Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skaičiuoja, kad pirmadienį apie 16.30 val jau buvo 237 įmonės, kurios deklaravo, kad priims tik galimybių pasą turinčius pirkėjus ar klientus.

Daugiausiai jų yra Vilniuje – 126. Tuo metu, Kaune – 25, Klaipėdoje – 13.Daugiausia yra viešojo maitinimo įstaigų (194), taip pat 17 apgyvendinimo įstaigų, 12 – grožio paslaugų srityje dirbantys verslai.

Tačiau viešinti įmones, kurios nusprendė veiklą vykdyti tik su galimybių pasais, NVSC atsisako – tą turi daryti pačios įmonės.

Tuo metu „Local Pub“ barų savininkas Vidmantas Čičelis feisbuke sukūrė iniciatyvą – kviečia lankytis tik išvardytose vietose, kurios pasirinko aptarnauti tik klientus su galimybių pasais. Kol kas sąraše – apie dešimtį įstaigų, dalijamasi šūkiu: „Socialinė atsakomybė, pagarba mokslui ir kiekvienam aplink“.

Apie apsisprendimą aptarnauti tik klientus su galimybių pasais jau taip pat paskelbė restoranas „Saint Germain“, barai „Šuo“, BIX, restoranas „Jurgis ir Drakonas“, „Vaflių namai“, „Downtown Forest Hostel & Camping“, „Artistai“, „Greita Sraigė, „Selfish Bistro“ Palangoje, „2½ obuolio“ Kaune, ir kitos maitinimo įstaigos.

„Mums reikia turėti šiek tiek drąsos, kad būtume vieni pirmųjų. Čia ne apie save, o apie visus verslus, kurie jungiasi nuo pirmosios savaitės. Tai tam tikros drąsos reikia turėti – niekada nežinai, kaip sureaguos žmonės, kaip sureaguos tavo klientai, ar tu prarasi klientą, ar neprarasi. Tokia baimė visą laiką egzistuoja ir tie, kurie ją perlipa, yra šaunuoliai. Aš taip galvoju“, – sako V. Čičelis.

Jis apgailestauja, kad išties įstaigos pirmosiomis dienomis gavo daug neapykantos kupinų žinučių.

„Rizikuoja gauti daug neapykantos, ir gauna. Iš tikrųjų viešoje erdvėje daug rašo, deda skundų, eina žinutės per feisbukus, vertinimai, komentarai apie holokaustą ir panašūs dalykai. Reikia prisitaikyti, nusiteikti, bet aš galvoju, kad visa tai išeis į gera. Ir tikiuosi, kad tie žmonės, kurie sąmoningi, pasirinks būtent tas vietas, kurios ryžosi tam žingsniui gerokai, visu mėnesiu anksčiau, nei tai bus privaloma“, – viliasi V. Čičelis.
Sunkiausia yra tai, kad tu visą laiką dirbi ir tu nežinai, kada tave uždarys, arba neuždarys. Tikimybė visą laiką išlieka
V. Čičelis

Jis pabrėžia, kad verslas skatina gyventojus skiepytis ir tai yra dalis socialinės atsakomybės.

„Aš visą laiką sakiau ir visiems pasakoju, kad reikia skiepytis. Tiems žmonėms, kurie nesiskiepija, aš turiu tokią savybę tiesiai šviesiai pasakyti, ką galvoju. Ne visada man tai padeda gyvenime, bet aš visą laiką tikrai drąsiai sakau – mes turim vienintelį aiškų atsakymą, kas padeda. Ar tai išgelbsti – atskiras klausimas. Bet kad tai padeda, tai čia be klausimų. Ir vienintelis dalykas yra skiepai“, – sako V. Čičelis.

Jis įsitikinęs, kad skiepų bijantys asmenys dažnai baimes susikuria dėl nežinios.

Verslai nebenori uždarymo

Įmonės vienos po kitų praneša apie aptarnavimą tik su galimybių pasu – nurodomi įvairūs motyvai: vienos bijo uždarymo, kitos nori daugiau laisvės aptarnaujant klientus, mat galimybių pasas leidžia lankytojams nusiimti kaukes.

„Svarbu! Mes nebenorime užsidaryti, nebenorime, kad pandemija vėl įsisiūbuotų. O labiausiai norime ir toliau matyti jus, mūsų mieliausi svečiai! Todėl nuo šiandien 08.16 priimame TIK SU GALIMYBIŲ PASAIS. Saugokime vieni kitus! Pasiimti picą išsinešimui galimybių paso nereiks“, – feisbuke pasidalijo Itališko maisto restoranas „Jurgis ir Drakonas“.


Šeimos restoranas „Vaflių namai“ čia dėsto, kad norėjo sukurti daugiau nei maitinimo įstaigą.
„Socialinis atsakingumas – vienas iš mūsų veiklos tikslų. Mums svarbu, kad gyvenimas kuo greičiau grįžtu į įprastas vėžes ir darome viską, kad prie to prisidėtume. Todėl nuo rugpjūčio 16 d. mėgautis vafliais kviečiame visus, turinčius galimybių pasą“, – rašoma restorano paskyroje

Palangoje veikiantis restoranas „Selfish Bistro“ patikina, kad nuo pat pradžių buvo su tais, kurie darė viską, kad kuo greičiau įveiktų pandemiją ir grįžtų į pilnavertį gyvenimą.

„Galimybių pasas – priemonė, padėsianti vėl mėgautis kelionėmis, parodomis, koncertais“, – rašo restoranas ir siūlo „nebūti begemotais“.


Restoranas „Greita Sraigė“ pasiilgo pilnos restorano salės šurmulio ir plačiau atvertų durų – be galvosūkių, po kelis ir kokiais atstumais galima susodinti kompanijas, be klausimų apie namų ūkius, be papildomų registracijų.
Restoranas „Saint Germain“ norintiesiems padiskutuoti apie diskriminaciją ir laisvių suvaržymus siūlo tą daryti kur nors kitur – palaiko besiskiepijančius.

„Kaip žinia, nuo šiandien mūsų bare Vilko Garažas galima lankytis tik turint galimybių pasą. Tai, kai eisite – nepamirškite! Gal ir nepatogu, bet juk nuo seno sumušdami taurėmis visad visiem linkim to paties: į sveikatą! Į sveikatą ir šįkart“, – pasidalijo žinute feisbuke „Downtown Forest Hostel & Camping“

Klubas „Artistai“ tikisi, kad aistros ir priešprieša nurims, o Lietuvoje išmoksime gerbti vieni kitus, turinčius skirtingas nuomones: „Tegul Vilnius būna gyvas, neuždarytas karantine, su visų mūsų pastangomis tai pasieksime greičiau.
Kauno baras „2½ obuolio“ įsitikinęs, kad jų klientams toks reikalavimas nesukels nė menkiausių problemų.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pirmadienį ryte skaičiavo, kad su galimybių pasu pasirinko dirbti per šimtą įmonių, dauguma jų – maitinimo įstaigos Vilniuje.

Pirmadienį įsigaliojus praėjusią savaitę Vyriausybės nustatytiems ribojimams įstaigos gali pasirinkti – ar dirbti tik su galimybių pasu, taikant mažesnius ribojimus lankytojams, ar įsileisti visus klientus, tokiu atveju užtikrinant griežtesnius atstumų, kaukių ir kitų saugos priemonių reikalavimus, leidžiant prie staliuko viduje sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims.

Kino teatrai ketina naudoti dar šią savaitę

Kino teatrai laikosi anksčiau duoto pažado priimti tik klientus, kurie turi galimybių pasą – tai kino žiūrovams suteiks galimybę kino seanso metu vartoti gėrimus ar spragėsius.

„Kino teatrai ruošiasi galimybių pasui. Mes norime jau šį penktadienį startuoti. Kiek žinau, tiek mes, tiek kiti Lietuvos kino teatrai ruošiasi. Čia jau kaip kiekvienas sugebės pasiruošti tiems reikalavimams, ir žiūrovų srautų valdymui, galimybių paso ir dokumentų tikrinimui, tai taip jie ir pradės dirbti. Bet dauguma, o gal net ir visi kino teatrai pradės nuo penktadienio“, – patikino „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas.

NVSC neatskleidžia: duomenys – tik kontrolei

Sužinoti, kurios įmonės apsisprendė veiklą vykdyti tik su galimybių pasu, šiuo metu neįmanoma – duomenis renkanti NVSC tokios informacijos neatskleidžia.

„NVSC duomenis įpareigotas rinkti ir pateikti kontroliuojančiomis institucijoms tam, kad kontrolę vykdantys specialistai neprašytų iš verslo tokių sąlygų, kurių, jiems pasirinkus jau nuo dabar dirbti su galimybių pasą turinčiais žmonėmis, nebėra būtina įgyvendinti. Kitaip tariant, duomenų rinkimas turi labai aiškų tikslą ir savo paskirtį. Viešinimas, kad paslaugas teikia tik asmenims, turintiems galimybių pasą, yra paties verslo atsakomybė. Jie „pažįsta“ savo klientus, yra išanalizavę, kokiais komunikacijos kanalais tai daryti – interneto svetainėje, socialiniuose tinkluose ar kažkaip kitaip – yra geriausia“, – rašoma NVSC komentare.

Institucija primena, kad įstaigos yra įpareigotos lankytojus ar pirkėjus informuoti, pateikiant informaciją prie įėjimo apie tai, kad aptarnaujami tik asmenys, atitinkantys galimybių paso kriterijus.

Su galimybių pasu jau spėjo pasitreniruoti pavasarį

Verslininkas V. Čičelis apibendrina, kad barai jau spėjo pasipraktikuoti su galimybių pasais pavasarį, todėl didelių kliūčių jo naudojimas nebeturėtų sudaryti.

„Mes techniškai tiesiog darome taip, kad duodame apyrankes, kurios yra naudojamos renginiuose – kai patikriname galimybių pasą, žmogui uždedame apyrankę. Tai tuomet žinome, kad jis jau patikrintas, ir nebereikia kiekvienąkart priėjus prie baro iš naujo klausti, ar turi, parodyk, nuskenuosim. O jei matai žmogų be apyrankės, ar kyla kokių įtarimų, gali papildomai patikrinti.

Žinoma, jei yra didelės lauko terasos, neįmanoma sužiūrėti 100 proc. žmonių. Jei pas kažką atėjo ir prisėdo draugas, tu dirbdamas bare gali nepamatyti. Bet jei kažkas pirks daugiau alaus, visuomet klausime labai aiškiai, ar visi turi, ar tikrai ne vienas, ar prisiims atsakomybę. Bandysime sukontroliuoti ir sužiūrėti, kiek tai įmanoma“, – sako „Local Pub“ savininkas.

Jis patikina, kad bare ir toliau bus prižiūrima, kad nesusidarytų eilės, žmonės nesigrūstų.
Vidmantas Čičelis

„Sunkiausia yra tai, kad tu visą laiką dirbi ir tu nežinai, kada tave uždarys, arba neuždarys. Tikimybė visą laiką išlieka. Bet dabar aš manau Vyriausybės žingsnius, sprendimus, kurie padeda mums, sąmoningiems žmonėms – tiems, kurie neneigia mokslo – kiek galima labiau padėti. Atlaisvininant viską, grįžtant į psichologiškai normalesnę būseną, su sąlyga, kad elgsiesi ir tu sąmoningai“, – sako V. Čičelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (943)