Vien pardavimų pajamos šiemet augo 15,3 proc. iki 52,1 mln. eurų.

„Augimas buvo generuotas ir iš mūsų pagrindinės veiklos – pardavimų, ir taip pat nemenka dalimi iš kitos veiklos. Kitos veiklos pajamų apimtyje daugiausiai turime nekilnojamo turto veikos. „Liūto dalį“ sudaro pašto paslaugos“, – žurnalistams antradienį sakė Lietuvos pašto vadovė Asta Sungailienė.

Labiausiai prie augimo prisidėjo daugiau nei 58 proc. didėjusios pajamos iš paštomatų ir kurjerių siuntinių pristatymo veiklos. Pajamos iš laiškų siuntimo krito 17 proc., o iš mažmeninės prekybos – augo 25,6 procento. Finansinių paslaugų pajamos mažėjo 13,3 procento.

Bendrovės pelnas šiemet siekė 1,2 mln. eurų, kai pernai sausį-birželį įmonė patyrė 0,8 mln. eurų nuostolį. Didžiausią teigiamą įtaką pelningumui darė augusi paštomatų ir kurjerių paslaugų „LP Express“ veikla ir pajamos, gautos iš netiesioginės veiklos, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto pardavimo. Visgi tradicinės Lietuvos pašto paslaugos buvo nuostolingos - minus 1,6 mln. eurų.

„Mūsų pelnas augo ir dėl veiklos, mūsų importo, didesnės apimtys pavasarį, „LP Express“ dalies, jų augimas išties mums buvo tas, kuris džiugino rezultatu tame tarpe ir pelno eilutėje, ir mes turėjome ženklius nekilnojamo turto pardavimus, kurie šiame pusmetyje mums rodo gražesnį vaizdą“, – sakė Lietuvos pašto vadovė.

Visgi ji atkreipė dėmesį, jog tradicinė pašto veikla yra nuostolinga.

„Laiškai, tai, ką klientai įpratę daryti per pašto skyrius, jai besitraukiant, neturime tiek erdvės mažinti kaštų ir ši veikla, deja, yra nuostolinga ir tai dar kartą mums aiškus požymis, kad mes privalome ir toliau didinti efektyvumą, ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų mūsų tvarią veiklą“, – aiškino A. Sungailienė.

Pasak jos, pirmąjį pusmetį Lietuvos pašto pelningumas įprastai būna mažesnis nei antrąjį, kadangi antrąjį pusmetį situacijai įtakos turi kalėdinis laikotarpis.

Iš viso Lietuvos paštu pirmąjį pusmetį keliavo daugiau kaip 16 mln. siuntinių – jų skaičius augo 36 procentais. Laiškų kiekiai toliau traukėsi – palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, jie sumenko 4 proc. iki 12 mln. vienetų.

Pasak pašto vadovės, siuntų importas pirmąjį pusmetį augo 38 procentais. Spartus augimas fiksuotas pirmąjį ketvirtį, o antrąjį – fiksuotas mažėjimas. Tuo metu eksportas sumenko.

„Eksportas sumenko matomai dėl to, jog pernai pirmas pusmetis eksportui buvo itin rekordinis, ir karantinas dar klientams nebuvo tiek juntamas“, – teigė ji.

Šalies viduje paštomatais, kurjeriais ir paštais siųstų siuntinių kiekis išaugo 47 proc., o paštomatų ir kurjerių siuntinių kiekis didėjo 70 proc. iki 4,4 mln.

Pasak A. Sungailienės, pandemija paskatino tradicinių pašto paslaugų paklausos mažėjimą, el. komercijos plėtrą ir su tuo susijusių siuntų augimą.

Lietuvos pašto sąnaudos pirmąjį pusmetį siekė 56,7 mln. eurų – 14,1 proc. daugiau. Didžiausią jų dalį – 41 proc. – sudarė su darbuotojais susijusios sąnaudos. Dar 28 proc. veiklos sąnaudų sudarė tarptautinio pašto vežimo ir atsiskaitymų su užsienio šalių paštais sąnaudos. Dėl pokyčių tarptautiniu mastu jos pirmąjį pusmetį išaugo 57 procentais. Įtakos turėjo ir išmaniojo skirstymo programa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)