Apie tokius planus picerija pranešė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Nuo šių metų rugsėjo 14 dienos visos Lietuvos maitinimo įstaigos savo klientus galės priimti tik su Galimybių pasu. Tik šį dokumentą turintys žmonės turės teisę naudotis šiomis paslaugomis.

Taip mūsų vyriausybė nusprendė apsaugoti dalį visuomenės nuo nepaskiepytų žmonių. Kad apsisaugotume nuo pavojingų kontaktų ir nepaliktume nuskriaustų… oficialiai pranešame – nuo rugsėjo 14 dienos mūsų picerijoje galės lankytis tik Nepasiskiepiję žmonės.

Taip prisidėsime prie visų mūsų saugumo, ir išlaikysime galimybę visiems turėti pasirinkimo teisę.

Priimsime ir Pasiskiepijusius, bet tik su asmenine atsakomybe, kad neturėsime vieni kitiems pretenzijų.

Mes, paprastų tėvų paprasti vaikai, pasiliekame galimybę išlikti Žmonėmis Visiems!“, – buvo skelbiama picerijos soc. tinklo paskyroje.

Nori palikti galimybę rinktis

„Delfi“ susisiekė su picerijos savininku Mantu Zemecku.

„Mes turime išlaikyti pasirinkimo galimybę, norime palikti žmonėms galimybę parodant, kad yra verslų ir jų pusėje.

Nesame mes medikai ar kažkas, kad didintume spaudimą, agituotume, nesame pasisakę prieš skiepus, bet paprasčiausiai išlaikome poziciją, kad mums visi žmonės ir visi klientai yra svarbūs.

Esmė tokia, kad nebelabai besuprantame, kas čia vyksta, nes pandemija kažkada baigsis, bet kaip mes žiūrėsime vieni į kitus, kaip vėl draugausime, kaip bus vienybė? Man sunkiai suvokiama“, – sakė jis.

Savininkas tikino, kad kol kas teisiškai įmonė turi galimybę laikytis tokių nuostatų.

„Mes esame savininkai ir galime patys laikytis savo taisyklių. Žinoma, yra išleisti teisės aktai, bet jie nėra pilnai priimti. Tad šiai dienai mes tai galime pilnai daryti, o kas keisis, kaip į mus bus žiūrima, nes mes esame paruošę savo argumentus, bus kitas klausimas. Gali būti ir minimalūs teismai“, – kalbėjo jis.

Vyras tikino, kad situacija, susijusi su ribojimais, jam toli gražu nebejuokinga.

„Teismas yra tam, kad išklausytų abi puses ir nuspręstų, kas teisus. Mes turime savo argumentų, valstybė – savo. Aš sakyčiau, kad pirmiausia mes turime ieškoti bendrų sprendimų, bet kiek esame teikę raštų, visko...

Buvo sakyta, kad terasoje galima valgyti, nes grynas oras, o dabar ministras pasakė, kad be Galimybių paso tai nebus galima ir lauke. Kiekviename sakinyje žmogus gali rasti prieštaravimų“, – svarstė jis ir teigė, kad tai labai kiršina visuomenę.

„O jeigu autobuso lauks močiutė ir ji neturės Galimybių paso? Ar mes ją paliksime laukti lauke? Nes jei vairuotojas ją įsisodins, jo lauks didžiulės baudos.

Kiekviename žingsnyje dabar turėsime žmogiškumo išbandymus“, – teigė vadovas.

Apie tai, kad klientus priims ir be Galimybių paso, deklaruoja ir kiti verslai. Feisbuke plinta sąrašai su įmonėmis bei specialistais, kurie atsisako laikytis tokių nurodymų. Tarp jų, daugiausia grožio paslaugų teikėjų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai redakcijai patikino, kad jei taisyklių laikomasi nebus, grės baudos.

„Už teisės aktuose įtvirtintų nuostatų nesilaikymą juridiniams asmenims Administracinių nusižengimų kodekse baudos nustatytos nuo 1500 iki 6000 eurų“, – buvo teigiama atsakymuose.

Kol kas patikrinimus maitinimo įstaigose, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, atlieka VMVT.

Be Galimybių paso – jokių kavinių

„Delfi“ jau rašė, kad valdžia pamažu ruošiasi galimai augsiančiam susirgimų koronavirusu skaičiaus didėjimui ir tam turi paruošusi planą.

Buvo skelbiama, kad naujus ribojimus siūloma taikyti neįvedant karantino – keičiant ekstremalios situacijos valdymą apibrėžiantį nutarimą.

Viešai paskelbtame nutarimo projekte buvo rašoma, kad toliau laisvai naudotis paslaugomis galėtų tik asmenys, turintys Galimybių pasą.

Buvo apibrėžiama, kad jį gauti galės pasiskiepiję asmenys pagal pilną vakcinacijos programą, persirgę COVID-19, arba asmenys, turintys ne anksčiau nei prieš 48 valandas atliktą neigiamą galiojanti COVID-19 testą.

Be Galimybių paso gyventojams bus ribojama galimybė lankytis parduotuvėse, turgavietėse, kitose viešose prekybos vietose, laisvalaikio ir pramogų vietose, viešojo maitinimo įstaigose, restoranuose, kavinėse, baruose, naktiniuose klubuose ir kitose pasilinksminimo vietose, lošimų namuose (kazino) ir pan įstaigose, taip pat bus ribojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai, ir kiti susibūrimai viešose vietose ir pan.

Nors buvo teigiama, kad ribojimai įsigaliotų rugsėjo 13 dieną, dalis jų turėtų pradėti galioti jau artimiausiu metu, Vyriausybei priėmus sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1804)