Vertinant gamybos metodu, antrą šių metų ketvirtį didžiausios teigiamos įtakos BVP pokyčiui turėjo apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos; variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto; transporto ir saugojimo; apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei statybos veiklos įmonių rezultatai.

Vertinant BVP išlaidų metodu, nustatyta, kad antrą ketvirtį, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos padidėjo 0,6 proc., valdžios sektoriaus išlaidos – 0,5 proc., bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas – 3,5 proc. Prekių ir paslaugų eksportas didėjo 2,2 proc., prekių ir paslaugų importas – 5,3 proc.

2021 m. antrojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos, palyginti su atitinkamu 2020 m. ketvirčiu, sudarė 7,8 proc.

Anksčiau skelbtas 2021 m. antrojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su 2021 m. pirmuoju ketvirčiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo teigiamas ir sudarė 0,4 proc.

BVP ir jo komponentų reikšmės bei pokyčiai priklauso nuo skirtingų sezonų, todėl BVP ir jo komponentų kitimo tempui skirtingais laikotarpiais palyginti naudojami pokyčiai, gauti pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją