Absoliuti dauguma greitai augančių Lietuvos startuolių - technologijų kompanijos, kuriančios programinę įrangą ir skaitmenines paslaugas. Startuoliai iš kitų technologijų ar naujų verslų išsiskiria tuo, kad veiklą vykdo ir mokesčius moka Lietuvoje, o savo paslaugas parduoda klientams visame pasaulyje.

Šis globalus startuolių veiklos aspektas leidžia jiems greitai augti ir mokėti savo darbuotojams pasaulinio lygio algas. Sodros ir VMI duomenimis, Lietuvos startuoliai darbuotojams moka dvigubai didesnes algas, nei vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje.

Nesupranta startuolių

Didžiausia dalis - 35% apklaustų Lietuvos gyventojų - startuolius sieja pirmiausiai su nauja pradžia, tiesiog nauju verslu. Tik 8% lietuvių startuolių veiklą sieja su IT, o su inovacijomis - dar mažiau, tik 7%.

Kaip greitai augančias įmones startuolius supranta 3% respondentų, o su programėlių ir mobilių aplikacijų kūrimu startuolius sieja tik 2% apklaustųjų.

„Startuolio įvaizdis mūsų visuomenėje pirmiausia siejamas tiesiog su nauju verslu. Tačiau pagrindinės savybės, kurios apibrėžia startuolį, yra didelis inovatyvumas ir išskirtiniai platus technologijų panaudojimas. Būtent šios dvi savybės leidžia jiems tapti globaliais, dideliais verslais.

Lietuvos visuomenės supratimo skirtumai šiandien mums yra pagrindinė komunikacinė problema, kurią siekiame spręsti. Kitaip startuolių sektoriaus augimas Lietuvoje bus apribotas”, - sako Inga Langaitė, Vienaragiai LT CEO.

IT profesijos - gerovės sinonimas

Net du trečdaliai (65%) gyventojų pritaria, kad siekiant materialinės gerovės, Lietuvoje daugiausiai galima pasiekti renkantis IT profesijas. Antrą vietą pagal finansinį patrauklumą ir karjeros galimybes dalinasi inžinerinės ir medicinos mokslai - juos abu rinktųsi po 30% respondentų.

Dvigubai didesnis prioritetas IT sričiai rodo labai aiškų ir neatsitiktinį gyventojų supratimą, kad IT profesijos teikia didžiausias galimybes.

„Įdomu tai, kad IT studijas ir programavimą kaip patraukliausią karjerai sritį dažniau nurodo moterys, tuo tarpu vyrai daugiau galimybių įžvelgia inžinerijos srityje. Tai dar kartą paneigia mitą, kad moterys ir IT yra nesuderinami dalykai”, - sako asociacijos Vienaragiai LT CEO.

Tarp priežasčių, kodėl verta rinktis darbą startuolyje, didžioji dalis - 22% respondentų - įvardija dideles augimo galimybes, 21% nurodo asmeninio tobulėjimo perspektyvą. Galimybę dalyvauti inovacijų kūrime nurodė 10%, o dideles algas indikavo tik 8% Lietuvos gyventojų. Tuo tarpu net 20% respondentų nurodė neturintys nuomonės apie darbą startuolyje.

„Akivaizdu, kad didelė visuomenės dalis nesieja patrauklių IT profesijų su darbu startuolyje. Nepakankamai suprantamos ir startuolių darbuotojams atsirandančios karjeros galimybės. Daugumai neaiškus ir startuolių ekonominis potencialas pačiai valstybei.

Dėl to ir turime per mažą technologinę orientaciją Lietuvos švietimo sistemoje, per siaurą IT talentų rinką. Visa tai stabdo visos startuolių ekosistemos vystymąsi”, - priduria asociacijos vadovė.

Kviečia burtis bendram tikslui

Apie talentų trūkumą ir augančią startuolių reikšmę valstybės ekonomikoje Lietuvoje diskutuojama ne pirmus metus. Tiesa, be didesnio postūmio. Todėl sėkmingus Lietuvos startuolius jungianti asociacija kviečia visuomeninius partnerius burtis bendram tikslui - paspartinti teigiamus pokyčius šioje ekosistemoje.

„Mes turime unikalią savo narių patirtį, kuri gali būti naudinga visai Lietuvai. Vinted, Tesonet, Hostinger, Kilo.Health, Omnisend, Bored Panda ir kiti asociacijos nariai kviečia jungtis ir veikti išvien tokias organizacijas, kaip Startup Lithuania, Invest Lithuania, Work in Lithuania, Go Vilnius, Rizikos ir privataus kapitalo asociaciją, verslo angelų tinklą LitBAN, LRV kanceliariją”, - sako asociacijos vadovė.

„Mūsų su partneriais tikslas - paversti 2022-uosius Lietuvos startuolių proveržio metais. Didžiausių pokyčių sieksime populiarinant Lietuvą ir Vilnių kaip patraukliausią Baltijos regioną startuoliams, pritraukiant daugiau talentų iš užsienio bei greičiau juos auginant vietoje”, - priduria vadovė.

Talentų pritraukimas, galimybės jiems augti, kuriant globalius sprendimus Lietuvoje, yra išskirta ir kaip viena svarbiausių sričių naujoje šalies pristatymo užsienyje 2020-2030 m. strategijoje.

Bendros pajėgos taip pat leis sukurti palankesnę įstatyminę bazę užsienio rizikos kapitalo fondų pritraukimui į Lietuvos startuolių ekosistemą.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą asociacijos Vienaragiai LT užsakymu atliko Spinter tyrimų bendrovė. Tyrimo metu Lietuvoje apklausti 1005 gyventojai nuo 18 iki 75 m. amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)