Šalyje 41 tūkst. įmonių turi apie 118 tūkstančių automobilių – vidutiniškai po tris kiekviena. Ar tikrai visi automobiliai skirti tik įmonės veiklai? Tam, kad biudžetas pradėtų pilnėti, VMI pakako išsiųsti klausimų.

VMI šiuo metu veikia keliomis kryptimis. Pirmoji iniciatyva – geranoriškai aiškintis, kokiu tikslu įmonės naudoja automobilius. VMI išsiuntė 18,6 tūkst. klausimynų. Pusė įmonių jau pateikė atsakymus: 7,7 tūkst. įmonių anksčiau neskaičiavo, kad darbuotojai ar kiti asmenys iš to gautų asmeninės naudos, tai yra, pajamų natūra. 15 proc. įmonių patvirtino, kad naudoja automobilius privatiems poreikiams.

„Išsiuntus klausimynus daugiau kaip 2,5 tūkst. įmonių savarankiškai patikslino deklaracijas ir papildomai deklaravo 445 tūkst. eurų PVM, 83 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio“, – dalijasi rezultatais VMI.

VMI nuėjo ir dar toliau – atsirinko 190 įmonių, kurios per pastaruosius trejus metus įsigijo brangesnių nei 50 tūkst. eurų automobilių – iš viso 511 transporto priemonių. Daugiau nei pusė šių įmonių, prieš įsigyjant automobilius, buvo įtrauktos į nukentėjusiųjų nuo COVID-19 pandemijos sąrašus ir galėjo naudotis įvairia parama.

Joms inicijuoti stebėsenos ir kontrolės veiksmai, o rezultatas – 84 mokesčių mokėtojai jau papildomai deklaravo 0,54 mln. eurų mokesčių.

Pasirodo, kad 266 automobiliai įmonėse buvo naudojami asmeniniais tikslais, tačiau tik 15 proc. įmonių skaičiavo pajamas natūra.

„VMI visų pirma siekia geranoriškai paskatinti įmones įsivertinti esamą situaciją bei atkreipia dėmesį į jų įmonėje identifikuojamas rizikas susijusias su automobilių naudojimu privatiems poreikiams. Deja, ne visada pokalbiai duoda apčiuopiamos naudos – dalis mokesčių mokėtojų, kurie neskaičiuoja pajamų natūra, ir toliau teikia tikrovės neatitinkančią informaciją“, – apgailestauja VMI Didžiųjų mokesčių mokėtojų konsultavimo ir stebėsenos departamento direktorė Vaimira Jakienė.

Vaimira Jakienė

Netikėta tai, kad tarp gudrautojų yra didelių įmonių, kurios deklaruoja vertinančios savo reputaciją, yra audituojamos didžiųjų tarptautinių audito kompanijų, netgi jų akcijos platinamos vertybinių popierių biržoje, o įmonės deklaruoja ypatingą skaidrumą. Apmaudu, tačiau vadovaudamasi Mokesčių administravimo įstatymu, šių įmonių VMI paviešinti negali.

Anksčiau dėmesį į tai, kad įmonės yra prisipirkusios prabangių automobilių ir tuo metu naudojasi valstybės pagalba, atkreipė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas. Jis VMI prašė išsiaiškinti, ar prabangus turtas nėra naudojamas privatiems poreikiams, ar nėra piktnaudžiaujama mokesčių atskaitymais bei valstybės parama

Šokiruojantys pavyzdžiai: įrodinėja, kad „Porsche“ skirtas darbo reikalams, bet baudas gauna sutuoktinis

VMI pasidalijo pavyzdžiais, kad netgi superautomobilius turinčios įmonės bando įrodinėti, jog visa tai – įmonės veiklai.

Viena gamybinė įmonė, kurios akcijomis yra prekiaujama viešai, valdo daugiau kaip 170 automobilių. Įmonės teigimu, visi automobiliai naudojami tik ekonominėje veikloje ir nė vienam automobiliui pajamos natūra iki šiol nebuvo skaičiuojamos.

VMI apsilankė – bendrovė paaiškino, kad suorganizavo aptarimą su darbuotojais dėl automobilių naudojimo asmeniniais tikslais, kurio metu priimtas sprendimas sudaryti galimybes darbuotojams naudoti darbui skirtus automobilius ir asmeniniams poreikiams. Šie pokyčiai esą bus įgyvendinami nuo rugpjūčio mėn. ir mokesčiai pirmąsyk bus deklaruoti rugsėjo mėn.

VMI neįtikino toks įmonės siūlymas.

„VMI turima informacija rodo, kad automobiliai privačiais tikslais buvo naudojami ir anksčiau, o tai aiškiai matoma iš Administracinių nusižengimų registrų įrašų. Pvz.: įmonės valdomas „Porsche“ automobilis yra priskirtas vienam iš vadovaujančių darbuotojų, tačiau šiuo automobiliu 3 administracinės teisės pažeidimai fiksuoti sutuoktiniui, kuris nėra įdarbintas bendrovėje, iš jų pažeidimai fiksuoti Neringos savivaldybėje, kelyje Smiltynė – Nida savaitgalį“, – pasakoja V. Jakienė.

Su automobiliu, kurio vertė viršija 100 tūkst. Eur ir kuris priskirtas kitam vadovui, pažeidimai fiksuoti jo sutuoktinei ir sūnui, kurie nėra įmonės darbuotojai savaitgalį ar švenčių dienomis.

Dar vienas automobilis, kurio vertė viršija 100 tūkst. Eur, kuris priskirtas vadovui, 2021 m. užfiksuoti net 54 greičio pažeidimai, iš jų savaitgaliais, o dalis jų taip pat padaryti jo šeimos narių.

„Iš mūsų turimos informacijos galėtumėme daryti išvadą, kad šiai įmonei, dėl darbuotojų naudojamų automobilių asmeniniais tikslais, susidaro per metus apie 160 tūkst. Eur mokėtinų mokesčių, kurie nėra deklaruoti ir sumokėti“, – pasidalijo V. Jakienė.

Kitas atvejis – tarptautinės įmonės oficialus atstovas naudoja apie 40 lengvųjų automobilių, tačiau pajamos natūra neskaičiuojamos nė vienam iš jų.

VMI pasidomėjo 7 pačiais prabangiausiais automobiliais, kurių bendra vertė siekia 750 tūkst. eurų – automobiliai priskirti generaliniam direktoriui, vadovaujantiems asmenims. Daugeliu atveju automobilius naudoję asmenys ar jų sutuoktiniai neturėjo savo vardu registruotų automobilių.

„Šių automobilių naudojimo administracinių nusižengimų registro įrašai labai spalvingi, pažeidimai fiksuoti savaitgaliais, švenčių dienomis ir šeimos narių. Nepaisant to, įmonė pirmo pokalbio metu bandė įtikinti, kad automobiliai naudojami tik ekonominėje veikloje“, – dėsto V. Jakienė.

Po to įmonė įmonė persigalvojo – informavo, kad vykdoma viso automobilių parko patikra ir peržiūra, siekiant išsiaiškinti, ar automobiliai naudojami asmeniniams tikslams bei inicijavo susitikimą su VMI.

„Antrojo susitikimo metu, įmonės atstovai persigalvojo ir informavo, jog skaičiuos pajamas natūra 9 automobiliams, tačiau tik nuo liepos mėn. Toks siūlymas VMI netenkina, nes turimi įrodymai, kad automobiliai buvo naudojami ir anksčiau“, – truktelėjo pečiais V. Jakienė.

Trečias pavyzdys – transporto įmonė. Čia generalinis direktorius, pirkimų direktorius, marketingo direktorius, valdybos pirmininkas turi po priskirtą automobilį, kurių kiekvieno vertė viršija 100 tūkstančių eurų – tarnybinėms pareigoms atlikti. Kaip ir ankstesniais atvejais, pajamos natūra nepaskaičiuotos nė vienam automobiliui, nors nei vadovai, nei sutuoktiniai apskritai neturi savo vardu registruotų automobilių.

„Įmonė gan operatyviai sureagavo ir apskaičiavo pajamas natūra 10 automobilių už 1,5 metų laikotarpį nuo pandemijos pradžios“, – rezultatu pasidalijo V. Jakienė.

Ji mini, kad buvo dar viena įmonė, kuri neskaičiavo mokesčių nė vienam automobiliui, tačiau užsakė „Porsche“ automobiliui itin prabangią komplektaciją, vien jos vertė siekė 60 tūkst. eurų.

„Įmonė pateikė paaiškinimą, kad ir tokių automobilių nenaudoja privatiems tikslams, nes susitikimams su klientais visada važiuoja tik į/iš darbo. Panašių atvejų galėtume vardinti ir daugiau“, – atsidūsta VMI atstovė.

Vaimira Jakienė

VMI grūmoja: „neliks nieko kito“

Kol kas VMI įmonių atžvilgiu geranoriška, tačiau nebe ilgai.

„Reziumuojant, galima pasakyti, jog įmonėms, kurios geranoriškai nesutiks bendradarbiauti su mokesčių administratoriumi, neliks nieko kito tik inicijuoti kontrolės veiksmus“, – žada V. Jakienė.

Ne visos įmonės deklaruoja papildomus mokesčius – vengia žvelgti į praėjusius metus.

„Po VMI kontakto pastebimas įmonių delsimas priimti sprendimus arba įmonės bando gudrauti priimdamos sprendimą, nuo kada pradėti skaičiuoti mokesčius, vietoje to, kad paprasčiausiai įvertintų, nuo kada automobilis pradėtas naudojamas privatiems poreikiams. Čia kyla ir audito kompanijų, atliekančių įmonių auditus atsakomybės klausimas“, – sako V. Jakienė.

Kaip skaičiuojama darbuotojo nauda iš automobilio?

VMI dalijasi, kad dauguma įmonių darbuotojo gaunamą naudą natūra skaičiuoja taikydamos 0,75 procento automobilio rinkos vertės dydį.

Pavyzdžiui, jei įmonė darbuotojui neribotam naudojimui suteikia naudoti lengvąjį automobilį, kurio rinkos vertė yra 30 tūkst. eurų, bei padengia išlaidas degalams, tokių pajamų vertė siekia 225 eurus per mėnesį (30 tūkst. eurų padauginus iš 0,75 procentų). Nuo tokių pajamų apskaičiuotas gyventojo pajamų mokestis ir socialinio draudimo įmokų suma paprastai sudaro apie 90 eurų per mėnesį.

Jeigu automobilis brangesnis, tarkime, jo vertė rinkoje siekia 50 tūkst. eurų, atitinkamai, pajamų natūra vertė sudarytų 375 eurus per mėnesį – tektų sumokėti apie 150 eurų GPM ir „Sodros“ įmokų.

Iš 156 didžiųjų įmonių, kurios turi 5169 automobilius, maždaug 60 procentų (92 įmonės) vien šiemet pirmą pusmetį priskaičiavo 4,7 mln. eurų pajamų natūra už 2343 automobilius. 64 įmonės tokių pajamų neskaičiavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (542)