Kaip rašo „Current Time“, TVF valdytojų valdyba rugpjūčio mėnesio pradžioje patvirtino 650 mlrd. JAV dolerių vertės paramos planą. Pinigai bus paskirstyti kaip specialiosios skolinimosi teisės (SDR). Sumanymas skirti minėtąją sumą pirmą kartą nuskambėjo 2020-ųjų pavasarį, pirmosios COVID-19 bangos piko metu. Tada TVF vadovė Kristalina Georgijeva šias lėšas pavadino „skiepu pasaulio ekonomikai esant beprecedentei krizei“.

2009 m. TVF paskirstė SDR, kurių vertė siekė 250 mlrd. JAV dolerių, kad padėtų pasaulio ekonomikai susidoroti su visuotinės finansų krizės padariniais.

Remiantis RBK duomenimis, patvirtinus naująją paramą apie 25 mlrd. JAV dolerių atiteko įvairioms NVS šalims ir Sakartvelui.

  • Rusija iš TVF gavo 18 mlrd. JAV dolerių vertės SDR.
  • Ukraina – 2,72 mlrd. JAV dolerių.
  • Kazachstanas – 1,5 mlrd. JAV dolerių.
  • Baltarusija – 0,92 mlrd. JAV dolerių.
  • Uzbekistanas – 0,7 mlrd. JAV dolerių.
  • Azerbaidžanas – 0,5 mlrd. JAV dolerių.
  • Tadžikistanas – 0,23 mlrd. JAV dolerių.
  • Sakartvelas – 0,28 mlrd. JAV dolerių.
  • Moldova – 0,23 mlrd. JAV dolerių.
  • Armėnija – 0,17 mlrd. JAV dolerių.

Sužinoję apie A. Lukašenkos administracijai skirtą finansinę paramą, JAV gyvenantys baltarusiai pastarosiomis savaitėmis kiaurą parą protestavo prie TVF būstinės Vašingtone. Aktyvistai įsikūrė pievelėje priešais pastatą ir reikalavo, kad TVF atšauktų paramą Baltarusijai.

Jie pabrėžė, kad „Lukašenka ne ką geresnis už Talibaną“, kuriam numatytą finansinę paramą TVF visgi atšaukė, ir tvirtino, kad jis „užgrobė valdžią šalyje pasitelkęs kariuomenę“, nurodo „Current Time“.

Dauguma Vakarų valstybių nepripažįsta 2020 m. rugpjūčio 9 d. įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju Baltarusijos centrinė rinkimų komisija paskelbė A. Lukašenką. Be to, dalis Vakarų šalių laikosi įsitikinimo, kad rinkimus iš tikrųjų laimėjo Sviatlana Cichanouskaja. Baltarusijoje jau metus tęsiasi protestai dėl rinkimų baigties. Valdžia protestus malšina žiauriomis priemonėmis: per metus suimta daugiau nei 600 žmonių, jiems pareikšti kaltinimai politiniais nusikaltimais, o pati S. Cichanouskaja ir daugelis jos bendražygių buvo priversti palikti tėvynę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (388)