), Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), Valstybinei darbo inspekcijai (VDI) ir Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT).

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centrui apie ekstremaliosios situacijos metu taikomų apribojimų laikymosi kontrolę praėjusią savaitę pateikė 57 savivaldybės. Praėjusio penktadienio, rugpjūčio 27 d., duomenimis, patikrinus 55 laisvalaikio ir pramogų sektoriaus subjektus, 8 kino teatrus ir meno įstaigas, 34 renginius ir 191 būriavimosi vietą, jokių pažeidimų nerasta.

Paskutinę rugpjūčio mėnesio savaitę Lietuvos savivaldybės vėlei aktyviai tikrino viešojo transporto dalyvius. Iš viso atlikta 1916 patikrinimų, nustatytas 191 pažeidimas. Didžioji dalis jų – apsauginių kaukių dėvėjimo pažeidimai.

Taip pat tikrintas ir viešųjų paslaugų sektorius. Iš 166 patikrintų subjektų, 3-uose nustatyti pažeidimai. Patikrinus 911 turgaviečių ir lauko prekybos vietų, 6-iose buvo nesilaikoma šiuo metu taikomų ribojimų. Dažniausiai pasitaikantis pažeidimas išlieka apsauginių veido kaukių nedėvėjimas arba netaisyklingas jų užsidėjimas.

55 savivaldybės tikrino ir tai, kaip asmenys laikosi izoliacijos. Iš viso patikrinti 1169 iš užsienio atvykę asmenys, 468 iš jų lankėsi šalyse, paveiktose mutavusio COVID-19 viruso. Šįkart nusižengimų nenustatyta.

Taikomų apribojimų kontrolė vykdė ir Policijos departamentas. Pastarasis daugiausia fiksavo kaukių dėvėjimo pažeidimus (13 nusižengimų). Policijos pareigūnai tikrino ir saviizoliacijoje esančius asmenis – iš viso atlikti 1537 patikrinimai, nustatyti 6 pažeidimai.

VMVT specialistai, vykdami atitinkamų įstaigų kontrolę, 115-oje viešojo maitinimo įstaigų nustatė 6 pažeidimus, 56-iose prekybos maisto produktais vietose – 6 pažeidimus, o veterinarijos praktikos veiklos (1 subjektas) ir prekybos veterinarėmis priemonėmis (4 subjektai) vietose jokių nusižengimų nustatyta nebuvo.

Per praėjusią savaitę NVSC patikrino 125 ūkio subjektus. Jokių nusižengimų valstybės numatytai tvarkai nenustatyta, patikrinus 10 stacionarinių socialinių paslaugų, 19 švietimo įstaigų, 13 grožio paslaugas teikiančių įmonių, 6 sporto klubus, 9 apgyvendinimo paslaugas teikiančias įstaigas, 3 vaistines, 1 laisvalaikio ir (ar) pramogų erdvę ir 1 vaikų žaidimų patalpą. Čia buvo aptarnaujami visi klientai – tiek turintieji Galimybių pasą, tiek be jo.

Taip pat pažeidimų nerasta, patikrinus tik Galimybių pasą turinčius klientus aptarnaujančius 16 grožio salonų, 21 apgyvendinimo paslaugą teikiančią įstaigą ir 1 vaikų žaidimų patalpą.

Vis dėlto, nusižengimai nustatyti viename iš patikrintų renginių. Renginyje, kurį žiūrovai stebėjo ne tik iš sėdimų vietų, o ir pačių žiūrovų skaičius buvo neribojamas, dalyvavo asmenys, neturintys Galimybių paso, žiūrovų srautai prieš ir po renginio nebuvo valdomi, nesudaryta galimybė tinkamai rankų higienai ir nebuvo numatytas dažnai liečiamų paviršių (turėklų, suoliukų) valymas po renginio.

Be to, kaip ir kiekvieną savaitę NVSC specialistai tikrino atliekamą privalomą periodinį testavimą. Iš viso patikrinti 59 ūkio subjektai: 24 asmens sveikatos priežiūros įstaigos, 19 formalaus ir neformalaus švietimo įstaigų, 10 socialinių paslaugų įstaigų, 3 vaistinės ir 3 laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų įstaigos. Pažeidimai nustatyti dvejose asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Pastarosiose iš viso dirbo 12 darbuotojų, kurie nebuvo pasitikrinę sveikatos, t. y. atlikę privalomo periodinio testavimo greitaisiais antigeno testais.

Pažymėtina, kad nepaisantiesiems operacijų vadovo sprendimų gali grėsti baudą nuo 1500 iki 6000 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)