Skaičiuoja rekordinius srautus

Kaip ir kasmet, antroji metų pusė, ypač šventinis laikotarpis, yra pats intensyviausias kurjerių darbymetis. Pavyzdžiui, siuntų bendrovė „Omniva LT“ jau dabar fiksuoja apie 60 proc. didesnį siuntų skaičių, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

„Siuntų srautai šiemet viršijo visus lūkesčius. Nuo rugpjūčio stebime siuntų srauto augimą ir panašu, jog artėjame prie pavasarį buvusių kiekių. Taip pat jau dabar matome, kad siuntų skaičius rugsėjį bus gerokai didesnis negu rugpjūtį, o tai nėra įprasta. Tai siejame su nuo rugsėjo 13 d. Vyriausybės nutarimu įsigaliosiančiais papildomais ribojimais asmenims be galimybių paso.

Manome, jog panašus augimas bus ir šventiniu laikotarpiu. Nuolat stebime ir vertiname situaciją, todėl remiantis dabartinėmis prognozėmis, siuntų skaičius šventiniu laikotarpiu turėtų būti 2,5 karto didesnis, nei kad yra dabar. Palyginus 2019 m. su 2020 m. šventinius laikotarpius – stebėjome siuntų skaičiaus augimą 2,4 karto“, – sako „Omniva LT“ generalinis direktorius Simonas Bielskis.

Rekordiniais 2020-aisiais gruodį siuntų tarnybos „Venipak“ kurjeriai visose Baltijos šalyse pristatė daugiau nei 760 tūkst. siuntų. O pirmosios šių metų pusės siuntų poreikio augimas – 34 procentais lyginant su pernai – žada dar vieną rekordinį darbymetį, teigiama pranešime spaudai.

Įmonės vadovas Justas Šablinskas numato, kad šiemet darbo kurjeriams bus kur kas daugiau: „Įvertinus tai, jog situacija visuomenės sveikatos požiūriu vis dar nėra labai stabili, o didelė dalis vartotojų atrado apsipirkimo internetu patogumus ir jų atsisakyti neketina, prognozuojame, kad ir šiemet metų pabaigoje siuntų kiekis augs labai smarkiai – numatome, kad rudenį siuntų kiekis bus 20 proc. didesnis nei praėjusiais metais, o gruodį augimas sieks net 40-50 procentų.“

Asociatyvi nuotr.

„DPD“ atstovas Tomas Vaišvila sako, kad vasarą, kai žmonės atostogauja, siuntų srautai sumažėja kiekvienais metais. Toks štilius esą trunka iki pat rugsėjo vidurio arba iki kol subjūra orai.

„Kaip bebūtų keista, bet kuo geresnis oras, tuo prastesnė prekyba e-parduotuvėms, gal išskyrus sodo, daržo prekes. Kritinė data, nuo kurios e. prekyba pradeda klestėti, – tai lapkričio vidurys ir „Black Friday“ išpardavimų data, nuo kurios iki pat Naujųjų metų siuntų srautai tik auga 2–3 kartus, lyginant su įprastiniu vidurkiu. Praėjusiais metais augimas buvo net didesnis, nes tam įtakos turėjo ir ypač griežti karantino suvaržymai uždraudę judėjimą tarp savivaldybių“, – komentuoja T. Vaišvila.

Tokius pačius siuntų srautus prognozuoja ir Lietuvos paštas (LP). „Mažesniam siuntų srautui įtakos turėjo ir nuo liepos 1 d. įsigaliojęs PVM lengvatos panaikinimas siuntoms iš trečiųjų šalių – jų srautas, palyginus su praėjusių metų liepa, sumažėjo 4 kartus. Artėjant šventiniam laikotarpiui siuntų srautai visuomet kyla 2-3 kartus. To paties tikimės ir šiais metais“, – sako LP atstovė spaudai Monika Pivoraitė.

„DPD“: tiek kurjerių dar niekada nesame turėję

Numatydami itin sėkmingą šventinį laikotarpį, siuntų bendrovės papildomai ieško šimtų darbuotojų ir ruoštis jau pradeda dabar. Daugiausiai įmonės ieško sandėlio darbuotojų ir kurjerių.

Priklausomai nuo to, ar bus karantinas, ar ne, „DPD“ kurjerių skaičius gali būti padidintas nuo 30 iki 50 proc. „Jei šiandienai turime apie 700 kurjerių, tai per šventes šis skaičius pirmą kartą gali viršyti ir tūkstantį. Tiek kurjerių dar niekada nesame turėję. Atitinkamai reikia planuoti ir transporto priemonių skaičių, įrangą kurjeriams, aprangas ir pan.“, – sako įmonės atstovas.

Dažniausiai įmonėje darbuotojai priimami trumpam sezoniniui darbui, pasinaudojant darbuotojų nuoma ar terminuotomis sutartimis. „Dauguma atveju net nereikia atleisti darbuotojų, nes yra ir natūrali kaita, o ir karantinas turės didelės įtakos iki pat vėlaus pavasario“, – pažymi T. Vaišvila.

Pašnekovas pripažįsta, kad situacija su kurjerių ir terminalų darbuotojų paieška tikrai sudėtinga, ypač šiuo metu, kai dar yra sezoninių darbų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, o studentai mokslus dar tik pradeda.

„Su darbuotojų paieška tikrai nėra stebuklingo recepto, nes ieškome tradiciniais būdais: per darbo skelbimus specializuotuose portaluose, feisbuką, kreipiamės į darbuotojų nuomos kompanijas. Tiesa, kas puikiai veikia mūsų įmonėje, tai ištisus metus vykstanti kampanija „rekomenduok draugą“, kuomet darbuotojas parekomendavęs savo draugą, giminaitį ar šeimos narį, gauna premiją, jei tas žmogus yra įdarbinamas. Tai ypač pasiteisina ieškant kurjerių ir darbuotojų siuntų skirstymo terminaluose“, – pasakoja „DPD“ atstovas.

DPD Lietuva kurjeris Nerijus

Papildomų darbuotojų priims tik šventiniam laikotarpiui

Omniva LT“ naujų komandos narių pradeda dairytis jau dabar, tačiau rugsėjo antroje pusėje planuojama tai daryti dar aktyviau. Kaip ir kasmet bendrovėje papildomi darbuotojai priimami tik šventiniam laikotarpiui. Tačiau, kaip tikina, neretai tam tikra dalis darbuotojų pasilieka ir toliau tęsia darbus įmonėje.

„Šiuo metu yra planuojama pasitelkti apie 100 papildomų darbuotojų, kurių didžioji dauguma dirbs su siuntomis ir maždaug dešimtadalis sustiprins administracijos darbuotojų gretas. Lyginant su praėjusiais metais, turėsime apytikriai 19 proc. daugiau kurjerių ir 3 proc. didesnes siuntų skirstymo komandas“, – skaičiuoja S. Bielskis.

Smarkiai augsiantis paslaugų poreikis didina ir techninių priemonių bei darbuotojų poreikį ir siuntų tarnyboje „Venipak“. Jau nuo ankstyvo spalio „Venipak“ ketina pradėti papildomų darbuotojų – kurjerių ir siuntų rūšiuotojų – paiešką. Pagal terminuotas darbo sutartis ketinama pasamdyti apie 200 žmonių.

Lietuvos paštas ieškos 150 kurjerių

Pernai LP papildomai įdarbino apie 100 laikinų darbuotojų, šiemet skirstymo veikloje jų neieško. Tačiau nuo spalio LP prireiks kurjerių.

„Kalėdiniam periodui šiais metais pradėjome ruoštis kur kas anksčiau, dar vasarą. Svarbu pastebėti, kad pavasarį įgyvendinome vieną svarbiausių strateginių projektų – perėjome prie automatizuoto skirstymo. Išmani skirstymo įranga leidžia išskirstyti ženkliai didesnius siuntų kiekius, tad tikėtina, kad tiek papildomų darbuotojų skirstymo veikloje per šias šventes nereikės, tačiau stebėsime situaciją ir esant poreikiui, esame pasiruošę juos samdyti.

Visus metus aktyviai ruošiamės ir stiprindami LP EXPRESS tinklą – investavome ir į paštomatų tinklo plėtrą, kad kuo daugiau klientų galėtų siuntas gauti ir siųsti patogiausiu būdu. To poreikį atspindi ir siuntų statistika – pirmąjį šių metų pusmetį paštomatais ir kurjeriais siunčiamų siuntų kiekis išaugo net 70 proc. Nuo spalio mėnesio palaipsniui bus didinamas ir kurjerių skaičius – planuojame, kad šventiniu laikotarpiu jų bus 150 daugiau. Palyginti su dabar, kurjerių skaičius išaugs apie 65 proc.“, – komentuoja M. Pivoraitė.

„Omniva LT“

„Barbora“ ieško 200 kurjerių, siūlys iki 1300 Eur

Darbuotojų paieškas pradeda ir maisto prekių el. parduotuvės. Štai neseniai „Barbora“ skelbė šiuo metu ieškanti apie 200 kurjerių ir prekių surinkėjų. Be to, įmonė keičia naujokų atlygio politiką bandomuoju laikotarpiu prekių surinkėjams ir kurjeriams. Naujokams, kaip teigiama pranešime, bus sudaromos tokios pačios galimybės užsidirbti, kaip ir dirbantiems ilgesnį laiką – taikys vienodą bazinį atlyginimą nuo pirmųjų darbo dienų.

Nepriklausomai nuo išdirbto laiko, dabar „Barboros“ kurjeriai į rankas galės gauti nuo 900 iki 1300 Eur, prekių surinkėjai – nuo 700 iki 900 Eur. E. parduotuvės personalo vadovė Agnė Savickienė pažymi, kad įmonėje į rezultatą orientuoti kurjeriai ir surinkėjai uždirba maksimalų atlyginimą.

El. parduotuvė „Rimi.lt“ taip pat jaučia augantį užsakymų kiekį ir darbuotojų poreikį. „Pirkėjams sugrįžtant į namus, jaučiame užsakymų pagausėjimą, pradedama ruoštis naujiems mokslo metams, įsigyjama daugiau kanceliarinių prekių. Papildoma paskata naudotis elektronine prekyba gali būti ir Vyriausybės įvedami apribojimai ar reikalavimai dėl GP apsiperkantiems didesnėse parduotuvėse“, – pasakoja „Rimi Lietuva“ e. komercijos formato direktorius Vaidas Lukoševičius.

„Rimi“ pasiruošimas – pilnu tempu

Anot jo, pasiruošimas darbuotojų atrankai vyksta pilnu tempu. Ieškoma tiek prekių surinkėjų, tiek ir kurjerių, pristatančių prekes į namus. Be kita ko, jis pažymi, kad „Rimi“ visus metus nuosekliai vykdė plėtrą, todėl darbuotojų skaičius planuojamas didesnis nei praėjusiais metais. Tačiau konkrečiai, kiek bus ieškoma darbuotojų, neįvardija.

„Planus nuolat koreguojame atsižvelgdami į situaciją, kuriai didelės įtakos turi Vyriausybės nurodymai dėl imunizacijos dokumentų tikrinimo fizinėse parduotuvėse. Tačiau šiandien jau aišku, kad iki Kalėdų tikimės įdarbinti žymų skaičių naujų darbuotojų“, – sako jis.

„Nemaža dalis darbuotojų yra įdarbinami papildomai po vasaros, tačiau patirtis rodo, kad norintys lieka ir tęsia darbus. „Rimi“ daug investuoja į elektroninę prekybą, sparčiai plečiasi, todėl praktiškai visiems norintiems yra garantuotos darbo vietos“, – priduria jis.

„Lastmile“ padvigubins kurjerių skaičių

El. prekybos startuolis „Lastmile“ taip pat pradeda ruoštis karštam šventiniam sezonui.

„Jau nuo liepos antros pusės platformoje pradėjome fiksuoti užsakymų skaičiaus augimą, kuris tęsiasi ir visą rugpjūtį. Kadangi el. prekybai maistui įtakos turi sezoniškumo augimas, augimas turėtų tęstis iki pat gruodžio pabaigos. Taip pat manome, kad augimui įtakos turės ir nuo rugsėjo 13 d. įvedami apribojimai. Remiantis istoriniais duomenimis, rudens-žiemos laikotarpis sugeneruoja 60-70 proc. visų metinių pardavimo pajamų“, – komentuoja „LastMile“ vadovas Tadas Norušaitis.

Bendrovė iki metų galo planuoja pasiekti 100 proc. kurjerių skaičiaus augimą: „Kadangi mūsų verslo modelis skiriasi nuo rinkoje esančių maisto prekes į namus pristatančių paslaugos teikėjų, partnerių / kurjerių paieška yra nuolatinis ir nenutrūkstamas mūsų įmonės procesas, artėjant rudens žiemos sezonui paieškas dar labiau intensyviname, kad galėtume išpildyti augantį poreikį.

Nuolat siūlome galimybes prie platformos prisijungti partneriams, kurie galėtų teikti prekių nuvežimo, surinkimo paslaugas. Dėl aukščiau išvardintų veiksnių ir dėl vykdomos plėtros po susijungimo su prekybos tinklu „Iki“, iki metų galo planuojame pasiekti 100 proc. kurjerių skaičiaus augimą.“

Paslaugas teikiančių kurjerių, t. y. partnerių, įmonė nedarbina, didžioji dalis jų yra turintys kitus pagrindinius darbus ir platformos pirkėjams paslaugas teikia laisvu nuo darbo metu, dirbdami pagal individualios veiklos liudijimus.

„Rimi.lt“

Planuoja dideles investicijas

Delfi kalbintos siuntų bendrovės šiemet planuoja ir nemažų investicijų.

Siuntų tarnyba „Venipak“ investavo į logistikos terminalų pralaidumą didinančias konvejerines sistemas, taip pat vykdomas sandėlių automatizavimo projektas, kuris ne tik pagreitina siuntų logistikos procesus, bet ir padidina sandėlių talpą. Pervežimo galimybes padidins ir 50-80 transporto priemonių, skirtų siuntų gabenimui.

Reikšmingiausios „DPD“ investicijos šiemet yra į paštomatų tinklo plėtrą, šių metų pabaigoje jau sieks 300 paštomatų. Taip pat įrenginėjamas naujas siuntų rūšiavimo sandėlis Kaune, kuriame dar šiemet bus paleista nauja automatizuota siuntų skirstymo linija.

„Taip pat reikšmingai (+6200 kv.m) išplėtėme siuntų skirstymo terminalų plotus, daugiau nei 50 proc. padidinti terminalų rūšiavimo pajėgumai.

Iš reikšmingiausių pokyčių paminėtinas ir Vilniuje dyzelinio transporto keitimas į elektrinį. Jau spalio mėnesį turėsime įrengtas pakrovimo stoteles ir į Vilniaus gatves išvažiuos 56 nauji elektromobiliai. Taigi, panašu, kad sostinėje Kalėdų dovanas vežios tik aplinkai draugiškas „DPD“ transportas“, – sako T. Vaišvila.

Šių metų spalį „Omniva LT“ taip pat pradeda paštomatų plėtrą ir penktadaliu – nuo 300 iki 351 – išplės Lietuvoje valdomą paštomatų tinklą. Tam investuota 1,5 mln. eurų. Bendrovė plečia ir savo automobilių parką, kurį iki metų pabaigos papildys 135 naujais automobiliais. Jiems įsigyti buvo skirtos 3 mln. eurų investicijos.

Taip pat analizuojama galimybė pradėti statyti 15–20 tūkst. kv. m ploto siuntų rūšiavimo terminalą, kuris būtų pajėgus per valandą apdoroti 10–15 tūkst. siuntų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)