Lietuvos geležinkeliai“ darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Stanislavas Fedaravičius redakcijai sakė pats kol kas kalbų dėl darbuotojų, su kuriais gali tekti atsisveikinti, negirdėjęs, tačiau prasitarė, kad kitaip, ko gero, būti ir negalėtų.

„Aš galiu pasakyti iš savo patirties. Kol kas kontraktai bus įgyvendinti, jeigu jie nebus pasirašyti ir pratęsti, nereikia būti dideliu burtininku, tikrai bus atleidimai, nes nebus darbo, bus prarastas didelis procentas krovinių.

Aš tiesiog žinau, kad taip bus, nes daugiau nei 20 metų dirbu ir žinau, kaip būdavo reaguojama anksčiau. Jei bent truputį sumažėja krovinių, iškart yra mintys mažinti darbuotojus“, – kalbėjo profsąjungos pirmininkas.

„Lietuvos geležinkeliai“ Komunikacijos direktorius Mantas Dubauskas teigė, kad kol kas didelių pokyčių krovinių vežime iš Baltarusijos nėra, todėl plano atleisti darbuotojus taip pat nėra, nors situacija stebima.

„Esama neapibrėžtumų ateityje.

Įvedus JAV sankcijas, jos tiesiogiai Lietuvos bendrovėms netaikomos. Todėl, pavyzdžiui, Baltarusijos trąšos galėtų važiuoti per Lietuvą, jeigu bankai vykdytų apmokėjimus.

Mūsų žiniomis, Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai ketina nevykdyti jokių operacijų su Baltarusijos įmonėmis, kurioms taikomos JAV sankcijos. Todėl šiuo metu LTG konsultuojasi su bankais dėl galimų sprendimų ir procedūrų dėl mokėjimų už suteiktas paslaugas“, – teigė jis bei pridūrė, kad bendrai yra ruošiamasi visiems scenarijams.

Įmonė, kaip teigė, suprasdama rizikas toliau diversifikuoja savo veiklą – liepą atidarytas Kauno intermodalinis terminalas (KIT) tapo jungtimi gabenti krovinius iš ir į Vakarų Europos.

„Jau turime reguliarų reisą tarp KIT ir Nyderlandų, analizuojame ir kitų krypčių galimybes. Krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ yra įsteigusi dukterines bendroves Ukrainoje ir Lenkijoje, potencialo įžvelgiame ir vietos rinkoje.

Esamoms ir planuojamoms veiklos kryptims būtina stipri komanda, todėl pastangas visų pirma kreipiame į atitinkamų kompetencijų darbuotojų išlaikymą ar perkvalifikavimą“, – sakė jis.

Redakcija primena, kad prieš keletą savaičių JAV Baltarusijai paskelbė naujas sankcijas. Jos buvo paskelbtos minint pirmąsias opozicijos ir Vakarų suklastotais laikomų 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimų metines.

Iždo departamento pranešime nurodoma, kad į sankcijų sąrašą įtraukti 23 fiziniai ir 21 juridinis asmuo, tarp jų – ir „Belaruskalij“.

Trąšas vežančių „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška BNS yra sakęs, kad bendrovė dėl baltarusiško tranzito praradimo neteks apie 60 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (401)