Banko svetainėje nurodoma, kad sustabdytas tarptautinės mokėjimų sistemos „Visa“ mokėjimo kortelių išdavimas ir aptarnavimas, taip pat pervedimų tarptautinėje sistemoje „Western Union“ išsiuntimas ir išdavimas. Be to, apskritai laikinai sustabdyti piniginių lėšų užsienio valiuta pervedimai, išskyrus pervedimus Rusijos rubliais ir pervedimus į sąskaitas bankuose rezidentuose.

Rugpjūčio 9 dieną Jungtinės Valstijos, atsižvelgusios į politinę padėtį Baltarusijoje, paskelbė apie sankcijas „Belaruskalij“, virtinei Baltarusijos verslininkų, 15-ai su jais susijusių bendrovių ir Baltarusijos bankui „Absolutbank“.

„Absolutbank“ priklauso naftos prekybos bendrovei „Interservis“, kuriai, kaip ir jos įkūrėjui, Baltarusijos verslininkui Mikalajui Varabėjui, taip pat nustatytos JAV sankcijos.

„Absolutbank“ Baltarusijoje veikia nuo 1993 metų ir pagal turtą tarp 24 Baltarusijos bankų užima 19-ą vietą.

Baltarusijos žiniasklaidoje rašoma, kad įvairių šalies bankų klientai jau nuo birželio pabaigos susiduria su sunkumais gaudami mokėjimus iš Vakarų šalių. Problemų ėmė rastis po to, kai Europos Sąjunga (ES) įvedė tam tikriems sektoriams skirtų sankcijų.

Žiniasklaidoje skelbiami bankų klientų, kurie negali gauti privačių pervedimų ir verslo mokėjimų iš ES šalių ir JAV, atsiliepimai.

Baltarusijos bankų atstovai naujienų agentūrai „Interfax“ neoficialiai paaiškino, kad tai paprastai būna atskiri mokėjimai, kurių užsienio bankai neperveda, baimindamiesi dėl galimų sankcijų. Tuo tarpu stambūs Baltarusijos eksportuotojai su tokiomis problemomis kol kas nesusiduria.

Baltarusijos nacionalinis bankas padėties nekomentuoja.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)