Į Lietuvos KIS pusmečio pabaigoje buvo investavo 4647 dalyviai – 158 mažiau nei šių metų pradžioje, teigiama Lietuvos banko (LB) pranešime.

Anot LB, į Lietuvos KIS investuojančiųjų skaičius ir jų sukauptas turtas nuosekliai mažėja pastaruosius penkerius metus. Šiuo metu šalyje veikia šešios valdymo įmonės, kurios valdo 19 KIS ir 2 biržines investicines bendroves.

Lietuvos KIS daugiau kaip pusę (52 proc.) savo investicijų buvo nukreipę į akcijas ir akcijų KIS, 44 proc. – į įmonių skolos vertybinius popierius arba į juos investuojančius KIS.

Bendra Lietuvos KIS svertinė vieneto vertė šių metų pirmąjį pusmetį padidėjo 10,6 procento. Akcijų KIS vieneto vertė išaugo 20,4 proc., mišraus investavimo KIS – 12,5 proc., tuo metu skolos vertybinių popierių KIS – ūgtelėjo 1,1 procento.

Tuo metu į užsienyje registruotus KIS investuojančių Lietuvos gyventojų per pirmąjį šių metų pusmetį padaugėjo beveik trečdaliu – nuo 53,40 tūkst. iki 68,6 tūkst., o jų sukauptas turtas per šį laikotarpį išaugo trečdaliu iki 317,56 mln. eurų. Iš viso Lietuvoje platinami 68 užsienio KIS, turintys 416 subfondų – atitinkamai 15 ir 10 daugiau nei metų pradžioje.

„Pirmasis pusmetis pasižymėjo ir akcijų rinkų augimu, ir didėjančiu gyventojų susidomėjimu įvairiomis investavimo ir kaupimo galimybėmis. Todėl fiksuojamas augimas – tiek uždarbio, tiek naujų dalyvių ir valdomo turto, ypač kalbant apie investicinius fondus. Tai sietina ir su aktyviais rinkos dalyvių veiksmais, didėjančia platinamų fondų pasiūla bei finansinių priemonių verčių augimu pasaulio rinkose“, – pranešime sakė LB Investicinių produktų ir bendrovių priežiūros skyriaus vadovas Audrius Šilgalis.

Šių metų pirmąjį pusmetį augo ir informuotiesiems investuotojams skirtų kolektyvinio investavimo subjektų (IISKIS) skaičius, didėjo fondų dalyvių skaičius ir jų sukauptas turtas. Iš viso Lietuvoje veikia 32 valdymo įmonės, valdančios 105 IISKIS – penkiais daugiau nei prieš pusmetį. Šių fondų dalyvių skaičius šiemet padidėjo 20,1 proc. iki 2053, o valdomas turtas išaugo 18 proc. iki 1,209 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)