Kaip redakcijai laiške rašė Lina (vardas pakeistas, asmuo red. žinomas-red.), ji dar šalyje esant įvestam karantinui, pagal Užimtumo tarnybos finansuojamą programą pradėjo mokymus, kuriems pasirinko Baltijos technologijų universitetą (BIT).

Kaip akcentavo, prieš juos pradedant, buvo teigiama, kad mokymai vyks nuotoliniu būdu, nes šalyje yra paskelbta ekstremali situacija ir karantinas, o pradėjus mokslų programą, nepriklausomai nuo situacijos, visą mokymų laiką taip pat bus galima mokytis per nuotolį, tačiau, kaip pridūrė, sąlygos staiga pasikeitė.

„Prieš truputį daugiau nei savaitę visiems studentams buvo netikėtai pranešta, kad nuo liepos 26 d. bus grįžtama į klases, t.y. į BIT patalpas ir bus vykdomas kontaktinis mokymas.

Pasirodo yra kažkoks UŽT įsakymas, kad mokymas privalo būti vykdomas kontaktiniu būdu, kadangi šalyje atšauktas karantinas, bet apie tai niekas nebuvo įspėtas, kad atšaukus karantiną nuotolinio mokymosi nebebus, buvo žadėtas nuotolinis mokymasis visą laiką, todėl dauguma žmonių iš įvairių miestų rinkosi šiuos mokymus, planavosi savo laiką ir panašiai.

Ir dabar buvo netikėtai pranešta, kad privaloma grįžti į mokymosi klases: tiems, kas gyvena Vilniuje ar jo rajone, į Vilniaus BIT skyrių, tiems, kas Kaune ar Kauno rajone, į Kauno, tiems, kas iš Klaipėdos ir aplink ją, į Klaipėdos skyrių.

Bet esmė tame kad grupės yra surinktos iš įvairių Lietuvos miestų ir tie, kas yra ne iš didžiųjų miestų ar rajonų, kelionės į mokymus UŽT nefinansuoja“, – laiške pyko mergina.

Užimtumo tarnyba

Jos teigimu, žmonės nuotolinius mokymus rinkosi turėdami asmeninių priežasčių, tarkime, nes augina vaikus ir negali atvykti, neturi lėšų važinėti didelį atstumą.

Tiesa, mergina pridūrė, kad mokymų studijų programa studentams skiria 300 Eur stipendijas, tačiau jie, kaip tikino Lina, skiriami pragyvenimui.

„Be to, kodėl dabar, kai vėl vis daugėja COVID-19 užsikrėtimų atvejų, žmonės turi eiti ir rizikuoti savo sveikata?

Juk paskaitą nuotoliniu būdu taip pat galima stebėti ir iš namų, kaip ir buvo iki šiol“, – svarstė Lina.

Redakcija susisiekė su UŽT atstove spaudai Milda Jankauskiene. Ji paaiškino situaciją.

„Užimtumo tarnyba, organizuodama profesinį mokymą ir perkvalifikavimą, vadovaujasi galiojančiais teisės aktais ir Švietimo mokslo ir sporto ministerijos patvirtintomis nuostatomis.

Galimybė mokytis nuotoliniu būdu buvo numatyta karantino metu, esant griežtiems kontaktų ribojimams.

Pasibaigus karantinui, nuotolinis mokymas nebeorganizuojamas, todėl visų mokymo įstaigų buvo paprašyta atnaujinti kontaktinį mokymą“, – pasakojo ji.

Tiesa, pagal Švietimo mokslo ir sporto ministerijos kuruojamus teisės aktus, Profesinio mokymo teikėjas gali ne didesnę kaip 30 procentų dalį nuo visai profesinio mokymo programai ar moduliui įgyvendinti skirto laiko organizuoti nuotoliniu būdu.

„Užimtumo tarnyba šiomis nuostatomis taip pat vadovaujasi ir suteiks galimybę pradėtus mokymus baigti nuotoliniu būdu, jei profesinio mokymo programos dalyvis to pageidauja“, – sakė ji, tačiau įspėjo, kad tai nėra pagrindas mokymo paslaugų teikėjams formuoti naujas dalyvių grupes organizuojant jiems mokymus nuotoliniu būdu.

„Primename, kad jei mokymas vykdomas ne dalyvių gyvenamojoje vietoje, jiems kompensuojamos vykimo į/iš mokymo įstaigą išlaidos.

Siekdama lankstesnio perkvalifikavimo proceso organizavimo, Užimtumo tarnyba jau yra pateikusi pasiūlymus teisės aktų keitimui numatant galimybę mokytis ir įgyti kvalifikaciją ir nuotoliniu būdu“, – sakė M. Jankauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)