Tikrintų prie kasų

Prieš kurį laiką Vyriausybė nusprendė riboti neturinčių imuniteto ar galimybių paso asmenų patekimą į didesnius prekybos centrus.

Buvo nuspręsta, kad neturintys atitinkamų dokumentų parduotuvėse galės apsipirkti tik tuo atveju, jei parduotuvės prekybos plotas yra mažesnis nei 1500 kv. m.

Norfos“ atstovas Darius Ryliškis „Delfi“ komentavo, kad Lietuvoje iš viso veikia 151 „Norfos“ parduotuvė, o 32 iš jų yra didesnės nei 1500 kv. m, todėl jose nuo rugsėjo 13-osios, pagal naujausius įstatymus, privalės vykti tikrinimai.

Jis aiškino, kad prekybos tinklas turi viziją, kaip jie galėtų atrodyti, tačiau ar taip ir bus tikrinama, priklausys nuo valdžios atsakymų.

„Mes turime savo viziją, kaip tai turėtų ir galėtų atrodyti, ir ją esame nusiuntę kompetentingoms institucijoms, kad jos pateiktų savo paaiškinimus ir rekomendacijas, nes yra klausimų. Kai atsakymai bus gauti, tada ir žinosime, kaip tiksliai atrodys galimybių pasų tikrinimas“, – sakė jis.

Prekybos tinklo atstovas kiek anksčiau tv3.lt prasitarė, kad vizija esanti tokia – galimybių pasai galėtų būti tikrinami prie parduotuvės kasų, o kasininkai jų galėtų paprašyti prieš klientui atsiskaitant, tačiau ar išties taip ir bus, lieka neaišku.

„Laiko viską suderinti dar yra nemažai“, – teigė jis.

D. Ryliškis patikino, kad kol kas aišku tik viena – visi norintys įeiti į parduotuves, nepriklausomai nuo jų dydžio, privalės dėvėti kaukes, nors Vyriausybė turintiems galimybių pasą tai numačiusi kaip rekomendaciją.

„Tvarka nesikeis – visi turės būti su kaukėmis“, – sakė jis ir aiškino, kad jei būtų laikomasi Vyriausybės rekomendacijų, jog be kaukių gali būti tik turintys galimybių pasą, tikrinti būtų sunkiau.

„Tada prie durų turėtų stovėti apsauginis ir galimybių pasus tikrintų jis. Taip atsirastų visokių sunkumų“,– teigė jis.

Pasak D. Ryliškio, parduotuvėse ir toliau lieka pertvaros tarp darbo vietų bei reikalavimas laikytis atstumų.

Sprendžia dėl papildomų darbuotojų

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigė, kad iš viso prekybos tinklas valdo 252 parduotuves, iš jų yra 82 parduotuvės, kurių prekybos plotas didesnis nei 1500 kv. m ir joms nuo rugsėjo 13-osios bus taikomi nauji Vyriausybės numatyti ribojimai.

„Šiuo metu ieškome optimaliausių sprendimų, kaip įgyvendinti Vyriausybės nutarimu numatytus ribojimus, kad nei mūsų darbuotojai, nei klientai nepatirtų didelių sunkumų.

Kaip ir iki šiol, visus Vyriausybės numatytus reikalavimus atsakingai įgyvendinsime“, – sakė ji.

Panašiai kalbėjo ir „Rimi Lietuvos“ atstovė Gabrielė Šerėnienė. Pasak jos, prekybos tinklas iš viso turi 71 parduotuvę, iš kurių 33-ose privalės būti tikrinami pirkėjų galimybių pasai ir jiems prilygstantys dokumentai.

„Šiuo metu vyksta planavimo procesas, kuris stipriai priklauso nuo kasdien atsirandančios naujos informacijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimų išaiškinimų.

Stengiamės surasti sprendimus, kurie leistų išvengti nesklandumų ir nesutrukdytų apsipirkti mūsų parduotuvėse. Kaip konkrečiai atrodys dokumentų tikrinimas prie mūsų parduotuvių, išaiškinsime susidėliojus visoms detalėms“, – sakė ji.

Atstovė tikino, kad šiuo metu sprendžiama, ar dėl dokumentų tikrinimo papildomai reikės įdarbinti naujų darbuotojų.

Svarsto apie technologinius sprendimus

Prekybos tinkle „Iki“ iš viso yra 227 parduotuvės. Kaip patikino komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, 11 iš jų turi daugiau nei 1500 kv. m prekybinio ploto, tačiau šis skaičius – neįskaitant tų parduotuvių, kurios yra įsikūrusios prekybos centrų patalpose.

Koks bendras didesnių parduotuvių skaičius, kur turės vykti tikrinimai, kartu su esančiomis ir prekybos centruose, atstovė kol kas pasakyti negalėjo.

Galimybių pasas

„Iš viso parduotuvių, kuriose turės būti tikrinami galimybių pasai, kaip numatoma, bus kelios dešimtys.

Dabar analizuojame“, – informavo ji.

Bendrai atstovė kalbėjo, kad reikalavimai tikrai bus vykdomi, o šiandien svarstoma apie galimybę priimti daugiau darbuotojų.

„Šiuo metu jau sprendžiame, kokiais būdais tai bus įgyvendinama. Svarstome tiek apie technologinius sprendinius, tiek apie žmogiškųjų resursų didesnį įtraukimą, kad mūsų pirkėjai galėtų apsipirkti patogiai bei saugiai“, – sakė ji.

Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė „Delfi“ kalbėjo, kad šiuo metu mūsų šalyje veikia 56 „Lidl“ parduotuvės, esančios 22 Lietuvos miestuose, tačiau didžiosios daugumos parduotuvių prekybos salės plotas yra mažesnis nei 1500 kv. m.

„Jei tam tikrais atskirais atvejais reikės tikrinti pirkėjų galimybių pasus, elgsimės pagal reikalavimus ir pasiūlytas rekomendacijas“, – sakė atstovė.

Prasitarė, kaip tikrintų

Redakcija taip pat teiravosi, kaip galėtų būti tikrinami galimybių pasai bei kiti reikiami dokumentai patekti į prekybos centrus, tokius kaip „Panorama“, „Akropolis“ ar „Ozas“.

Pastarojo turto valdytoja Ina Augulienė teigė, kad kalbant apie viziją, kaip turėtų atrodyti lankytojų galimybių paso patikra PPC „Ozas“, šiuo metu aktyviai analizuojami rinkoje esantys tiekėjai, kurie gali pasiūlyti technologinių sprendimų.

„Žinoma, jei nepavyks įgyvendinti technologinių sprendimų, esame numatę ir kitų būdų lankytojų galimybių pasams tikrinti: prie įėjimo kiekvieną pasitiktų apsaugos darbuotojas, kuris patikrintų galimybių pasą, Europos skaitmeninį COVID-19 pažymėjimą arba kitą dokumentą, kuris yra pripažintas kaip tinkama alternatyva pagal operacijų vadovo nurodymus.

Taip pat yra suteikta teisė matant poreikį arba tiesiog atsitiktine tvarka paprašyti asmens kartu su galimybių pasu pateikti ir tapatybę įrodantį dokumentą, siekiant įsitikinti, jog naudojamas būtent to asmens galimybių pasas, tad prireikus pasinaudotume ir šia galimybe“, – atvirai apie galimą tikrinimo tvarką kalbėjo I. Augulienė.

Pasak jos, kad būtų užtikrintas tokio sprendimo įgyvendinimas, PPC „Ozas“ įdarbins dar bent keliolika apsaugos darbuotojų.

„Šiuo metu jų pajėgos per mažos patikrinti kiekvieno lankytojo galimybių pasą“, – pridūrė ji ir sakė, kad dar didesnėmis apsaugos darbuotojų pajėgomis bus pasirūpinta ir lankytojų piko valandomis.

„Panoramos“ ir „Akropolio“ atstovai teigė kol kas dėl tikrinimo tvarkos neapsisprendę.

„Įvairiems scenarijams planą „Panorama“ ruošia, bet šiuo metu trūksta konkrečių Vyriausybės nurodymų ir apibrėžimo, kaip turės vykti lankytojų kontrolė, todėl šiandien pakomentuoti konkrečių planuojamų veiksmų dar nėra galimybių“, – sakė „Panoramos“ atstovas.

Dominykas Mertinas, bendrovės „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas, tikino, kad kol kas sprendimo dar ieškoma.

„Šiuo metu ieškome efektyviausio ir sklandžiausio sprendimo, leisiančio klientams prekybos ir pramogų centruose lankytis tik su galimybių pasais“, – pakomentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (812)