Siūlo tai, ko patys pasigenda

Anksčiau dirbę samdomais darbuotojais, baigę teisės ir vadybos mokslus Ukmergės verslininkai Audrius (tikrasis vardas žinomas) ir Edvinas šių metų kovą mieste pradėjo vystyti dar vieną savo verslą.

Be čia veikiančios gyvūnų klinikos, viešbučio ir prieglaudos, apartamentų trumpalaikei nuomai, automobilių plovyklos, per karantiną partneriai Ukmergei pasiūlė taksi paslaugas. Mieste jas taip pat teikia dar dvi taksi įmonės, „Ekobaltic“ – trečioji.

Tiesa, apie kitus verslininkų verslus nespėjome paklausti. Gali būti, kad jų vyrai turi ar bent jau planuoja dar kelis. Pavyzdžiui, su šiais dviem ukmergiškiais susitikome buvusiose banko patalpose, kuriose dabar įsikūrusi ir logistikos įmonė „Globay“.

Pasakodami apie savo verslų idėjas verslo partneriai šypsosi – savo gimtajam miestui jie esą siūlo tai, ko čia dar nėra, arba dėl to, kad esamų paslaugų kokybė neatitinka jų pačių lūkesčių.

„Savivaldybė sakė: „Neturime, kur pasodinti savo svečių, kitur automobiliai seni, prirūkyti, nėra bendravimo etiketo, vaikiškų kėdučių. Galų gale mieste važinėja taksi su atidarytais langais, kai lauke 30 laipsnių. Tada klientas įsėda į naują automobilį, kuriame veikia kondicionierius, visai kitas komfortas. Ar tai pasiteisins – laikas parodys“, – sako Audrius.

Mieste važinėja už 2 eurus

Verslininkai tikina, kad kainos atžvilgiu šiuo metu nauja įmonė yra konkurencinga. Šiuo metu įmonė turi šešis automobilius. Kaip tikina, visi jie nuolatos juda ir vietoje nestovi.

„Mūsų kainų politika kaip ir prekybos centruose: jie ateina, padaro akcijas, įsivažiuoja ir po to kainą diktuoja rinka, jos dalyviai ir konkurencija. Negalime lygintis su Vilniumi ir jo kainomis, nes ten visai kiti atstumai, mažesniuose miestuose – kita kainodara“, – pažymi jis.

„Ekobaltic“ taiko du fiksuotus tarifus: vienas – miesto ribose, t. y. 2 eurai dienos metu ir 3 eurai naktimis, kitas – tam tikrų zonų tarifai. Miesto ribose – 2 eurai. „Naktinis tarifas brangesnis, kaina kinta, nes konkurentai naktimis nedirba, mes – visą parą, todėl galime kainodarą koreguoti“, – teigia Edvinas.

Paklausus, ar apsimokėjo su tokiomis kainomis pradėti verslą Ukmergėje, verslininkai tikina, kad jų idėja pasiteisino: klientų srautas esą yra didelis, o kainodara gali ilgainiui ir keistis, mat šiuo metu viskas – kuras, medžiagos – brangsta didės ir atlyginimai.

„Ar verslas vystysis toliau, ar tai apsimokėjo, parodys finansinių metų ataskaita, nes pirmi metai – įsikūrimas, tobulėjimas, plėtra“, – sako jis.

Nuo kitų taksi įmonių šis verslas skiriasi ir papildomomis paslaugomis. Pavyzdžiui, veikia programėlė, su kuria galima išsikviesti automobilį. Tai padaryti galima įvairiais kanalais: el. paštu, telefonu, SMS ar feisbuko žinute. Automobiliuose veikia nemokamas wifi, yra ir bankinių kortelių skaitytuvai.

„Stengiamės būti kuo lankstesni. Turime daug visokių idėjų: čia kaip startupas, pasibandai provincijoje, po to žiūri kaip veikia“, – šypsosi Audrius.

„Daug kas išvažiuoja studijuoti į didesnius miestus, yra pripratę prie programėlių, tad jiems to reikia ir čia. Stengiamės prisitaikyti. Per miesto šventę programėlė „lūžo“ nuo srauto, nes daug buvo jaunimo“, – priduria Edvinas.

8 darbuotojams moka fiksuotus atlygius

Šiuo metu su darbo sutartimi įmonėje dirba 8 vairuotojai. Jiems mokamas fiksuotas atlyginimas, nepriklausomai nuo iškvietimų skaičiaus.

„Dirba ir jaunimo ir pensininkų, atėjusių per Užimtumo tarnybą ir norinčių save realizuoti. Kelios respublikinės įmonės čia turėjo po kelis automobilius, bet išėjo iš Ukmergės, dalis darbuotojų prarado darbą ir atėjo pas mus“, – pasakoja verslininkai.

„Konkurentai dirba pagal verslo liudijimus, kaip nori, „nemuša“ valandų, pas mus – darbo santykiai su fiksuotu atlyginimu. Kad ir stovi, neturi iškvietimų, vairuotojas gauna savo fiksuotą atlyginimą ir dirba savo darbo valandas, kiek jam priklauso. Iš dalies tai vairuotoją demotyvuoja pasiekti didesnį rezultatą“, – pripažįsta Audrius.

„Motyvuojantis atlyginimas – tas, kuris mokamas už atliktą darbą, o kai yra fiksuotas, neturi, kur stengtis“, – priduria partneris.

Tačiau jiedu turi kriterijų, kaip motyvuoti darbuotojus: jie reitinguojami, vertinama, kiek atlikta užsakymų, kokie atsiliepimai iš klientų, vykdomi ketvirtinius arba pusmetinius pokalbius.

Sulaukia pasiūlymų iš kitų miestų

Tiesa, „Ekobaltic“ turi įvairių verslo pasiūlymų iš kitų miestų ir kelionių agentūrų, tačiau pirmiausia verslininkai nori įsitvirtinti Ukmergėje, tačiau neatmeta galimybės ateityje plėstis ir į didmiesčius.

„Panevėžys kreipėsi į mus, kalbėjosi su viešuoju sektoriumi, kad gali mums pasiūlyti sutartį ir garantuoti dalį paslaugų, nes mieste neturi kokybiškų tiekėjų. Kalbėjomės ir su kelionių agentūromis, kurios turi užsakymų nuvežti svečius iš Vilniaus į Varšuvą. Mes tiesiog nespėjame, turime užsakymų ir norime pirmiausia čia įsitvirtinti“, – tikina Audrius.

Kartais tenka ir patiems sėsti prie taksi vairo. „Jei reikia pakeisti žmogų, nes šis susirgo ar negali ateiti dėl kokių nors priežasčių, važiuojame mes. Valėme ir kambarius daug kartų. Pačioje pradžioje viską patys savo rankomis darėme – nebuvo jokių valytojų ir administratorių“, – pasakoja Edvinas.

Per karantiną plėtė apartamentų skaičių

Verslininkai Ukmergėje turi ir trumpalaikės nuomos verslą „Laurentroom“, dirba su savo, „Airbnb“ ir „Booking“ platformomis. Visame mieste įvairiose vietose įsikūrę 12 apartamentų. Pagrindinis konkurentas – viešbutis.

„Papildome miesto paslauga, kurios dar nebuvo. Viešbutyje – kambarys su dušu, mūsų apartamentuose yra ir svetainė, miegamasis, virtuvė. Klientai – lietuviai, užsieniečiai, pravažiuojantys svečiai, verslo klientai, dirbame su kelionių agentūromis.

Kadangi turime oro kondicionierių, sulaukiame daug klientų, nes viešbutyje ne visi kambariai kondicionuojami. Žmonės nepailsi, keikiasi. Susimokėjęs už apartamentus sako, kad gali ateiti į verslo susitikimą ne kaip į pirtį“, – pasakoja verslininkai.

„Vienas primygtinai prašė apartamentų su kondicionieriumi. Kaip ir juokais paklausėme, kodėl būtent su juo. Pasirodo, jis – ukmergiškis, turi butą Ukmergėje, tik norėjo tą naktį išsimiegoti“, – juokiasi Edvinas.

Jie tikina, kad savaitgaliais visi apartamentai užimti, tačiau daug priklauso ir nuo sezoniškumo. Nakvynė buvusio banko pastate įsikūrusiuose apartamentuose dviem žmonėms su pusryčiais kainuoja 55 eurus.

Verslininkai per karantiną nesėdėjo rankų sudėję, kai trumpalaikė nuoma visoje Lietuvoje merdėjo. Jiedu įrengė dar daugiau apartamentų ir pasiūlą Ukmergėje išplėtė beveik dvigubai.

Apartamentai visą laiką tušti nestovėjo, mat, nors svečių ir nebuvo, verslo klientams reikėjo kur nors apsistoti. Taip pat nemažai emigrantų grįžo iš Anglijos, jiems reikėjo rasti vietą saviizoliacijai, tad „Laurentroom“ jie apsistodavo savaitei ar ilgiau.

Per karantiną nuomojo patalpas saviizoliacijai, buvo poreikis iš verslo klientų, nes viešbutis nedirbo, o gamyba čia nestojo. Buvo daug iš Anglijos grįžtančių emigrantų – jiems reikėjo kažkur apsistoti ir karantinuotis savaitei ir ilgiau.

Neseniai atidarė automobilių plovyklą

Verslo partneriai Ukmergėje neseniai atidarė ir savitarnos bekontaktę automobilių plovyklą, prie šio projekto jie dirbo beveik dvejus metus, mat visus reikalus, kaip tikina, tvarkėsi patys nuo nulio, užtruko susirasti tiekėją, leidimų tvarkymas.

Nauja plovykla išdygo prie pat konkurentų. Kaip pasakoja verslininkai, kitame miesto gale statoma dar viena automobilių plovykla.

„Tai – šešių vietų plovykla. Pasirinkome tokį formatą, kad neprisikviestume konkurencijos – mes taip užtikriname, kad nebus eilių. Kitoje netoliese esančioje plovykloje buvo eilės, mes padarėme, kad jų nebūtų“, – tikina Edvinas.

Veikia veterinarijos klinika, gyvūnų viešbutis ir prieglauda

Ukmergėje veikia ir verslininkų veterinarijos klinika „Akeso“. Kaip pašnekovai atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje standartus atitinkančios universitetinės klinikos yra tik dvi: universitete ir Ukmergėje. Čia įrengta operacinė, rentgenas, ultragarsas.

„Ukmergėje būdavo įprasta ateiti į kabinetuką, gydytojas pasižiūri ir išrašo arba suleidžia vaistų. Mes įvedėme kitą kultūrą – atėjęs turi pirmiau išsitirti ir išsiaiškinti, kas gyvūnui negerai ir nuo ko jį reikia gydyti. Užtruko nemažai laiko pakeisti žmonių požiūrį. Daug kas apskritai netikėjo tokia idėja, neva čia Ukmergė, kam to reikia?“ – kalba Audrius.

Šiemet verslininkai įkūrė gyvūnų viešbutį, kaip sako, dėl tų pačių priežasčių – mieste tokios paslaugos nebuvo, o prieš metus atidarė ir gyvūnų prieglauda. Tačiau verslu jie pastarosios nevadina, nes tai – ne pelno siekianti organizacija, sulaukianti paramos. Per pirmuosius pusę metų 210 gyvūnų rado namus Lietuvoje ir užsienyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)