Pasimetė tarp įstatymų

Verslo atstovai, kreipęsi į „Delfi“, tikino, kad naujoji tvarka jiems nėra aiški. Pasak jų, neaišku, kuriems darbuotojams, dirbantiems prekybos centruose, būtina dėvėti medicinines kaukes ir teigė, kad daugiausia klausimų kyla dėl to, jeigu kolektyve yra tiek pasiskiepijusių, tiek nepasiskiepijusių asmenų.

„Delfi“ susisiekus su Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyr. specialiste Galina Zagrebneviene buvo paaiškinta, kad kaukių dėvėjimas priklauso ne nuo to ar darbuotojai skiepijosi, tačiau nuo to, kokius klientus pasirenka aptarnauti.

Kaip buvo teigiama, jeigu ketinama aptarnauti klientus tiek su galimybių pasu, tiek be jo, kaukes dėvėti privaloma visiems darbuotojams, tačiau jeigu tik tuos, kurie turi galimybių pasus, kaukių dėvėjimas yra tik rekomenduojamas.

„Jei prekybos centras, parduotuvė teikia paslaugas asmenims ne tik su galimybių pasu, kaukės yra privalomos kontaktinių paslaugų teikėjams, ūkinių veiklų vykdytojams, ūkinių veiklų vykdymą organizuojantiems subjektams ar administracijoms.

Jei parduotuvė/prekybos centras teikia paslaugas tik asmenims su galimybių pasu, kaukės rekomenduojamos kontaktinių paslaugų teikėjams, ūkinių veiklų vykdytojams, ūkinių veiklų vykdymą organizuojantiems subjektams ar administracijoms“, – sakė ji.

Norfoje" kaukių reikės visiems

Apie kaukių dėvėjimą pasisakė ir prekybos centro „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis.

Jis tikino, kad nors nuo rugsėjo 13 dienos priimant lankytojus tik su galimybių pasais didesnėse nei 1500 kv. m. parduotuvėse kaukės lieka rekomendacinio pobūdžio, „Norfa“ čia įveda savo taisykles – kaukės tiek iki rugsėjo 13 dienos, tiek po jos, bus privalomos visose šio tinklo parduotuvėse.

„Tvarka nesikeis – visi turės būti su kaukėmis“, – sakė jis ir aiškino, kad jei būtų laikomasi Vyriausybės rekomendacijų, kad be kaukių gali būti turintys galimybių pasą, tai apsunkintų tikrinimą.

„Tada prie durų reikėtų statyti apsauginį ir galimybių pasus tikrinti prie jų. Taip atsiranda visokių sunkumų“,– teigė jis. Pasak D. Ryliškio, parduotuvėse taip pat toliau lieka pertvaros tarp darbo vietų bei reikalavimas laikytis atstumų.

Įspėja dėl taisyklių nesilaikymo

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vadovė Rūta Vainienė soc. tinkle „Facebook“ taip pat atkreipė dėmesį, kad prekyboje kaukės išlieka privalomos iki rugsėjo 13 dienos.

„Išimtis gali būti taikoma tik tose prekybos vietose, kur lankytojai aptarnaujami tik su galimybių pasais. Tokių prekybos vietų bent jau tarp LPĮA narių – kol kas nėra.

Pastebiu nemažai klaidingos informacijos, kad kaukės turintiems galimybių pasą yra tik rekomenduojamos. Neapsigaukite!!! Noriu atkreipti visų dėmesį, kad kaukės lieka privalomos visose prekybos vietose, kurios aptarnauja visus klientus (t.y. veikia be galimybių paso). LR Sveikatos ministerijos atmintinės kalba apie reikalavimus būtent verslams ir nereiškia, kad kiekvienas žmogus, kuris turi galimybių pasą, gali bet kur būti be kaukės. Jis gali būti be kaukės tik ten, kur verslas aptarnauja tik asmenis su galimybių pasais.

Todėl labai prašau kaukes dėvėti taisyklingai ir suprasti prekybos darbuotojus, kurie prašo laikytis Vyriausybės numatytų reikalavimų ir užtikrina visų saugų apsipirkimą“, – įspėjo ji.

Redakcija primena, kad verslo įmonės jau nuo rugpjūčio 16 d. gali pasirinkti ar aptarnauti visus, ar tik galimybių pasą turinčius klientus nelaukiant rugsėjo 13 d., kai šis reikalavimas taps privalomas. Pasirinkus aptarnauti tik galimybių pasą turinčius asmenis, įmonės gali dirbti laisviau.

Reikalavimai veikloms iki rugsėjo 13
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (759)