Lietuvos politikai „dabar nori iššauti sau į galvą – uždaryti mums uostus cheminių, kalio trąšų krovai. Paklausykit, mes pristatysime šias apimtis, pakrausime Murmanske – dėl to klausimų nekyla“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

A. Lukašenka pridūrė, kad Baltarusija pasiruošusi „trumpiausiu, Šiaurės jūrų keliu“ gabenti trąšas Kinijai ir Indijai, kurios laikomos pagrindinėmis šios produkcijos rinkomis.

„Prašom – šaukit [sau] į galvą. Išeisit – kol mes, peržengę raudoną liniją, neįvarėm vieni kitų į kampą, turime dabar pat ieškoti išeities iš šios padėties. Tačiau kamuolys – kitoje pusėje“, – teigė jis.

Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę pareiškė, kad Lietuva finansiškai yra visiškai pajėgi nutraukti baltarusiškų trąšų gabenimą per Klaipėdos uostą, tačiau tokiam sprendimui turėtų pritarti visos Europos Sąjungos (ES) šalys.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat teigė, jog išplėtus sankcijas Baltarusijai, jos trąšų eksportas per Lietuvą galėtų būti visiškai nutrauktas. Pasak jo, dėl sankcijų išplėtimo būtų sprendžiama anksčiausiai rugsėjį.

Sankcijas baltarusiškų trąšų eksportui Europos Sąjunga (ES) įvedė birželio pabaigoje, tačiau realiai jos apima tik apie 20 proc. per Lietuvą keliaujančių trąšų ir galioja tik sutartims, sudarytoms po birželio 25-osios.

Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ produkciją per Lietuvą vežanti įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ dėl sankcijų neteks apie 20 mln. eurų metinių pajamų, o Klaipėdos uoste jas kraunančios įmonės Birių krovinių terminalas (BKT) akcininkas Igoris Udovickis BNS anksčiau teigė, kad bendrovės krovai sankcijos nėra taikomos, todėl ji tikisi išlaikyti pagrindinę krovinių apimtį.

Įvedus sankcijas, į Lietuvą iš Baltarusijos paplūdo nelegalūs migrantai – šiemet į šalį jų nelegaliai jau pateko daugiau nei 4 tūkst.

ES patvirtino sankcijas kalio trąšų, taip pat naftos ir jos produktų eksportui iš Baltarusijos, smogdami dviem svarbiems Minsko režimo pajamų šaltiniams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)