Prekybos tinklai dar neturi paskutinės vasaros dienos pardavimų duomenų, tačiau kai kurie iš jų pastebi, kad paprastai prieš rugsėjo 1 d. alkoholio pardavimai išauga.

„Paprastai būdavo šiokių tokių pokyčių dieną prieš rugsėjo 1 d. Pardavimai išauga nežymiai – keliais procentais, nes žmonės iš anksto užsiperka alkoholio“, – sako „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Anot jo, šiuo metu daugiau oras veikia alkoholinių gėrimų pardavimus: „Kadangi oras prastas, sumažėjo alaus ir kitų silpnų alkoholinių gėrimų pardavimai ir šiek tiek išaugo stipresnių alkoholinių gėrimų pardavimai. Tačiau tai nesusiję su rugsėjo 1 d.“

Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, rugpjūčio 31-ąją alkoholinių gėrimų pardavimai būna aktyvesni, lyginant su kitomis dienomis.

„Pavyzdžiui, 2020 m. rugpjūčio 31 dieną alkoholinių gėrimų nupirkta 14 proc. daugiau, lyginant su atitinkama ankstesnės savaitės diena, t. y. rugpjūčio 24 diena. Šią dieną buvo išaugę putojančio vyno, degtinės ir kitų stipriųjų alkoholinių gėrimų paklausa“, – komentuoja ji.

Vis dėlto kiti prekybos tinklai reikšmingų pokyčių dieną prieš mokslo metų šventę nepastebi.

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, rugsėjo 1 d. draudimas prekiauti alkoholiu jo pardavimams įtakos neturi, juos daugiausiai sąlygoja savaitės diena.

„Jeigu tai penktadienis – pardavimai padidėja, o kitomis dienomis to nėra. Tikėtina, kad šiandien padidėjimo gali nebūti, ir pardavimai laikysis panašūs kaip ir kitomis dienomis“, – svarsto ji.

Tas pačias tendencijas pastebi ir „Rimi Lietuva“.

„Prognozuojame, kad alkoholio pardavimai prieš rugsėjo 1 d. iš esmės yra panašūs kaip įprastomis dienomis. Mokslo metų pradžią minėsime viduryje savaitės, tad ypatingų pokyčių prekyboje nenumatome. Paskutinės savaitės duomenys patvirtina faktą, kad šventei dauguma mūsų pirkėjų ruošiasi pakankamai santūriai“, – sako „Rimi Lietuva“ Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė.


Artėjant rugsėjo 1-ajai ryškesnių alkoholinių gėrimų pardavimų pokyčių nemato ir el. parduotuvės. Tačiau pastebi, kad gyventojai renkasi kitas gėrimų kategorijas.

„Pirmadienį alkoholinių gėrimų gyventojai nupirko beveik tiek pat kiek ir tą pačią dieną prieš savaitę, rugpjūčio 23 d. Tačiau rinkosi kitokias gėrimų rūšis. Šį pirmadienį gyventojai pirko daugiau silpnų alkoholinių gėrimų, kaip sidras ir vynas.

Vyno pardavimas išaugo 42 proc., o sidro – 34 proc. Šiek tiek mažiau pirko alaus ir alkoholinių kokteilių ir beveik ketvirtadaliu mažiau stipriųjų alkoholinių gėrimų.

Šiuos pokyčius labiau siejame ne su artėjančia rugsėjo 1-ąja, o su besikeičiančiu sezonu, kai gėrimus, populiaresnius vasarą, pvz., alų, atvėsus orams keičia tokie gėrimai kaip vynas“, – komentuoja el. maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Delfi primena, kad Alkoholio kontrolės įstatyme yra įtvirtintas draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais kiekvienų metų rugsėjo 1 d. Draudimas prekiauti šią dieną alkoholiniais gėrimais galioja parduotuvėse, tačiau netaikomas vykdant viešojo maitinimo veiklą. Draudimas galioja tik tokiais atvejais, kai kavinės, barai ar restoranai parduoda alkoholinius gėrimus išsinešti.

Anot Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, per 15 metų nuo draudimo rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu įvyko nemažai teigiamų pokyčių, kurie sietini ne tik su verslo socialiai atsakingu požiūriu ir elgesiu, bet ir su didėjančiu gyventojų sąmoningumu alkoholio vartojimo klausimais.

Vis daugiau gyventojų domisi sveiku gyvenimo būdu ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija, todėl Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas kviečia tėvus bei jaunuolius ir toliau sekti aktualiausią informaciją departamento administruojamose svetainėse.

• jaunuoliai nuo 14 m. svetainėje www.askritiskas.lt ras informaciją apie prasmingą laisvalaikį;
• www.kaveikiavaikai.lt – tėvams, kurie ieško žinių, kaip geriau suprasti savo vaikus, stiprinti tarpusavio ryšį, apsaugoti vaikus nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ir ką daryti, jei vaikas vartoja psichoaktyviąsias medžiagas;
• www.nerukysiu.lt skirta asmenims, norintiems mesti rūkyti ar siekiantiems kitus motyvuoti nerūkyti.

Šį rudenį bus tęsiama nacionaliniu mastu įgyvendinama Departamento koordinuojama Ankstyvosios intervencijos programa. Jos tikslas – padėti 14–21 m. jaunuoliams, eksperimentuojantiems ar nereguliariai vartojantiems alkoholį/narkotikus, atsisakyti šių medžiagų vartojimo dar iki priklausomybės išsivystymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)