„Scope“ tikslas – padėti Baltijos šalių kapitalo rinkų dalyviams pritraukti tarptautinį kapitalą. Šį regioną agentūra laiko Šiaurės šalių dalimi, nes čia istoriškai vyrauja Skandinavijos bankai.

„Kai įmonės nori išleisti obligacijas, jos turi įrodyti savo kredito patikimumą – štai čia joms gali praversti mūsų pagalba. Mes stebime rinką ir nustatome veiksnius, kurie šiuo metu yra svarbūs vertinimui.

Galime sumažinti riziką, kad parengtume nepriklausomą vertinimą, kuris investuotojams suteiktų patikimos informacijos apie šalies, banko ar įmonės kredito kokybę. Daugelis įmonių vis dar mažai žino apie savo galimybes, tačiau kuo daugiau alternatyvų jie turi tiesioginiam įėjimui į kapitalo rinką, tuo geriau “, – teigia „Scope Ratings“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Guilllaume Jolivetas.

Vadovas priduria, kad kalbėti ta pačia kalba kaip ir klientas bei žinoti vietinę rinką yra itin svarbus aspektas kiekvienoje šalyje, kurioje „Scope“ teikia savo paslaugas. Įmonė jau yra įdarbinusi personalą Vengrijoje, dabar įsitvirtinti norima Estijoje. Šios šalies reitingus pradėta rengti prieš keletą mėnesių, o jos finansų rinka matoma kaip besivystanti.

„Scope“ pirmąsias kredito reitingų ataskaitas apie Estiją, Latviją ir Lietuvą skelbė dar vasarį. Tada Lietuvos ekonomikos perspektyvos buvo vertinamos kaip stabilios A lygiu, Estijos – AA lygiu, Latvijos – A lygiu.

Išmano Europos rinką

Pasak „Scope“ agentūros vadovo, šios įmonės sėkmė slypi specifinės Europos rinkos išmanyme, čia naudojamos metodikos pritaikytos vietinei rinkai. Jis primena, kad tokios agentūros steigimo idėja kilo prieš dešimtmetį – tuosyk buvo akivaizdu, jog Europa tapo pernelyg priklausoma nuo didžiųjų reitingų agentūrų, esančių Šiaurinėje Amerikoje. Tarp pagrindinių lyderių rikiavosi „Standard & Poor's“, „Moody's“ ir „Fitch“ kredito reitingų gigantės.

„Nors JAV kredito reitingų agentūrų veikla Europoje yra labai svarbi, tačiau, priešingai nei mes, jos vietinių rinkos veiksnių taip gerai neišmano. Mes veiklą vystome nuo 2012 m., visą šį laiką dirbame atsakingai ir nuoširdžiai, pelnydami žmonių pasitikėjimą“, – teigia G. Jolivetas.

Jo įsitikinimu, „Scope“ reitingai yra ne mažiau svarbūs nei „Moody's“ ar „Standard & Poor's“ ir Europos investuotojams turi tokią pačią reguliavimo reikšmę. Jais siekiama, kad kredito investicijų ir tvarumo rizika būtų kuo skaidresnė instituciniams investuotojams ir obligacijų emitentams.

Prisiviliojo konkurentų darbuotojus ir solidžius akcininkus

Kurdama savo dabartinę reputaciją ir patikimumą, „Scope“ 2013–2015 m. įdarbino nemažai patyrusių vadovų ir analitikų. Kompanija samdė specialistus ne tik iš kredito reitingų agentūrų, bet ir centrinių bankų bei privataus sektoriaus finansinių organizacijų.

„Samdome išskirtinių kompetencijų personalą, šiame procese mums svarbiausias patikimumas. Tai, kad buvęs Europos centrinio banko prezidentas Jeanas-Claude'as Trichetas nusprendė prisijungti prie „Scope“, puikiai iliustruoja šį faktą“, – pažymi G. Jolivetas, kuris pats prieš tai dirbo „Moody‘s“ agentūroje.

Tarp įmonės savininkų yra ir keletas žymių akcininkų, įskaitant „Quandt“ ir draudimo bendroves iš įvairių Europos šalių. 2019 m. savo pasitikėjimą „Scope“ išreiškė „RAG Stiftung, vienas didžiausių Vokietijos fondų, užėmęs svarbią agentūros akcininkų poziciją.

„Scope“ yra sertifikuota ESMA ir naudoja tą pačią reitingų skalę kaip ir geriausi rinkos žaidėjai. Anot agentūros vadovo, visi „Scope“ analitikai yra nepriklausomi. Darbas organizuojamas taip, kad analitikai nebendrautų su pardavimo skyriumi, o pardavimo skyrius nežinotų, kas rengia konkrečią analizę. Viso proceso metu atidžiai stebima interesų konfliktų grėsmės – „Scope“ visuomet pasisako prieš bet kokias jų tikimybes.

„Scope“ ne tik teikia individualiai pritaikytas finansines paslaugas, bet ir rengia kredito reitingus, ESG analizę ir fondų analizę. Įmonė planuoja palaipsniui plėsti savo verslo modelį visame pasaulyje. Grupė yra pateikusi paraišką dėl nacionaliniu mastu pripažintos statistinių reitingų organizacijos (NRSRO) statuso JAV ir dėl Eurosistemos kredito vertinimo sistemos (ECAF) statuso Europoje.

Tarp „Scope“ klientų yra „Barclays“, „Daimler“, „Deutsche Lufthansa“, „Merck KGaA“, „Sanofi“, „Unicredit“.