Piestu stoję vietos gyventojai jau du kartus privertė naujakurius atsiimti statybos projektą ir taisyti jo klaidas.

Kaimo ramybė baigiasi

Panevėžio rajono savivaldybės vadovams, vyriausiajam architektui ir Kaune registruotai įmonei „Rusnė“ 28 Berčiūnų kaimo gyventojai šią savaitę išsiuntė oficialų prašymą. Jie reikalauja vėl taisyti kartą jau koreguotą projektą.

Numatyta degalinė Šiaulių gatvėje, prie pat kelio Panevėžys–Šiauliai, pasak rašto autorių, neužtikrina saugaus eismo. Suprojektuota įvaža į degalinę ir kartu suplanuota automobilių plovykla, gyventojų nuomone, gerokai padidins automobilių srautus šioje Berčiūnų kaimo dalyje ir kels rimtą pavojų dviratininkams, vaikams.

„Šalia kelio į Daukniūnus gyvena šeimų, auginančių ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų. Jie lanko ugdymo įstaigas Naujamiestyje. Atsiradus įvažai nuo Daukniūnų kelio smarkiai išaugę transporto srautai padidins eismo įvykių riziką šiame gatvės ruože bei Panevėžys–Šiauliai ir Naujamiestis–Daukniūnai kelių sankryžoje“, – teigia pasirašiusieji.

Degalinė Berčiūnuose

Pavojus padidės

Berčiūnų gyventojas Mindaugas Kalvaitis skaičiuoja vien jo kaimynystėje ir aplinkinėse gatvėse auga kone dešimt nepilnamečių. Vaikai mėgsta būti lauke, važinėtis dviračiais kaimo gatvėmis.

Kaime, M. Kalvaičio teigimu, ir taip nėra gerai užtikrinamas saugus eismas. Čia daug kur trūksta įspėjamųjų ženklų, ypač dėl greičio ribojimo, reikia šaligatvių ir perėjų į autobusų stotelę.

„Berčiūnuose iš tikro pagal Kelių eismo taisykles negalima patekti į autobusų stotelę. Nėra perėjos į kitą gatvės pusę nuo miestelio“, – atkreipia dėmesį gyventojas.

Jo kaimynai taip pat būgštauja, kad atsiradus įvažai į naują degalinę vietos žmonėms bus sudėtinga iš savo gatvių dėl automobilių srauto pasukti Panevėžio kryptimi.

M. Kalvaičio spėjimu, ties sankryža ims strigti sunkiasvorė technika. Jai bus sunku išvažiuoti iš degalinės į pagrindinį kelią. Mindaugas šioje vietoje siūlo įrengti žiedinę sankryžą.

„Toks vaizdas, kad rengiant projektą niekas nenori girdėti kaimo bendruomenės nuogąstavimų. Įlipdė įvažą, o ar jį nesukels problemų vėliau, niekas nevertina. Aišku, žiedinę sankryžą turėtų rengti ne verslininkai, o Lietuvos automobilių kelių direkcija“, – kalbėjo M. Kalvaitis.

Prašo apsaugos

Berčiūniškio teigimu, raštas atsakingiems asmenims pateiktas ketvirtadienį ir atsakymo teks palaukti, kaip numato įstatymai. Tačiau bendruomenė savo poziciją tvirtai išsakė ir tą pačią dieną svarstant projektą dėl naujos degalinės statybos Berčiūnuose viešinimo susirinkime.

„Visiems užkliuvo ir projekte rasti neaiškumai dėl priešgaisrinės saugos. Tokiose vietose dėl gaisro grėsmės turi būti vandens telkinys. Tačiau tai nėra nurodyta dokumentuose ir, mūsų akimis, net vietos nėra telkiniui pačiame degalinės sklype“, – vardija pašnekovas.

Jis ir kiti kaimo gyventojai neabejoja: net ir jiems priešinantis, degalinė bei plovykla vis tiek vieną dieną stovės pašonėje. Bet kaimynai bando išsireikalauti tam tikrų saugiklių.

„Aišku, kad degalinė bet kokiu atveju bus. Tik tegu tą žiedinę sankryžą padaro ir užtikrina apsaugą nuo triukšmo ir šviesų nakties metu. Projekte įrašyta tam skirta sienelė, bet kokie jos matmenys, nenurodyta“, – nuogąstauja M. Kalvaitis.

Siunčia taisyti

Berčiūniškių balsas visgi ketvirtadienį nenuklydo į dausas. Projektą vertinę specialistai taip pat pasiūlė autoriams ištaisyti klaidas. Panevėžio rajono savivaldybės Architektūros skyriaus vedėjas Donatas Malinauskas patvirtino, jog projekte nustatyta techninių klaidų, viešinimas nutrauktas ir dokumentai pasiųsti taisyti. Kai klaidos bus pašalintos, projekto viešinimas visuomenei bus kartojamas. Kada tai bus, terminas nenurodytas.

Kokie tie trūkumai aptikti, architektas nedetalizavo. Tai jau ne pirmas kartas, kai viešinimo metu atmestas įmonės „Rusnė“ parengtas degalinės ir automobilių plovyklos projektas. Tas pats nutiko ir kovo mėnesį. Tada gyventojai taip pat pasigedo daugiau dėmesio priešgaisrinei objekto saugai.

Kad Berčiūnuose, šalia pagrindinio kelio, ilgai pardavinėtame beveik hektaro sklype bus statoma degalinė, vietiniai sužinojo tik tada, kai jau buvo baigiamos derinti paskutinės projekto smulkmenos. Berčiūnų gyventojai įsitikinę: pastačius visą parą veikiančią degalinę, ramus užmiesčio gyvenimas pasikeis iš esmės. Anot jų, triukšmas, didesnis užterštumas, visą naktį spiginančios šviesos, privatumo praradimas bus tik dalis tokios kaimynystės nepatogumų.

Žurnalistams telefonu atsiliepęs degalinės projekto vadovas teigė negalintis kalbėti ir pažadėjo perskambinti. Visgi sutartą valandą jis nepaskambino. Bandant su juo vėliau susisiekti, skambučiai būdavo atmetami.