Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė, kad, jei pirmadienį bus pritarta naujiems ribojimams, jau kitą savaitę GP neturintiems asmenims užsivertų dalis nebūtinųjų kontaktinių paslaugų, tarp jų – ir sporto klubai.

Negali tinkamai pasiruošti

Sporto klubų tinklo „Gym Plius“ vadovas Mantas Badikonis sako, kad vertindamas bendrą epidemiologinę situaciją šalyje tikėjosi naujų ribojimo priemonių, tačiau nesitikėjo, kad ribojimo priemones galimai bus liepta įgyvendinti per artimiausią darbo savaitę. Jei tai nutiktų, anot jo, būtų prasilenkta su bendra verslo procesų pakeitimų įgyvendinimo logika.

„Vykdome veiklą 24/7 ir atlikti minėtus pakeitimus, kurie tenkintų numatomus ribojimus, mūsų atvejų per dvi darbo dienas yra faktiškai neįmanoma. Kol kas sunku daugiau komentuoti, kol nutarimai nėra patvirtinti jokiais oficialiais dokumentais. Šioje situacijoje tikėjomės ir vis dar tikimės didesnio supratingumo iš valdžios institucijų ir išankstinio informavimo apie Vyriausybės ketinimus, kad galėtume tinkamai pasiruošti juos vykdyti“, – komentuoja M. Badikonis.

Jis pažymi iš Vyriausybės tikėjęsis individualių sprendimų sveikatingumo sektoriui: „Per visą šį laikotarpį, kai gyvenome pandeminėmis sąlygomis, nuo praėjusių metų kovo turėjome viso beveik 1 milijoną unikalių apsilankymų mūsų klubuose, o užsikrėtusiųjų buvo tik iki 30 asmenų. Tad galime teigti, kad savo sporto klubuose užtikriname maksimalų saugumą lankytojams. Tikėjomės, kad tokia statistika paskatins Vyriausybę atkreipti didesnį dėmesį į sporto klubų sektorių kaip mažiau rizikingą ir priimti individualius sprendimus.“

Gali netekti iki 40 proc. srauto

Remdamasis oficialia vakcinacijos statistika „Gym plius“ vadovas apskaičiavo, kad iš tikslinės sporto klubo auditorijos tik šiek tiek daugiau nei 50 proc. jau yra pasiskiepiję, tad įsigaliojus naujiems ribojimams tikisi netekti apie 40 proc. klientų. Pasak M. Badikonio, tai – kritinė riba verslui.

„Pirminiais skaičiavimais, veikla netekus minėtos dalies klientų būtų finansiškai nuostolinga. Veiklos stabdymo alternatyvą galėsime įvertinti tik tuomet, kai galėsime įvertinti realią numatomų ribojimų įtaką mūsų veiklos ir finansiniams rodikliams“, – sako jis.

Sporto klubų „Lemon Gym“ ir „Impuls“ generalinis direktorius Vidmantas Šiugždinis anksčiau Delfi sakė, kad sporto klubų klientai iš esmės atspindėtų Lietuvos vidurkį, vertinant, kiek jų galėtų turėti Galimybių pasą.

„Jei Lietuvoje turime vidurkį apie 50 proc. paskiepytų, ir apie 60 proc. imunizuotų iš viso su prasirgusiaisiais asmenimis, tai aš manau, kad šiai dienai tiek pat ir atsispindės sporto klubuose. Tokiu atveju sporto klubai netektų galimo 40 proc. klientų srauto.

Tie žmonės, kurie galbūt šiuo metu dar nepaskiepyti, neturėtų galimybės gerinti savo sveikatos, kad ir su apribojimais, kad ir su atstumais, dezinfekcija, bet jie to nebegalės daryt. Mano nuomone, tai tai yra blogas sprendimas. Su visa pagarba, palaikant, kad reikia skiepytis, bet ar tokiu būdu, ir ar šiems verslams?“ – Delfi kalbėjo V. Šiugždinis.

Tikisi sulaukti paramos

M. Badikonio teigimu, be valdžios pagalbos priemonių dalis sporto klubų trečiojo veiklos ribojimo nebeišgyvens: „Visų pirma, tikimės valdžios institucijų dėmesio mūsų sektoriui. Kad į jį būtų žiūrima, kaip į atskirą vienetą: analizuojami veiklos rezultatai, sektoriaus įtaka visuomenės daliai bei ekonomikai. Tikiu, kad valdžios institucijai atkreipus dėmesį ir galutinai suvokus sektoriaus mastą bei įtaką valstybės mastu, būtų priimtos tinkamos ir adekvačios pagalbos priemonės, be kurių dalis šio sektoriaus dalyvių trečiojo veiklos ribojimo nebeišgyvens.“

„Impuls“ sporto klubas

Sporto klubams „Get Fit“ vadovaujantis Justas Vaičiulionis sako, kad valstybės parama šiuo atveju gelbėtų, tačiau jos nesitiki sulaukti.

„Ką parodė kiti karantinai su paramomis, viskas labai stringa, vėluoja, sprendimai priimami per lėtai. Pagalba suteikiama po fakto. Kaip su restoranais – nemaža jų dalis užsidarė vien todėl, kad laiku nesulaukė paramos“, – kalba jis.

Sporto klubo „Good life fitness“ vadovas Mantas Balčiukynas Vyriausybės sprendimą leisti sportuoti tik turintiems GP vertintų teigiamai. Tačiau tuo pačiu jis pasigenda paramos priemonių ribojimus patiriančiam verslui.

„Manau, kad būtina imtis priemonių, kad žmonės skiepytųsi. Tačiau visos verslus ribojančios ir įtaką įmonių apyvartoms darančios priemonės turi turėti ir palaikymo priemones, kurios padėtų kompensuoti patirtus nuostolius. Vyriausybė turėtų įsivertinti, kiek kris visų ribojamų segmentų apyvartos, atitinkamai padėti toms įmonėms atsitiesti. Apie šią dalį niekas nekalba, bet vienareikšmiškai bus nuostolių“, – vertina M. Balčiukynas.

Toliau dirbs, kad ir su nuostoliais

Anot jo, ruduo yra viltis sporto klubams atsitiesti ir išvengti bankrotų, bet jei bus suvaržymų, tą padaryti esą bus itin sunku.

„Buvome užsidarę 8 mėnesius. Didelė dalis sporto klubų, kaip ir mes, dirba su ilgalaikėmis sutartimis. Turime įsipareigojimų klientams. Dalis jų nori sportuoti, todėl negalime lengva ranka užsidaryti. Todėl būsime priversti dirbti, jeigu reikės, ir patirdami nuostolių.

„Good life fitness“ vadovas tikina, kad prioritetas – išlaikyti visas darbo vietas, tad atsisakyti darbuotojų, esant suvaržymams, neketina: „Didžiąją dalimi mums tai pavyko įgyvendinti. Personalas bus paskutinis dalykas, kurio atsisakytume, kaštus mažinsime visose kitose srityse, kur įmanoma. Darbuotojai bus prioritetas. Laikas parodys, kaip seksis.“

Sporto klubas

Sukels nepatogumų, bet idėją palaiko

„Get Fit“ vadovas teigia, kad nauji ribojimai sukeltų nepatogumų žmonėms ir administracijai, bet pačiai GP idėjai jis neprieštarauja.

„Manau, kad ji – logiška ir turi pagrindų, todėl ir sporto klubų neturėtų aplenkti. Tačiau atsiranda administracinių nepatogumų – tikrinti pasus, žmonėms reikės išsiimti juos“, – kalba jis.

Visgi pašnekovas nemano, kad dėl GP įvedimo įvyks itin drastiškas lankytojų srauto kritimas.

„Sporto klubų lankytojai – sveikesni žmonės, todėl, manau, kad tarp jų dar didesnis procentas turėtų būti pasiskiepijusių. Norėčiau tikėti, kad daugelis mūsų klientų – sąmoningi: arba skiepijasi, arba bent jau testuojasi. Spėčiau, kad iki 20 proc. sumažės lankytojų srautas“, – vertina J. Vaičiulionis.

Kaip tikina, „Get Fit“ ir kitiems sporto klubams būtų daug geriau veikti su GP, kai būtų leidžiama veikla, nei išvis būtų uždrausta. Visgi per pandemiją sporto klubui nebuvo taip blogai, kad svarstytų galimybę užsidaryti. Tačiau su nerimu laukiama rudens, kai paprastai prasideda sportavimo sezonas.

Siūlo nemokamas narystes

Paprastai vasarą sporto klubuose ir taip lankytojų srautas būna susitraukęs. Pavyzdžiui, šiuo metu „Gym Plius“ turi 15 proc. mažiau lankytojų nei įprastai. Apie nukritusius srautus kalba ir kiti sporto klubai.

„Po antrojo karantino – labai nukritę srautai. Vienas dalykas – visi išsiilgę būti lauke, atostogų, daug kas naudojasi proga vasarą, kol buvo galima važiuoti, atostogauti, tai į sporto klubus vaikšto rečiau. Kitas dalykas – per karantiną labai pasikeitė žmonių įpročiai ir gyvenimo būdas. Daug kas persikraustė, pakeitė veiklas, sporto klubo vieta galbūt tapo nebepatogi ir pan. Žmonių kaita – gan didelė po karantino, ši vasara – blogesnė nei įprasta“, – pasakoja „Get Fit“ vadovas J. Vaičiulionis.

Kovido suvaržymai vyko taip ne laiku ir ne vietoje. Veiklos buvo draudžiamos periodais, kurie mums yra patys svarbiausi, kai mes generuojama didžiausią apyvartą, o veiklos atlaisvintos tada, kai apyvartų negeneruojame. Pernai – vasarą buvo leista pradėti veikti, šiemet taip pat pasitikome vasarą, kai apyvartos paprastai be kovido yra žymiai mažesnės, o dabar, be abejo, esame toli gražu neatsistatę nuo to, kai dirbdavome įprastomis sąlygomis“, – komentuoja „Good Life“ vadovas M. Balčiukynas.

Norėdami pritraukti ar susigrąžinti lankytojus sporto klubai sugalvojo įvairių priemonių. Štai pavyzdžiui sporto klubas „Impuls“ siūlo 14 dienų nemokamą narystę, taip pat kurį laiką sportuoti nemokamai siūlo pasiskiepijusiems asmenims. Vienas pirmųjų apie tai pranešė ir „Good Life“.

„Labai garsiai išreiškėme savo poziciją, kad esame už skiepus, todėl nuo pat atidarymo pasiūlėme žmonėms, kurie turi bent vieną vakciną, gauti 50 eurų dovanų kuponą nemokamam sportui pas mus. Tokiu būdu skatiname tiek skiepytis, tiek kviečiame žmones nemokamai pasportuoti. Pasiūlymas tęsiasi jau ketvirtą mėnesį ir sulaukė didžiulio populiarumo“, – džiaugiasi M. Balčiukynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)