Daugiau darbo bus viename iš trijų barų

Vilniaus barų „Špunka“ bendrasavininkas Haroldas Arėška Delfi sakė, kad specialiai šiam vakarui nesiruošė, mat studentų sulaukia nuolatos.

„Šios dienos nesureikšminame. Aišku, ateis studentų, bet jie jau grįžo savaitgalį, tai visur vaikšto. Vaikščios ir po šio savaitgalio, kol neišseks resursai“, – sako jis.

Sostinėje veikia trys „Špunkos“ barai: Užupyje, Savičiaus ir Etmonų gatvėse. Pastarasis labiau pamėgtas jaunimo, tad trečiadienio vakarą, kaip prognozuoja, gali būti didesnis klientų antplūdis.

„Užupyje daugiau renkasi jauni žmonės nuo 30 metų. Etmonų „Špunkoje“ šiandien gali būti didesnis antplūdis. Ten kartais bando prasmukti ir tie, kurie neturi pakankamai metų (20 m. – Delfi), tai mes labai juos tikriname. Šiandien čia tikriausiai bus daugiausiai darbo. Savičiaus gatvės bare lankosi daugiau solidesnių žmonių“, – pasakoja H. Arėška.

Iš jaunimo mažiau pasipiktinimo

Visuose „Špunkos“ baruose jau kurį laiką naudojami ir galimybių pasai (GP). Kaip sako, vis dar pasitaiko nepasitenkinusių žmonių, neturinčių šio dokumento, tačiau tokių tarp jaunimo – mažiau.

„Didžioji dalis mūsų klientų sąmoningi ir pasiskiepiję. Verslo prasme naudingiau dirbi su pasais. Labai didelis skirtumas, ar viduje gali būti keli žmonės, ar bet kiek. Nežiūrint ideologinių pusių, mums vis tiek labiau apsimoka dirbti su galimybių pasu.

Iš jaunimo sulaukiame mažiau pasipiktinimo nei iš vyresnių žmonių. Būna piktų lankytojų, bet situacija tokia, kokia yra. Jeigu tu jau nori vaikščioti mieste po barus, turi būti pasiskiepijęs“, – pabrėžia barų savininkas.

Didesnio srauto tikisi sulaukti savaitgalį

Sostinės jaunimo pasilinksminimo traukos taškai „Materialiste“, „Bardakas“, „Sanatorija“ ir „Dirigentai“ šiandien taip pat sulauks daugiau lankytojų, bet, kaip sako barų bendraturtis Matas Puodžiūnas, itin didelio antplūdžio nebus. Didesnio lankytojų srauto jis tikisi sulaukti savaitgalį.

„Dabar – savaitės vidurys. Pagal praeitų metų praktiką, tokio didelio antplūdžio nebūna, visi laukia pirmojo rugsėjo savaitgalio. Tikrinimui esame pasiruošę visas priemones, nes bus didesnis srautas.

Mūsų publika gal nelabai jau švenčia šią dieną, dauguma baigę mokslus, yra vyresni, todėl anšlago nebus“, – pažymi jis.

Anot jo, baras „Bardakas“ – populiariausias tarp jaunimo. Čia trečiadienio vakarą gros ir didžėjus. Pašnekovo teigimu, ir kituose jo baruose klientai rezervavo stalus vakarienei, bet, kad rezervacijų skaičius būtų itin išaugęs, nepastebi.

Labiau nukentėjo nuo prasto oro nei GP

Šiuose sostinės baruose jau antrą savaitę tikrinami lankytojų GP. Kaip tikina pašnekovas, tik nedidelė dalis jų neturi. Anot jo, labiau barai nukentėjo nuo prasto rugpjūčio oro, nei nuo GP įvedimo.

„Vilniaus centras pozityvus dėl GP. Visada gale dienos paskaičiuojame. Tai apie kelis procentus – iki 10 proc. – žmonių iš visų norinčiųjų patekti neturi GP ar nėra apie juos girdėję, apsisuka ir išeina. Iš pradžių baiminomės, kad bus didelė dalis, bet tikrai neatkrenta daug žmonių“, – sako verslininkas.

„Viskas dar labai priklauso ir nuo oro. Gali būti bet kokia gera šventė, bet jeigu apsiniaukę ir lyja, žmonės aplenkia pasilinksminimo vietas, ypač vidury savaitės“, – priduria M. Puodžiūnas.

Dėl GP tikrinimo sulaukia užklausų per feisbuką

Visgi, kaip pasakoja, nemažai lankytojų prieš užsukdami į pasilinksminimo vietas per feisbuką pasitikslina, ar šie barai priima lankytojus be pasų, ar reikia juos rodyti prie įėjimo. Tokių užklausų iš jaunimo M. Puodžiūnas sulaukė ir trečiadienį.

„Daug kas pasitikslina prieš ateidami. Turbūt ieško vietų, kur galima užeiti be GP. Tačiau Vilniaus centre nežinau, ar dar yra tokių barų. Didžioji dauguma tik su GP priima, kitaip teoriškai neįmanoma dirbti, nes apribojimai – labai žymūs, viduje po du žmones, dideli atstumai. Nėra kito pasirinkimo kaip tik dirbti su GP“, – tikina jis.

Kyla problemų su užsieniečių pasais

Tačiau dažnai kyla problemų su užsieniečių lankytojų pasų tikrinimu, mat jų dokumentai – skirtingi, ir neaišku, ar juos galima prilyginti GP.

„Reikėtų iš valdžios tikslumo, ar gali būti neigiamo testo dokumentai iš Jungtinės Karalystės, JAV. Mums irgi kyla klausimų, ar jie atitinka GP kriterijus.

Užsieniečiai turi skiepų pasus ir asmens dokumentą, įrodantį, kad tai – jų skiepų pasas, bet jis – popierinis. Pradžioje buvome suglumę, vienų neįleidome, nes neturėjome tikslaus atsakymo, ar jie įskridę į šalį gali išsiimti GP. Girdėjau ir iš kitų barų, kad pirmą savaitgalį, kai pradėjome dirbti su GP, tokių problemų buvo. Apsidraudžiant keli užsieniečiai nebuvo įleisti, nors ir turėjo dokumentus. Vėliau išsiaiškinome su NVSC, kad europinis žaliasis pasas taip pat galioja“, – sako sostinės barų vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)