Iki 1510 eurų per mėnesį už gyvenamąjį konteinerį ir patarnavimus migrantų šeimai – VSAT nutraukė nuostabą keliantį 725 mln. eurų vertės (599 mln. eurų be PVM) pirkimą. Tačiau netrukus pirkimas vėl bus atnaujintas, sutvarkius procedūrinius dokumentus, paaiškino VSAT vado pavaduotojas pulkininkas Vidas Mačaitis.

Visuomenėje šis pirkimas jau sukėlė nemenką ažiotažą, politikai kalba apie švaistomą „milijardą“, kuris atimamas iš mokyklų ar ligoninių.

Tačiau realybė yra kiek kitokia: pirkimas ir sutartys nereikštų jokių išlaidų, niekas dar tam net pinigų neskyrė, o biudžetus ateityje tvirtins Seimas. Realios išlaidos būtų tuomet, jei į Lietuvą toliau plūstų migrantai – sutartys galėtų būti naudojamos papildomiems konteineriams nuomoti pagal poreikį. Bet ir įkainiai būtų kitokie – kokius pasiūlytų rinka, ir pati VSAT galėtų spręsti – tenkina tai, ar netenkina.

„Supraskime viena, kad tai bus preliminarios sutartys be jokių įsipareigojimų ką nors išpirkti, tvarkyti, ar kažką daryti. Mes tik pasiruošiame galimam maksimaliam kiekiui, kurį turėdavome per įvairias pratybas, kuriose projektuodavome – ką daryti, jei ateis 40 tūkstančių migrantų. Aš asmeniškai tikiu, kad tikrai šitų sutarčių nereikės įgyvendinti“, – paaiškina V. Mačaitis.

Vidas Mačaitis

Ir pats pulkininkas pirkimo sumą vadina įspūdinga, bet, anot jo, ji dabar nieko nereiškia – migrantų srautai jau mažėja, tikimasi, kad poveikį padarys ir statomi barjerai pasienyje.

Pagal pirkimo sumą ir 40 tūkst. migrantų apimtį atrodytų, kad 4 asmenų migrantų šeimai per 4 metus tektų net 72 480 eurų, jei tiekėjai pasiūlytų būtent tokią kainą.

V. Mačaitis tikisi gerokai mažesnių skaičių – tačiau vis tiek per ketverius metus 4 asmenims galėtų susidaryti apie 32 tūkstančius eurų.

Į tai jis turi atsakymą – siūlykite pigiau.

V. Mačaitis patvirtino, kad VSAT nė neturi tokių pinigų, kurie būtų reikalingi konteinerių nuomai.

Šiai dienai tokių lėšų nėra numatyta“, – patvirtino V. Mačaitis.

Kaip atrodytų gyvenamųjų konteinerių miesteliai?

Nutrauktame pirkime iškelti minimalūs funkciniai reikalavimai nuomojamiems konteineriams ir paslaugoms – nelegalūs migrantai negyventų prabangiai.

Pavyzdžiui, buvo numatyti 2000 šeimai skirtų gyvenamųjų konteinerių. Jie turėtų būti ne mažesni nei 20 kvadratinių metrų ploto, su bent 1 varstomu plastikiniu langu, turinčiu dvigubą stiklo paketą, tinkleliu nuo vabzdžių ir išorinėmis žaliuzėmis, langas atidaromas tik iš vidaus.

Šildymo/kondicionavimo įrenginiai turi gebėti palaikyti 21ºC ±2 ºC temperatūrą.

Dirbtinis apšvietimas – ne mažiau 200 liuksų, su jungikliais. Turėtų būti du įžeminti elektros kištukai skirtingose vietose

Baldai: 1 stalas, kuris turi būti tvirtos konstrukcijos ir nelūžti nuo 150 kg svorio, bent 1,6 metro ilgio, 4 kėdės (arba pagal gyventojų sk.), tinkamos lauko sąlygoms, kurios turi būti sulankstomos ir atlaikyti 120 kg kūno svorį, 1 stalo apšvietimo lempa, 1 šiukšlių dėžė, 4 lovos (arba pagal gyventojų skaičių), 4 daiktų saugojimo spintos.
Konteinerinių namelių statybos VSAT mokykloje

Lova turėtų būti metalinės konstrukcijos, vieno/dviejų aukštų, tinkama miegoti 1,9 metro ūgio ir 150 kg svorio asmeniui. Čiužinio storis turi siekti ne mažiau 10 centimetrų. Dar turėtų įeiti pagalvė, trys patalynės komplektai, 6 rankšluosčiai ir 2 antklodės.

Konteineris turėtų būti apšiltintas ne plonesniu kaip 6 cm izoliaciniu sluoksniu, įskaitant grindis ir lubas (dėl garso ir šilumos izoliacijos).

Kiti 8000 gyvenamųjų konteinerių turėtų būti keturviečiai, skirti ne šeimoms, o jų dydis – dar mažesnis, tik 12 kv. metrų arba po 3 kv. metrus vienam asmeniui. Visi kiti reikalavimai baldams ir įrengimui – analogiški.

Tačiau neteisėtai atvykusių asmenų miestelis turėtų aibę kitų patogumų.

Kas 100 konteinerių turėtų būti maitinimo blokas iš 15 konteinerių, su 80 stalų ir 12 šaldytuvų

Kiekvienam 100 konteinerių turėtų tekti po laisvalaikio, maldos, sporto palapinę, kurios plotas ne mažesnis nei 270 kv. metrų. Čia turi būti pakankamai įrangos ir treniruoklių, kad 60 žmonių galėtų treniruotis vienu metu, atskira vaikų zona su įranga ir stalais, atskyrimo konstrukcija maldos zonai.

Maždaug 22 gyvenamiesiems konteineriams turėtų tekti po sanitarinį konteinerį – dušams su prausyklomis. Čia būtų 6 dušos kabinos su prausimosi įranga, ne mažiau 4 kriauklės, kiti įvairūs rakandai, karšto vandens ruošimo įranga, tiekianti nepertraukiamą bent 55 laipsnių Celsijaus vandens ruošimą. Turi būti sumontuoti vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo įrenginiai.

Tokiu pat dažnumu stovėtų ir konteineris su tualetais, kuriame būtų 6 kabinos su visa reikalinga įranga.

Maždaug kas 72 gyvenamuosius konteinerius stovėtų ir po konteinerį, skirtą saugoti materialinėms vertybėms, kuriame būtų įrengtos sandėliavimo lentynos, stelažai.

Kiekvienam gyvenamajam konteineriui tektų maždaug po 7,2 metro plastikinių pėsčiųjų takų – iš viso 72 kilometrai, jei būtų įrengti visi 10 tūkst. konteinerių.

Pirkimas apima ir kitą būtiną techniką, pradedant vėliavos stiebais, elektros generatoriais, gesintuvais, kontroliniais praleidimo punktais, vaizdo stebėjimo kameromis (viena stebėjimo kamera tektų maždaug 4 konteineriams), apšvietimo įranga, darbo vietų konteineriai, kurie išsidėliotų maždaug kas 17 gyvenamųjų konteinerių.
Konteinerinių namelių statybos VSAT mokykloje

Tiekėjas turėtų teritoriją aptverti ir laikina tvora – prireiktų 12 metrų vienam gyvenamajam konteineriui, iš viso, maksimaliai 120 kilometrų. Tvora turėtų būti ne žemesnė nei 1,9 metro, pagaminta iš metalinės konstrukcijos ir patikimai sujungta kronšteinais. Tvora būtų naudojama ne tik perimetrui, bet ir vidaus zonoms.

Numatyti ne mažiau 96 budėtojų konteineriai – maždaug kas 104 gyvenamuosius konteinerius. Jų plotas jau turėtų būti ne mažesnis nei 24 kvadratiniai metrai. Čia turėtų būti sumontuotos vaizdo kamerų administravimo sistemos ir įrašymo įrenginiai (monitoriai), atskirame konteineryje turėtų būti įrengti serveriai.

Konkurso laimėtoja turėtų parūpinti ne tik įrangos nuomą tačiau ir užtikrinti reikiamas paslaugas. Visą parą turėtų budėti elektrikai, santechnikai, administratoriai, statinių prižiūrėtojai, kiemsargiai ne mažiau kaip du kartus per savaitę turėtų sutvarkyti visą stovyklos teritoriją, surinkti šiukšles, nušluoti takus, nupjauti žolę, žiemos metu – sniegą.
Konteinerinių namelių statybos VSAT mokykloje

Patiems stovyklos gyventojams nereikėtų nė valyti – tam numatyti Konteinerių ir palapinių priežiūros paslaugos, kurios apima grindų valymą, šiukšlių surinkimą iš visų gyvenamųjų ir aprūpinimo konteinerių. Atitinkamai, visi konteineriai turi būti aprūpinti reikiamomis higienos ar pan priemonėmis.

Per savaitę reikėtų suteikti iki 100 tonų skalbimo paslaugų – vienam gyvenamajam nameliui tektų 10 kilogramų. Atitinkamai, tam reikėtų parūpinti konteinerius skalbiniams surinkti, grąžinti.

Palyginama su prabangiais butais Vilniuje?

Iš tiesų, atrodytų, už mažesnę kainą migrantus būtų galima įkurdinti viešbutyje. „Booking.com“ svetainėje pateikiami rugsėjo įkainiai nurodo, kad 4 asmenų apgyvendinimo viešbutyje kaina prasidėtų nuo 1170 eurų – tiek atsieitų keturvietis kambarys dviejų žvaigždučių viešbutyje „Pervaža“, Panevėžyje. Už 1492 eurus galima apsistoti trijų žvaigždučių viešbutyje „Green Vilnius Hotel“. Poilsio namų galima atrasti dar pigesnių – 4 asmenų apgyvendinimas Vaivorykštės namuose Palangoje atsieitų 434 eurus.

Vertinant butų nuomos kainas, 1500 eurų per mėnesį kainuotų prabangus butas Vilniaus senamiestyje, turintis daugiau nei 100 kvadratinių metrų ploto.

Sudėjus nuomos kainą, per ketverius metus vienai migrantų šeimai susidarytų 72 tūkstančių eurų suma – už tiek būtų galima nupirkti butą ar namą provincijoje.

Dėl to šis pirkimas tapo ir politikų taikiniu.

Socialdemokratas Jonas Pinskus šiuo pirkimu dalijosi socialiniuose tinkluose, teigdamas, kad beveik milijardas eurų migrantams atitektų iš šalies biudžeto: „iš tų pačių ligoninių, gal ir darželių, mokyklų“.

„Tik klausimas, kur tokio dydžio nelegalų miestelis įsikurs? Ar nekvepia čia kažkokiais susitarimais ? Ar esame tokia turtinga šalis, kad galime sau tai leisti? Atsakymas turbūt aiškus. Lietuvos žmonėms jis būtų griežtas ne“, – rašė J. Pinskus.

VSAT realybėje dar nieko neperka ir kviečia visus – siūlykite pigiau

Pirkimas reiškia tai, kad gali dalyvauti visi ir siūlyti kuo mažesnes kainas – geriausią kainą pasiūlęs, laimi, paaiškina VSAT vado pavaduotojas pulkininkas V. Mačaitis. O preliminari sutartis tėra instrumentas, leidžiantis konteinerius pirkti, atsiradus jų poreikiui. Kol kas papildomo poreikio nėra.

„Mūsų paskaičiavimu, 4-iems asmenims per mėnesį išeina 667 eurai. Čia kad būtų 4 asmenys viename konteinerių namelyje, kur yra visos teikiamos paslaugos. Pradėkime nuo to, kad įeina vietovės parengimas, konteinerių namelių atgabenimas, elektros pajungimas, tiekimas, suskirstymas į atskiras zonas, vandens patiekimas, kanalizacija, valymo paslaugos, takeliai, parengiama visa kita infrastruktūra, kad neteisėti migrantai galėtų laisvai jaustis, vaikščioti. Patalynės pakeitimas, patalynės skalbimas, patalpų valymas – viskas, kas įmanoma, kad neteisėtas migrantas, jeigu įsikuria namelyje, gyvena laisvai ir niekuo nesirūpina“, – vardija V. Mačaitis.
Vidas Mačaitis

Net ir pulkininko įvardyta suma reiškia, kad 4 asmenų apgyvendinimas per ketverius metus atsieina 32 tūkst. eurų.

Papildomai kainuotų maitinimas ir švietimas vaikams – šios paslaugos į pirkimą neįeina.

„Žinote, mes nevertiname politikų vertinimų, nekomentuosiu. Mes dirbame savo darbą. VSAT kaip tarnyba visada buvo pasiruošusi priimti neteisėtus migrantus, turime Užsieniečių registracijos centrą, kuriame yra įrengta 250 vietų. Jei per 2020 metus mes turėjome tik 74 neteisėtus migrantus, kirtusius valstybės sieną, tai mes žiūrėjome tris kartus į priekį. Bet kai įvyko tokia hibridinė ataka, na reikėjo viską skubos metu viską daryti. Ir mes turime būti užtikrinti. Mes darėme vieną pirkimą, padarėme kitą pirkimą. Dabar jau nesinorėjo daryti dar daugiau pirkimų – viską sudėjome į vieną, todėl tokia įspūdinga suma gaunasi“, – sako V. Mačaitis.

Jis kelis kartus pabrėžė, kad pirkimas skirtas atsargai – tai situacijai, jei toliau migrantai plūstų į Lietuvą.

„Sakyčiau, jeigu kažkas gali geriau už mus padaryti ir viešbutyje suteikti tokias panašiais sąlygas, mes visada pasiruošę iš jų pirkti paslaugas ir apgyvendinti pas juos. Jei ir visuomenė sutiks tą padaryti – šiai dienai turime didžiulį pasipriešinimą bet kuriame rajone ar regione“, – dėsto V. Mačaitis.

Jis paaiškina, kad VSAT anksčiau atliko kelis mažesnius pirkimus. 167 eurai vienam asmeniui per mėnesį – už tiek paslaugos realiai nupirktos pagal pirmąją mažesnę sutartį, skirtą 900-ams asmenų.

„Buvo tik du tiekėjai, ko buvo gaila. Tikrai tikėjomės, kad daugiau tiekėjų atsiras. Laukėme tiekėjų, kad būtų daugiau, bet kažkodėl jų daugiau nebuvo. Tada įvertinome, kad kas mažiausią kainą pateikė, su tuo neskelbtinomis derybomis, kaip ekstremalios situacijos metu mums leidžia įstatymai, sutartį ir sudarėme“, – paaiškino pulkininkas.

Jis viliasi, kad 167 eurų kainą vienam asmeniui dar galėtų sumažinti didesnė tiekėjų konkurencija.

Kai bus pateikti dokumentai, tada ir vertinsime. Ką noriu pabrėžti – tai būtų preliminarios sutartys. Tikimės, kad būtų pasirašytos sutartys su keturiais tiekėjais, keturiais rangovais, ir jeigu prireiks paslaugos, mes su jais jau vesime derybas ir žiūrėsime, kaip tos kainos bus pakeistos. Geriausią kainą kas pateks, tas ir bus nugalėtojas. Bet aš tikiuosi kad viso to nereikės apskritai įgyvendinti“, – sako V. Mačaitis.

Realus poreikis kol kas nedidelis, bet grėsmę kelia Afganistanas

Pasak pareigūno, nuo rugpjūčio 3 dienos, kai operacijų vadovė priėmė sprendimą neįleisti neteisėtų migrantų per sieną, rezultatai akivaizdūs.

„Keletą dienų iš eilės buvo nuliai sulaikytų asmenų. Ką dabar mes turime – virš 2000 pasienyje laikomų asmenų, tai vat juos ir turime apgyvendinti. Dar savivaldybėse yra 600 asmenų. Čia neskaičiuojame tų, kas būtų Rukloje, kur Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taip pat vykdo pirkimus ir apgyvendina. Tai visus tuos 4000 esame pasiruošę įgyvendinti: svarstomi įvairūs variantai, ir mes turime sutartis jau pasirašę, jų užtenka. O šita, planuojama nauja, tai tik į ateitį žiūrint“, – sako V. Mačaitis.

Pulkininkas paaiškina, kad situacija dėl ateities tebėra neaiški.

„Matome, kokios problemos Afganistane kyla. Mes kaip tarnyba turime būti pasiruošę, kad mūsų sprendimai nebūtų pavėluoti“, – sako V. Mačaitis.

Kodėl VSAT nesvarstė galbūt įsigyti nuosavų konteinerių?

„Žinote, jei mes juos išsipirktume, tam reikia, vėlgi, turėti pakankamai pinigų, kad tokį skaičių parūpintume. O jūs po to kitą kartą man užduosite kitą klausimą – kodėl jūs nupirkote, o nieko neapgyvendinote tuose nameliuose. Tuo labiau, supraskime, kad juos nupirkus, po kiek laiko reikės realizuoti. Tai vat ir klausimas, ar verta juos pirkti“, – sako V. Mačaitis.

Pirkimą nutraukė dėl gautų skundų ir trūkumų

Naują pirkimą, kai jis bus atnaujintas, VSAT žada skelbti viešai per viešųjų pirkimų sistemą.

„Įvertinime dabar labai atsakingai, kad išvengtume visų klausimų, klaidų. Klausimų vienaip ar kitaip vis tiek iškils rangovams. Bet tikrai skelbsime pirkimą artimiausiu metu“, – sako V. Mačaitis.

Jis paaiškina, kaip vienas didelis pirkimas turėtų padengti visus ateities poreikius, kad nebereikėtų sudarinėti mažų sutarčių, kaip buvo iki šiol.

„Gavome keletą pretenzijų, labai daug klausimų. Matyt daug tiekėjų atsiranda, norinčių dalyvauti. Ir, be abejo, gavome Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pastabas ir siūlymus. Viename iš siūlymų VPT siūlė nutraukti patį pirkimą, sutvarkyti techninę specifikaciją, ir skelbti iš naujo. Kadangi darėme greituoju būdu viską, dabar viską gerai įvertinsime ir sudėliosime, skelbsime pirkimą iš naujo“, – sako V. Mačaitis.

Jis patikina, kad pirkimo apimtis liks tokia pati: „Taip, viskas liks tas pats, tikrai niekas nesikeis“.

Ir ankstesniame pirkime buvo numatyta pasirašyti preliminariąsias sutartis su keliais tiekėjais – tai reikštų, kad lėšos būtų naudojamos pagal poreikį, perkant tiek gyvenamųjų konteinerių ir susijusių paslaugų, kiek tik jų reikėtų. Kaskart tiekėjai būtų vėl apklausiami ir pasirenkamas tas pasiūlymas, kuris kainuotų mažiau.

VSAT ankstesnio pirkimo dokumentuose buvo paaiškina, kad pirkime nurodyti maksimalūs prekių ir/ar paslaugų kiekiai, paskaičiuoti 48 mėn. laikotarpiui (arba 40 000 gyventojų), jie yra tik informacinio pobūdžio ir būtų naudojami pasiūlymo vertinimui.

„Bendra palyginamoji pasiūlymo kaina bus naudojama pasiūlymų vertinimui ir pirkimo laimėtojams atrinkti“, – rašoma sąlygose.

Laimėtojais turėjo būti pripažinti 4 ekonomiškiausius pasiūlymus pateikę tiekėjai pagal kiekvieną pirkimo dalį.

Įtarimų sukėlė anksčiau nupirkti nameliai

Anksčiau įtarimų sukėlė dvi VSAT pasirašytos konteinerių nuomos sutartys, pagal kuriais vienam tiekėjui turėtų atitekti iki 13 mln. eurų, o apskaičiuota vieno konteinerio nuomos ir aptarnavimo kaina mėnesiui siekė 691 Eur.

Po „Delfi“ tyrimo Viešųjų pirkimų tarnyba pradėjo situacijos vertinimą. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kreipėsi į Viešųjų pirkimų bei Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydama įvertinti, ar toks sandoris atitinka teisės aktų reikalavimus ir neturi korupcijos požymių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (624)