Finansų ministerija pažymi, kad be valstybės garantijos pernai rudenį įsteigtai bendrovei būtų neįmanoma už pagrįstą kainą išplatinti vertybinius popierius kapitalo rinkose.

Liepos pradžioje skelbta, kad „Valstybės investicinis kapitalas“ pasirinko „Luminor“ banką vieninteliu obligacijų programos organizatoriumi bei platintoju – bendra jos apimtis gali siekti iki 400 milijonų eurų. Lėšos bus skirtos fondo veiklai finansuoti.

Anksčiau skelbta, kad Vyriausybė pradžioje investavo į fondą 100 mln. eurų ir garantuos iki 400 mln. eurų vertės obligacijų, o dar 500 mln. eurų tikimasi pritraukta iš privačių investuotojų. Tai yra, planuota, kad fondo vertė sieks iki 1 mlrd. eurų.

Tačiau kaip antradienį BNS komentavo fondą valdanti Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), jis planuoja augti tik tiek, kiek bus realus verslo poreikis finansinei pagalbai.

„Vertindami šios dienos pareiškėjų skaičių ir poreikius bei ekonominę situaciją, manome, kad fondo dydis gali siekti iki 250 mln. eurų“, – rašoma komentare.

VIVA taip pat pranešė, kad yra priėmusi 27 teigiamus sprendimus investuoti, kurių bendra vertė siekia beveik 162 mln. eurų. Iš jų su įmonėmis jau pasirašyta 18 sutarčių, kurių bendra vertė viršija 77 mln. eurų – šie skaičiai apima ir praėjusią savaitę pasirašytas dvi didžiausias iki šiol – 27,3 mln. eurų bendros vertės – sutartis.

Remiantis jomis, fondas išpirks 13,8 mln. eurų vertės įmonės „Grand Hotel Vilnius“, valdančios viešbutį „Kempinski“, obligacijų ir 13,5 mln. eurų vertės viešbutį „Radisson Blue Royal Astorija“ valdančios įmonės „Astorija Hotel“ obligacijų.

Šį pavasarį fondas išpirko 1 mln. eurų vertės įmonės „Ateities verslo investicijos“, valdančios viešbutį „Park Inn by Radisson“ obligacijų, taip pat suteikė 1,8 mln. eurų paskolą viešbučius „Courtyard by Marriott“, „Hilton Garden Inn“ ir „Moxy“ valdančiai įmonei „Apex Alliance Hotel Management“.

VIVA balandį su didžiausiu kelionių organizatoriumi Baltijos šalyse „Novaturu“ pasirašė sutartį dėl 10 mln. eurų investicijos iš fondo (dalis šios sumos jau grąžinta).

Pagalbos verslui fondas 320 tūkst. eurų paskolino slaugos namus „Addere Care“ Trakuose valdančiai įmonei „Addere“, o 400 tūkst. eurų – elektromobilių įkrovimo stotelių bei jų administravimo sprendimų vystytojai ir gamintojai „Elinta Charge“.

Liepą pranešta, kad 1,1 mln. eurų skolinama korpusinių baldų gamybos įmonei „Medienos era“.

Dar 7 mln. eurų fondas paskolino biomasės katilines gaminančiai „Enerstenai“, tačiau paskelbta, kad sunkumų patirianti „Enerstenos grupė“ bankrutuoja.

VIVA vadovas Dainius Vilčinskas yra sakęs, kad šiemet fondas vidutinėms bei didelėms įmonėms tikisi paskolinti 200-300 mln. eurų.

Pagrindinis fondo tikslas – padėti vidutinėms ir didelėms įmonėms, susidūrusioms su COVID-19 sukeltais iššūkiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)