Pastebėjo atsitiktinai

Vilniuje gyvenantis Artūras pasakojo, kad jo žmona prieš kurį laiką į telefoną parsisiuntė „Maximos“ „Ačiū“ programėlę. Joje – virtuali „Ačiū“ kortelė, kurią buvo galima susieti su banko mokėjimo kortele ir taip, kaip teigė jis, sutaupyti nemažai laiko atsiskaitant parduotuvėje.

Anot jo, tokia paslauga buvusi labai patogi, tačiau visai atsitiktinai jis pastebėjęs staiga atsiradusius keistus atsiskaitymus.

„Aš visai atsitiktinai atsidariau savo banko sąskaitą, jos išrašą, ir pastebėjau, kad buvo vykdyti keturi pirkimai. Jie visi buvo padaryti iš eilės vienas po kito.

Pirmasis apsipirkimas siekė 1.72 Eur, antrasis – 17 Eur, trečiasis – 73 Eur, ketvirtasis – 93 Eur. Buvo prierašas, kad atsiskaityta „Maxima“ programėle.

200 Eur išleisti „Maximoje“ – yra ką veikti, todėl žmonos paklausiau, ką pirko. Paskui atsiminiau, kad tądien mes su šeima buvome Trakuose ir parduotuvėje išvis nesilankėme“, – su nuostaba pasakojo vyras.

Kaip teigė, Artūro žmona, įėjus į programėlę telefone, joje rado pakeistus duomenis – paštą, telefono numerį.

„Iškart užblokavome banko kortelę. Susisiekus su „Swedbank“ buvo pasakyta, kad greičiausiai tai buvo įsilaužimas“, – sakė jis.

Artūras tikino nedelsiant kreipęsis ir į prekybos tinklą, kurio specialistus informavo apie galimus įsilaužimus į įmonės programėlę.

„Man buvo pasakyta, kad mes esame patys kalti ir galimai tuos pačius prisijungimo kodus panaudojome tiek čia, tiek kitose paskyrose, todėl tretieji asmenys galimai juos sužinojo iš kitos paskyros ir tada įsilaužę į „Ačiū“ paskyrą“, – teigė jis, tačiau pridūrė, kad taip nutikti tiesiog negalėjo.

Pasak jo, jiedu su žmona esantys itin atsargūs ir tokių pačių slaptažodžių niekada nenaudojantys. Kaip tvirtino, ir šiuo atveju paskyrai buvo sugalvotas visiškai kitas slaptažodis.

Artūras situaciją sakė perdavęs ir policijai, tačiau kol kas daugiau informacijos neturintis.

„Žinote, jeigu įsilaužėliai būtų nusipirkę maisto už kokį 30 Eur, mes nebūtume net pastebėję“, – juokėsi jis ir tikino dėl pavogtų pinigų iš banko kortelės labai galvos nesukantis, bet čia svarbiausia visai kas kita.

„Man daug svarbiau, kad tokią informaciją žinotų kiti asmenys, kurie taip pat turi pririšę savo korteles prie „Ačiū“ paskyrų. Juk tokių yra tūkstančiai“, – sakė kitus norintis įspėti vyras.

Bandė prisijungti prie 500 paskyrų

„Delfi“ kreipėsi į „Maxima“ atstovus. Įmonės komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė patikino, kad apie tokius atvejus žinoma.

„Vos pastebėję įtartinus prisijungimus prie mūsų klientų „Ačiū“ paskyrų, pasinaudojant galimai neteisėtai gautais prisijungimų duomenimis, ėmėmės veiksmų, kad būtų užkirstas kelias bet tokiam piktybiniam „Ačiū“ paskyros panaudojimui.

Informavome visus klientus rekomenduodami pasikeisti slaptažodžius. Taip pat ištrynėme „Ačiū“ paskyros prisijungimus ir prie mobiliosios programėles pridėtas bankines korteles tų klientų, kurie pateko į rizikos zoną“, – sakė ji.

Ernesta Dapkienė

Kaip tikino, buvo pastebėta, kad tarp sukčių tikrintų vartotojų vardų, bandant prisijungti, nemažai buvo tokių, kurie išvis nėra registruoti AČIŪ Lojalumo programos vartotojai, o tai, kaip pabrėžė, leidžia daryti išvadą, kad buvo naudojama iš trečiųjų šalių surinkta vartotojo vardų ir slaptažodžių duomenų bazė.

„Šie duomenys galėjo būti pasisavinti iš bet kokios kitos internetinės svetainės ar sistemos, prie kurios jungiantis naudoti tie patys prisijungimai, kaip ir „Ačiū“ paskyros.

Prisijungimo duomenys buvo pasisavinti iš trečiųjų šalių, kurios nėra susijusios su „Maxima“, – sakė E. Dapkienė.

Ji sakė, kad iš viso „Ačiū“ paskyras turi daugiau nei 650 tūkst. gyventojų, o sukčiai bandę jungtis prie 500 paskyrų iš kurių 37 turėjo mobiliosios programėlės ir bankinės kortelės sąsają.

„Tik pastebėjus nestandartinius prisijungimus, ištrynėme pridėtas bankines korteles ir kiekvienos rizikos grupėje buvusios paskyros slaptažodį“, – teigė ji.

Šiuo metu, kaip informavo, vyksta ikiteisminis tyrimas dėl galimų neteisėtų atsiskaitymo atvejų.

„Šie atvejai ir asmuo, vykdęs neteisėtą veiką, buvo greitai identifikuoti. Glaudžiai bendradarbiaujame su Policija ir teikiame visą reikalingą informaciją, reikalingą tyrimui atlikti.

Klientams padaryta finansinė žala jau yra atlyginta“, – komentavo ji.

Atlieka ikiteisminį tyrimą

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Laura Grondskė tikino, kad šiuo metu Kauno apskr. VPK pareigūnai atlieka neatidėliotinus veiksmus ikiteisminiame tyrime.

„Renkama informacija apie įtariamuosius ir nukentėjusiuosius, todėl informacijos paviešinimas apie pradėtą ir atliekamą tyrimą gali pakenkti tyrimo rezultatams.

Daugiau informacijos Kauno aps. VPK galės suteikti kitą savaitę“, – teigė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)