Naujamiesčio gyventojai dėl prasto vandens imasi ieškoti teisybės.

„Jau daugiau nei mėnesį daugelis Naujamiesčio gyventojų yra palikti be geriamo vandens. Vilniaus vandenys vykdo renovaciją, dėl to daugeliui namų iš kranų jau mėnesį bėga juodas vanduo su drumzlėmis, kemšasi butų ir namų filtrai, genda buitinė technika, dėl užsikimšusių namo filtrų sumažėja ir karšto vandens slėgis, neįmanoma nusiprausti“, – pyko į „Delfi“ parašiusi moteris.

Ji pasidalijo užsikimšusios praustuvo galvutės – filtro nuotrauka, kitoje nuotraukoje matyti iš čiaupo bėgantis drumstas vanduo.

„Mano supratimu, tai yra skandalinga situacija, nes vandens kokybė yra tragiška. Keliama rizika gyventojams, vaikams, senjorams. Keliame klausimą – kas kompensuos sugadintos buitinės technikos kaštus, užsikimšusių kranų detalių keitimo kaštus, namo filtrų valymo paslaugas (kiekvienos dienos vakare namo administratorius turi pravalyti pastato filtrus, kad gyventojams vandens slėgis atsistatytų dėl šiukšlių). Vanduo yra pavojingas sveikatai, jo tikrai negalima gerti ar naudoti maisto gaminimui“, – pyko moteris.
Naujamiesčio gyventojai piktinasi geriamojo vandens kokybe

Ji patikino, kad „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius susitiko su gyventojais ir paaiškino, kad vykdoma renovacija, o jos metu vandens tiekimui pajungta alternatyvi trasa, kuri nebuvo tinkamai paruošta. Moteris baiminasi, kad tokia situacija dar tęsis daugiau nei mėnesį.

„Gyventojams buvo atvežtas geriamas vanduo, tačiau kaip su tokia situacija gyventi dar iki rugsėjo galo? Kas kompensuos patiriamas išlaidas? Ar palikti žmones be geriamo vandens ir dar už juodą vandenį siųsti sąskaitas yra normali situacija? Nesuprantu, kaip ši tema dar nebuvo išviešinta, nes tai tikrai absoliutus situacijos nesuvaldymas ir dėl to kenčia gyventojai“, – stebisi moteris.

Baiminasi poveikio sveikatai dėl mangano

Kiti į „Delfi“ parašęs gyventojas tikino, kad nuosėdos yra sudarytos iš mangano – šio metalo perdozavimas gresia rimtais neurologiniais sutrikimais.

„Jau daugiau nei mėnesį Vilniaus vandenys Naujamiestyje vykdo kažkokius darbus, dėl ko tūkstančiams žmonių butuose bėga rudas vanduo su mangano dalelėmis, nuosėdomis, normas viršija net kelis kartus. Genda buitinė technika, skalbimo mašinos, indaplovės, kranai užsikemša. Žmonės feisbuko grupėje „Naujamiestis. Su meile“ kelia nuotraukas su purvinu vandeniu, pajuodusiais filtrais ir t.t. Mani skalbimo mašina sugedo. Vyksta masinis košmaras, kai ne tik negali vandens gerti, maisto ruošti, bet ir nusiprausti žmonės su tokiu vandeniu negali“, – nuostabos neslėpė mergina. Ji pasidalijo ir nuotrauka, kur jos keturkojis augintinis ignoravo siūlomą vandenį.

Naujamiesčio gyventojai piktinasi geriamojo vandens kokybe

Mergina teigė esanti priversta pirkti geriamąjį vandenį 5 litrų talpose – kad pačiai nereikėtų tįsti sunkaus svorio, užsisako atvežimą internetu.

Naujamiesčiui skirtose feisbuko grupėse išties apstu tiek skundų, tiek ir nuotraukų, liudijančių itin prastą geriamojo vandens būklę: apstu nuosėdų.

Naujamiesčio gyventojai piktinasi geriamojo vandens kokybe

„Vanduo su juodomis mangano dalelėmis bent jau Smolensko g yra apie mėnesį jau. Kemšasi bakeliai, kranai, skalbimo mašinos, indaplovės“, – rašė viena feisbuko grupės narė. Dėl kompensacijų už sugedusią įrangą ji siūlė kreiptis į bendrovę „Vilniaus vandenys“.

Vienas narys aiškino, kad jau daugiau nei mėnesį kreipėsi į namo administratorių dėl to, kad vanduo prastos kokybės, o spaudimas mažas. Jam patarta išsiardyti būsto čiaupus ir išplauti jų užsikišusius aeratorius.

„Pasistatėme virtuvėje mechanini filtrą. Ir vis tiek šaltą vandenį pirma pilu į ąsotį ir tik iš ąsočio geriu, kai galutinai nusistovi nuosėdos. Kol kas toks būdas gauti pakenčiamą geriamą vandenį jau 2 metus Naugarduko g.“, – dėstė feisbuko narys.
Naujamiesčio gyventojai piktinasi geriamojo vandens kokybe

Feisbuke dalijamasi ir vandens tyrimų rezultatais, liudijančiais apie normas viršijantį mangano kiekį. Vienas asmuo skundėsi, kad užsikimšo vos prieš kelias savaites įrengtas filtras.

Tėvai itin sunerimę dėl savo vaikų – gerti vandens neduoda, tačiau netgi prausimui skirtose vonelėse susidaro didelis kiekis nuosėdų.

Vienas gyventojas dalijosi iš „Vilniaus vandenų“ gautu atsakymu, kad išsigąsti nereikia: „Manganas šiek tiek viršija Lietuvos higienos normos HN24:2017 ribines reikšmes – turėtų būti iki 50 μg/l, o rezultatas rodo 74 μg/l. Tačiau nereikia išsigąsti, Pasaulio Sveikatos Organizacija rekomenduoja neviršyti 400 μg/l, kadangi tai yra riba, kada gali daryti poveikį sveikatai. Kadangi Naujamiestyje mes periodiškai praplauname vamzdynus, gali nuo slėgio sukilti mangano dalelės nuo vamzdžių ir taip patekti pas vartotoją. Manganas sunkiau pasišalina, tad gali likti tokių nuosėdų ilgiau“.

Naujamiesčio gyventojai piktinasi geriamojo vandens kokybe

Tačiau galiausiai bendrovė pristatė geriamojo vandens fiziškai, kad gyventojai jo galėtų atsinešti iš kiemo, liudijama įrašuose.

„Vilniaus vandenys“: darbai laikini, sveikatai nekenkia

„Vilniaus vandenys“ patvirtino, kad Naujamiesčio bendruomenės dėl suprastėjusios vandens kokybės kreipėsi praėjusios savaitės pabaigoje, o situacija bendrovės vadovybei yra žinoma, imtasi operatyvių veiksmų susidariusiai situacijai spręsti

„Vandens kokybės laikiną suprastėjimą siejame su neišvengiamais renovacijos darbais. Šiuo metu Naujamiestyje ir dalyje Senamiesčio bendrovė vykdo didelės apimties vandentiekio tinklo renovacijos darbus, kuriuos pradėjo liepos 28-ą dieną. Tinklo renovaciją planuojama baigti iki rugsėjo 26-os dienos. Laikinas vandens kokybės suprastėjimas didesne ar mažesne apimtimi gali būti juntamas visame Naujamiesčio rajone“, – teigia bendrovės komunikacijos vadovė Renata Saulytė-Smalskė.

Ji paaiškina, kad šioje Vilniaus miesto dalyje vandentiekio tinklas yra itin prastos būklės, čia dažnai fiksuojamos vandentiekio avarijos, kurios pastaraisiais metais tapo dar dažnesnės, tad atidėlioti renovacijos darbų, nukelti juos vėlesniam laikotarpiui ar organizuoti darbus etapais, bendrovė net įvertinus tai, kad renovacijos darbai sukels nepatogumų ir pasipiktinimą dalies mūsų klientų, nebegalėjo.
Renata Smalskė

„Šiuo atveju aukščiausiu prioritetu tapo pačių Naujamiesčio gyventojų interesai, siekiant išvengti dažnų avarijų ir vandens tiekimo sutrikimų ateityje. Po vandentiekio tinklo renovacijos tikimės avarijų tikimybę šiame rajone sumažinti net iki 90 procentų. Tai pirmiausiai turėtų pajusti Naujamiesčio gyventojai“, – priežastį paaiškino „Vilniaus vandenų“ atstovė.

Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN24:2017. „Vilniaus vandenys“ per rugpjūtį atliko 17 vandens kokybės tyrimų Naujamiestyje, rezultatai parodė padidėjusį vandens drumstumą, didesnį nei įprastai mangano bei geležies kiekį.

„Su vykdomais rekonstrukcijos darbais ir prastos būklės vamzdynais siejamas laikinas vandens kokybės suprastėjimas reiškia, jog tokį vandenį gerti gali būti nemalonu dėl pakitusios jo išvaizdos ar skoninių savybių. Vis tik, kad toks vanduo yra saugus, žmogaus sveikatai ar gyvybei jis nėra pavojingas. (…) Šios natūralios kilmės mineralinės medžiagos sveikatai nėra pavojingos, tačiau per didelė jų koncentracija akivaizdžiai pablogina vandens skonio ir išvaizdos savybes.“, – patikina R. Saulytė-Smalskė.

Ji teigia suprantanti, kad geležis ir manganas, nemalonios išvaizdos ar skonio vanduo sukelia neigiamą reakcija, todėl operatyviai imtasi siųsti specialistus, kad jie įvertintų situaciją, imtų vandens mėginius tyrimams, inicijuojami neplaniniai vamzdynų plovimo– vamzdynų sienelių plovimo nuo susikaupusių apnašų darbai.

„Vietose, kuriose fiksuojamas didžiausias vandens kokybės suprastėjimas, pastatome mūsų vandens vandenvežes. Čia gyventojai, atsinešę savo taras, jas gali prisipildyti vandeniu. Dėl vandenvežių stovėjimo vietų ir laiko gyventojai yra informuojami individualiai, atskirais pranešimais“, – sako R. Saulytė-Smalskė.
Naujamiesčio gyventojai piktinasi geriamojo vandens kokybe

Dalijasi būsimų vamzdynų plovimų datomis

„Vilniaus vandenys“ artimiausiu metu planuoja atlikti 4 vandentiekio vamzdynų plovimus, kurie turėtų padėti pašalinti ant senų vamzdynų sienelių nusistovėjusias nuosėdas ir nors laikinai pagerinti situaciją.

Magistralinio vandentiekio tinko plovimas bus vykdomas dviem etapais. Nuo rugpjūčio 30 d. 22 valandos iki rugpjūčio 31 d. 6 val. ryto aukšto slėgio srove bus plaunamos ant vamzdynų sienelių nusistovėjusios geležies dalelių apnašos. Dėl darbų metu pakeistos vandens tėkmės krypties, po atliktų darbų gali būti fiksuojamas laikinas vandens kokybės suprastėjimas.

Antrasis etapas vyks nuo rugsėjo 1 d. 22.00 val. iki rugsėjo 2 d. 6.00 val – tuomet vėl gali būti fiksuojamas laikinas vandens kokybės suprastėjimas.

Trečias plovimas numatomas skirstomajame tinkle, S. Konarskio g., nuo Rugsėjo 3 d. 22.00 val. iki rugsėjo 4 d. 6.00 val.

„Vykdomų darbų metu gyventojams bus laikinai sustabdytas vandens tiekimas, apie tai gyventojai bus informuoti pranešimais“, – paaiškina bendrovė.
Vilniaus vandenys

Ketvirtas plovimas vyks nuo rugsėjo 6 d. 22.00 val. iki rugsėjo 7 d. 6.00 val.– skirstomajame tinkle ties Smolensko g., Birželio 23-osios g. Statybininkų g., T. Ševčenkos g. Taipogi, laikinai bus sustabdytas vandens tiekimas.

„Po atliktų nurodytų darbų etapų, įvertinus pokyčius, bendrovė planuos tolesnius veiksmus ir darbus“, – žada R. Saulytė-Smalskė.

Ji patikina, kad Naujamiesčio gyventojams informacija teikiama ir tiesiogiai, ir elektroniniais laiškais, SMS žinutėmis, bendraujama su bendrijų pirmininkais, namų administratoriais, informacija teikiama internete.

„Nuoširdžiai atsiprašome Naujamiesčio gyventojų dėl papildomų rūpesčių, kilusių dėl laikino ir dėl rekonstrukcijos darbų neišvengiamo vandens kokybės suprastėjimo“, – rašoma komentare.

Pastebėjus rudą vandenį – rekomenduoja nevartoti maistui

Gyventojams, pastebėjus pakitusios spalvos vandenį, tekantį iš čiaupo, „Vilniaus vandenys“ rekomenduoja nevartoti jo maisto ruošimui.

„Rekomenduojama nuleisti didesnį vandens kiekį, kol spalva normalizuosis. Nejungti buitinių prietaisų ar nutraukti jų veikimą. Taip pat gyventojams, susidūrusiems su laikinu vandens kokybės suprastėjimu rekomenduojama dažniau nei įprastai valyti buitinių prietaisų – oro maišytuvų, indaplovių, skalbyklių sietelius ir filtrus, kurie tam ir yra įrengiami, kad sulaikytų atsiradusias nepageidautinas nuosėdas“, – rašoma komentare.

Jei iš tiesų gyventojai patyrė finansinių nuostolių dėl tiekiamo prastos kokybės vandens, jie gali kreiptis į „Vilniaus vandenis“.
Naujamiesčio gyventojai piktinasi geriamojo vandens kokybe

„Bendrovė jaučia atsakomybę dėl vykdomų, nors ir neišvengiamų vandentiekio renovacijos darbų. Todėl gyventojai gali kreiptis į bendrovę el. paštu – info@vv.lt ir tikėtis kompensacijos, jei dėl vykdomų darbų patyrė finansinių nuostolių ir turi tai įrodančius dokumentus bei pateikia įrodymus, jog įranga buvo sugadinta dėl tiekiamo nekokybiško vandens“, – teigia R. Saulytė-Smalskė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)