„Nepaisant to, kad birželį ir liepą galėjome lengviau atsikvėpti nuo vis naujų koronaviruso atmainų atakų, Lietuvos įmonių skolų „Sodrai“ kupra, kaip rodo šios įstaigos viešinami duomenys, ir toliau auga, – pastebi Saulius Žilinskas, – Įdomu, kad toliau stiebiasi į viršų ir atidėtų skolų suma, nors prašymus nukelti įmokas „Sodra“ nagrinėjo tik iki šių metų liepos 31 d. Panašu, kad nemažai įmonių puolė forminti atidėjimus tik besibaigiant terminui, todėl nors buvo prognozuota, kad atidėtų skolų augimas rugpjūtį sustos, jis ir toliau tęsiasi. Matyt augimą stebėsime, kol bus apsvarstyti visi atidėjimo prašymai.“

Kaip paaiškinama pranešime, jei liepos pradžioje skolų, kurių „Sodra“ sutiko palaukti, buvo 114 mln. Eur, tai rugpjūčio 2 d. jau 138,1 mln. Eur, o dar po dienos pliūpsnis – 155 mln. Eur. Augo ir įmonių, kurioms atidėtos skolos, skaičius (nuo 5 504 iki 6 171), ir vidutinė atidėta skola (nuo 20 719 iki 25 243,2 Eur).

20 milijonų per dieną

Per vieną rugpjūčio dieną (nuo antros iki trečios) gerokai išsipūtė ir bendroji skola „Sodrai“. Iš viso įmonės Valstybiniam socialinio draudimo fondui rugpjūčio 3 d. buvo skolingos 205,6 mln. Eur, nors dar prieš dieną ši suma buvo gerokai mažesnė – 183,6 mln. Eur, o prieš mėnesį – tik 161,2 mln. Eur.

„Apkūnesni“ tapo ir kiti rodikliai: vidutinė skolos suma „pasitaisė“ iki 7 021,84 (rugpjūčio 2 d. ji buvo 6 287,02 Eur), „Sodros“ skolininkių atsirado 29 276 (29 203). Įdomu, kad rugpjūčio 4 d. duomenimis skaičiai dar truputį kilstelėjo.

Tiesa, skolingų įmonių skaičius kiek sumažėjo. Stabili išliko tik didžiausia vienai įmonei priklausanti skola – 5 004 099,76 Eur.

Tarp rekordines skolas sukaupusių ne viena įmonė iš labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusių sričių.

Deja, kaip matyti iš infografiko, liūto dalis skolininkių skolą ir toliau didina. Jau minėtus 5 su trupučiu milijonus „Sodrai“ įsiskolino orlaivių ir erdvėlaivių remontu ir technine priežiūra užsiimanti bendrovė „FL Technics“. Dar šių metų kovo viduryje įmonės skola buvo kone dukart mažesnė. Įsiskolinimus didina ir konstrukcijas montuojanti įmonė „Montuotojas“ (1,9 mln. Eur). Viena iš nedaugelio TOP dalyvių, veikianti sektoriuje, kuris nuo pandemijos nukentėjo nedaug.

Tarp skolininkių – COVID-19 aplamdytos įmonės

Dar viena tokia įmonė – „Metalas ir mediena“, gaminanti baldus (1,6 mln. Eur). Ketvirta sąraše – restoranų tinklą valdanti „Amber Food“, kurios įsiskolinimas nuo kovo iki dabar ūgtelėjo dvigubai (1,4 mln. Eur). Tarp „Sodros“ ‚blogiukų“ ir gerai žinoma LietuvojeKrekenavos agrofirma“, kuri kovą neturėjo einamų skolų „Sodrai“, o dabar jos jau siekia 1,4 mln. Eur. Su mokesčių mokėjimu nesiseka ir laikinos samdos paslaugas teikiančiai bendrovei „Biuro“. Pabandžiusi sumažinti įsiskolinimą liepą, rugpjūčio pradžioje vėl išaugino jį iki 1,4 mln. Eur.

Iš likusių keturių sąrašo įmonių trys priklauso ūkio šakoms, labiausiai pažeistoms koronaviruso: lėktuvus aptarnaujanti „Baltic Ground Services“ (1,4 mln. Eur), drabužių prekybos tinklus valdanti „Apranga“ (1,3 mln. Eur), viešojo maitinimo įmonė „Delano“ (1,2 mln. Eur) ir dar viena baldų gamintoja „Fitsout“ (1,2 mln. Eur), paskutiniu metu kiek sumažinusi savo skolą.

Visoms įmonėms visa ar dalis įsiskolinimo yra atidėta. Didžiausi atidėjimai pas „FL Technics“ (5 mln. Eur), „Montuotoją“ (1,9 mln. Eur), mažiausias – pas „Fitsout“ (0,6 mln. Eur).


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)