Naujus ribojimus siūloma taikyti neįvedant karantino – keičiant ekstremalios situacijos valdymą apibrėžiantį nutarimą. Trečiadienį Vyriausybė pasitarime pritarė, kad parengti teisės aktai būtų teikiami galutinai tvirtinti – dėl jų, po korekcijų, apsispręsti ketinama artimiausiu metu.

Siūloma laisvai naudotis paslaugomis leisti tik asmenims, turintiems Galimybių pasą. Apibrėžta, kad jį gauti galės pasiskiepiję, persirgę COVID-19 asmenys, turintys imunitetą, arba turintieji ne anksčiau nei prieš 48 valandas atliktą neigiamą galiojanti COVID-19 testą. Galimybių pasas galiotų ir vaikams iki 16 metų.

Be Galimybių paso gyventojams bus ribojama galimybė lankytis parduotuvėse, turgavietėse, įskaitant ir kitas viešas prekybos vietas. Apsipirkti bus galima tik būtiniausių prekių parduotuvėse, kurių prekybos plotas neviršija 1500 kvadratinių metrų.

Nebus galima lankytis laisvalaikio ir pramogų vietose, restoranuose, kavinėse, baruose, naktiniuose klubuose ir kitose pasilinksminimo vietose, lošimų namuose (kazino) ir pan. įstaigose, taip pat bus ribojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai, ir kiti susibūrimai viešose vietose ir pan., nebus galima lankytis grožio salonuose ar gauti sveikatos priežiūros paslaugų.

„Nutarimo projekto tikslas – nustatyti, kad kontaktinės paslaugos ir ūkinės veiklos vykdomos tik asmenims, kurie atitinka galimybių paso kriterijus“, – rašo VRM.

Visas ribojimų sąrašas įsigaliotų rugsėjo 13 dieną – iki to laiko sudaromos sąlygos gyventojams vakcinuotis ir įgyti Galimybių pasą, o verslui pasiruošti, rašoma projektuose. Tam tikri nauji ribojimai jau atsirastų nuo rugpjūčio 10 dienos – be Galimybių paso leidžiama gauti tik tas kontaktines paslaugos, kurios įtrauktos į išimčių sąrašą, tačiau pradžioje galios platus išimčių sąrašas.

„Siūloma taikyti laikinas Galimybių paso reikalavimų išimtis iki šių metų rugsėjo 13 dienos. Kabinetas tokį išimčių sąrašą veiklų ir paslaugų patvirtintų šiandieną (trečiadienį), tai čia yra ir prekyba, ir smulkus remontas, grožio paslaugas, iš viso 23 pozicijos“, – pristatė Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.
Arūnas Dulkys

Jis pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje visiems yra galimybė vakcinuotis

„Esant galimybei vakcinuotis, svarbiausias dabar mūsų yra tikslas ne išvengti užsikrėtimų skaičiaus didėjimo, o užtikrinti ligos pasekmių suvaldymą. Vakcinuotųjų ligos eiga ir lengvesnė ir nereikalaujanti hospitalizavimo“, – paaiškino A. Dulkys.

Vyriausybė nurodo, kad papildomos valdymo priemonės siūlomos „esant naujai realybei ir siekiant užtikrinti, kad pandemija neperkrautų sveikatos priežiūros įstaigų ir netrikdytų kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo“.

„Kadangi esame aptarę, kad 300 lovų užimtumas yra ta riba, po kurios jau tektų mažinti sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų teikimą ir į tai orientuojantis priemonių reiktų imtis iš anksto, čia tos priemonės atrodo, kad jau yra tinkamai sudėliotos. Šiandien, šįryt turėjome apie 180 lovų, kurios nereaminacinės ir apie 20 – reanimacinių. Bet matome, kad kiekvieną dieną po 30 ir daugiau pacientų patenka į ligoninę, tai prognozė nėra sudėtinga. Dėl tos priežasties reikia ruoštis, matyt, jau dabar. Schema yra labai aiški. Mano supratimu, kas čia yra svarbu, kad čia turime tarsi dviejų etapų sprendimą – kai kurie apribojimai įsigaliotų artimu metu, kiti vėliau“, – kalbėjo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė

Ji pakvietė vakcinuotis, mat per likusias 5 savaites dar galima suspėti įgyti reikiamą imunitetą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė siekianti, kad Galimybių pasas būtų kuo labiau prieinamas, kad nereikėtų dažnai dėl jo kreiptis elektroniniu būdu ar fiziškai Registrų centre. Nuo kitos savaitės Galimybių paso galiojimas sieks 2 mėnesius. Kaip gauti Galimybių pasą, skaitykite čia.

„Mūsų tikslas yra išlaikyti Lietuvos viešąjį ir ekonominį gyvenimą atidarytą – prie tokių susirgimų skaičių, kuriuos turime jau šiandien, ankstesnių apribojimų metu turėjome labai daug apribotų sektorių. Šiandien galime tik pasidžiaugti, kad turėdami vakciną visiems prieinamą, ir įrankį pandemijai valdyti Galimybių paso pavidalu, mums nereikia kalbėti apie visišką sektorių uždarymą“, – pabrėžė A. Armonaitė.

Ji taip pat Vyriausybės kabinetui siūlė neįtraukti lauko kavinių į Galimybių pasu apribotas veiklas.„Kadangi esame aptarę, kad 300 lovų užimtumas yra ta riba, po kurios jau tektų mažinti sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų teikimą ir į tai orientuojantis priemonių reiktų imtis iš anksto, čia tos priemonės atrodo, kad jau yra tinkamai sudėliotos. Šiandien, šįryt turėjome apie 180 lovų, kurios nereaminacinės ir apie 20 – reanimacinių. Bet matome, kad kiekvieną dieną po 30 ir daugiau pacientų patenka į ligoninę, tai prognozė nėra sudėtinga. Dėl tos priežasties reikia ruoštis, matyt, jau dabar. Schema yra labai aiški. Mano supratimu, kas čia yra svarbu, kad čia turime tarsi dviejų etapų sprendimą – kai kurie apribojimai įsigaliotų artimu metu, kiti vėliau“, – kalbėjo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Ji pakvietė vakcinuotis, mat per likusias 5 savaites dar galima suspėti įgyti reikiamą imunitetą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė siekianti, kad Galimybių pasas būtų kuo labiau prieinamas, kad nereikėtų dažnai dėl jo kreiptis elektroniniu būdu ar fiziškai Registrų centre. Nuo kitos savaitės Galimybių paso galiojimas sieks 2 mėnesius.

„Mūsų tikslas yra išlaikyti Lietuvos viešąjį ir ekonominį gyvenimą atidarytą – prie tokių susirgimų skaičių, kuriuos turime jau šiandien, ankstesnių apribojimų metu turėjome labai daug apribotų sektorių. Šiandien galime tik pasidžiaugti, kad turėdami vakciną visiems prieinamą, ir įrankį pandemijai valdyti Galimybių paso pavidalu, mums nereikia kalbėti apie visišką sektorių uždarymą“, – pabrėžė A. Armonaitė.

Ji taip pat Vyriausybės kabinetui siūlė neįtraukti lauko kavinių į Galimybių pasu apribotas veiklas.

Prekybininkai prašė didesnio prekybinio ploto, dėl to Vyriausybė sutarė dar padiskutuoti iki pirmadienio, tačiau iš esmės pritarė visiems siūlymams.

„Dar porą dienų iki galutinio Vyriausybės patvirtinimo galima padirbėti. Iki kitos savaitės Vyriausybės posėdžio, kuris, tikėtina, gali būti pirmadienį, per šitas porą dienų galima suorganizuoti aptarimą“, – apibendrino I. Šimonytė.

Neatitinkant Galimybių paso kriterijaus po pereinamojo laikotarpio (nuo rugsėjo 13 d.) nebebus įmanoma gauti kontaktinių paslaugų ir vykdyti ūkinę veiklą šiose srityse:

1. Prekyba parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra ne maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas, neturinčiose atskiro įėjimo iš lauko, kurių prekybos plotas yra didesnis nei 1500 kv. m.,

2. Sveikatos paslaugų teikimas. Sveikatos priežiūros įstaigos yra padidintos rizikos zonos, kadangi jose lankosi sutrikusios sveikatos asmenys (Operacijų vadovo sprendimu bus nustatoma, kad įėjimas į sveikatos priežiūros įstaigas planinėms paslaugoms gauti galimas tik turint neigiamą 48 val. testą, persirgus ar pasiskiepijus. Būtinai pagalbai ši nuostata negalios. Vyriausybė užtikrins nemokamą testavimą sveikatos paslaugų suteikimui.)

3. Smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ilgiau nei 15 min.;

4. Grožio salonų paslaugos;

5. Keleivių vežimo vietiniu (miesto ir priemiesčio), tarpmiestiniu ir tarptautiniu transportu paslaugos;

6. Uždarose ir atvirose erdvėse organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku.

7. Bibliotekų ir valstybės archyvų skaityklų paslaugos.

„Kas įvyks po rugsėjo 13-os – pažymėtina, kad neatitinkant GP kriterijaus, po pereinamojo laikotarpio nebebus galima gauti kontaktinių paslaugų ir ūkinę veiklą šiose srityse“, – pabrėžė A. Dulkys.

Rugpjūčio 10 dieną – turint pasą nebereikės kaukių

Veikloms, kurioms būtų taikomi Galimybių paso reikalavimai, nebebūtų įtvirtintos papildomos apsaugos priemonė. Tai reiškia, kad nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių) dėvėjimo, atstumų laikymosi ir kiti reikalavimai būtų rekomendacinio pobūdžio, bet ne privalomi.

Tuo metu veikloms, kurioms būtų vykdomos be Galimybių paso, operacijų vadovo nustatytos epidemiologinės saugos priemonės ir toliau būtų privalomos.

Siūloma su Galimybių pasu atsisakyti ir ribojimų renginiams, kino teatrams ar klubams – juose lankytojai vėl galėtų lankytis be kaukių, vartoti gėrimus ar maistą. Atitinkamai, didesni renginiai būtų galimi tik su Galimybių pasu. Tokios nuostatos įsigaliotų nuo rugpjūčio 10 dienos.

Vyriausybei siūloma patvirtinti du sąrašus išimčių, kurioms Galimybių pasas būtų netaikomas. Vienas platesnis sąrašas galiotų iki rugsėjo 13-osios, pereinamuoju laikotarpiu, o kitas, siauresnis, įsigaliotų rugsėjo 13-ąją.

Vilnius, karantinas,pandemija,žmogus, žmonės,

Prekybininkai prašo daugiau ploto

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė vertino, kad kvadratinių metrų reikalavimas būtinųjų prekių parduotuvėms yra neteisingas – ji Vyriausybėje stebėjosi, kad prekybininkų net nesiteirauta dėl 1500 kv. metrų siūlomo ribojimo, nesidomėta, kiek žmonių tektų tikrinti. R Vainienė skaičiavo, kad vien didžiųjų prekybos tinklų mažose parduotuvėse, kurių plotas virš 1500 kv. metrų, apsilanko kone pusė milijono pirkėjų per dieną.

„Tai mums sunkiai įsivaizduojama, ar bent buvo įsigilinta, kad tiek Lietuvos gyventojų ten reikės patikrinti, kiek jų ateina, jei nepersiskirs srautas – ar buvo pagalvota, kad būtent tokį srautą reikės patikrinti? Nes čia tikrai yra labai didelis srautas. Papildomi žmonės, įranga, tai yra kaštai, ar varteliai“, – nerimavo R. Vainienė.

Ji įspėjo, kad dėl to gali kilti daug nesklandumų, kadangi prekybininkams jau ir dabar kyla iššūkių užtikrinti esamus reikalavimus, pvz., kaukių dėvėjimą.

„Pusė milijono yra tiesiog per didelė masė, kurią būtų galima patikrinti. Teikiame pasiūlymą kompromisinį dėl 2500 kv. metrų, manome, kad jis yra tikrai subalansuotas ir pasvertas. (…) Nevakcinuoti pandemijos metu galėtų ir nevalgyti, bet deja jiems tenka valgyti ir į maisto prekių parduotuves srautai yra nesulyginami“, – kalbėjo R. Vainienė.
Rūta Vainienė

Tačiau Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis abejojo: „Jei tas skaičius kiltų į viršų, iki 2500 kv. metrų ar 10000 kv. metrų, tai be abejonės tarp skirtingų verslų pakeltų dar didesnę įtampą. Visi tie, kurie nepatenka po būtinosiom prekėms, jie nepriklausomai nuo ploto turės naudoti Galimybių pasą“.

Jis tikino, kad verslas „sutinka prisiimti Galimybių paso koncepciją, bet ne užsidaryti“.

Taip pat A. Romanovskį stebino tai, kad testas nuo COVID-19 Galimybių pasui galioja 48 valandas, tuo metu darbuotojai, kuriems testavimas privalomas, testuotis reikia kas 7-10 dienų.

„Prekybininkas turi testuotis, transportininkas turi testuoti, o štai, su visa meile, grožio salonams – jiems tokio reikalavimo nėra. Jei mes griežtiname reikalavimus su Galimybių pasu klientams, tai yra gyventojams, apie tai reikia galvoti ir darbuotojų pusėje“, – siūlė A. Romanovskis.

Premjerė I. Šimonytė pažadėjo iki pirmadienio dėl išsakytų pastabų diskutuoti, tačiau iš esmės siūlomiems pakeitimams Vyriausybė pritarė. Premjerė pažadėjo, kad artimiausiu metu bus surengtas susitikimas su abiejų organizacijų atstovais.

Ką galės asmenys, neturintys Galimybių paso, nuo rugsėjo 13 dienos?

Rugsėjo 13 dieną asmenims be Galimybių paso nebebūtų leidžiama naudotis jokiomis kontaktinėmis paslaugomis, kurios neįtrauktos į išimtis.

Siūlomos šios išimtys, kokias veiklas ir paslaugas bus galima gauti be Galimybių paso:

1. Prekyba parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, kurių prekybos plotas yra mažesnis nei 1500 kv. m., arba esančios prekybos centre, kurio bendras prekybos plotas neviršija 1500 kv. m.

2. Nuotolinė prekyba (internetinė ar vykdoma kitomis ryšio priemonėmis) ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose (atsiėmimo punktuose draudžiama prekyba ar kita nesusijusi su nuotoline prekyba veikla).

3. Smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ne ilgiau nei 15 min.

4. Laidojimo paslaugos ir laidojimo reikmenų parduotuvės

5. Muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas;

6. Bibliotekos (knygų atsiėmimo-grąžinimo tikslais) ir knygų atsiėmimo punktai.

7. Asmens sveikatos priežiūros, socialinės paslaugos, teikiamos pagal socialinių paslaugų katalogą.

8. Psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugos.

9. Asmens sveikatos priežiūros įstaigose esančių terminalinės būklės, nepilnamečių iki 14 metų pacientų bei nėščiųjų lankymas.

10. Veterinarijos paslaugos.

11. Keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi paslaugos.

12. Teisinių paslaugų (notarų, antstolių, privalomos mediacijos, advokatų, teikiančių teisines paslaugas pagal advokato ir kliento sutartį bei advokatų, teikiančių antrinę teisinę pagalbą) teikimas ir teismų veikla.

13. Veikla, susijusi su vaiko teisių apsauga.

14. Valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų teikiamos paslaugos, kurių dėl jų specifikos neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu.

15. Kompleksiškai teikiamos paslaugos šeimai.

16. Asmenų aprūpinimas techninės pagalbos priemonėmis Techninės pagalbos neįgaliesiems centre.

17. Asmeninės pagalbos teikimas asmenims su negalia, kai tokį poreikį nustato savivaldybių paskirti socialiniai darbuotojai;

18. pagalba smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims;

19. pagalba nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis asmenims;

20. veikla, susijusi su nelegalių migrantų priėmimu.

Šiomis veiklomis laikinai, iki rugsėjo 13 dienos, dar būtų galima laikinai naudotis ir be Galimybių paso:

1. Prekyba.

2. Smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ne ilgiau nei 15 min.

3. Grožio salonų paslaugos.

4. Laidojimo paslaugos ir laidojimo reikmenų parduotuvės.

5. Muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas.

6. Bibliotekų ir valstybės archyvų skaityklų paslaugos.

7. Asmens sveikatos priežiūros, socialinės paslaugos, teikiamos pagal socialinių paslaugų katalogą.

8. Psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugos.

9. Asmens sveikatos priežiūros įstaigose esančių terminalinės būklės, nepilnamečių iki 14 metų pacientų bei nėščiųjų lankymas.

10. Veterinarijos paslaugos.

11. Keleivių vežimo vietiniu (miesto ir priemiesčio), tarpmiestiniu ir tarptautiniu transportu paslaugos.

12. Keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi paslaugos.

13. Teisinių paslaugų (notarų, antstolių, privalomos mediacijos, advokatų, teikiančių teisines paslaugas pagal advokato ir kliento sutartį bei advokatų, teikiančių antrinę teisinę pagalbą) teikimas ir teismų veikla.

14. Veikla, susijusi su vaiko teisių apsauga.

15. Valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų teikiamos paslaugos, kurių dėl jų specifikos neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu (paslaugų sąrašą tvirtina įstaigos vadovas).

16. Kompleksiškai teikiamos paslaugos šeimai pagal Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintą Kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai 2016-2023 m. veiksmų planą.

17. Asmenų aprūpinimas techninės pagalbos priemonėmis Techninės pagalbos neįgaliesiems centre prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir savivaldybių įstaigose, kurioms priskirta ši funkcija.

18. Asmeninės pagalbos teikimas asmenims su negalia, kai tokį poreikį nustato savivaldybių paskirti socialiniai darbuotojai.

19. Pagalba smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims.

20. Pagalba nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis asmenims.

21. Veikla, susijusi su nelegalių migrantų priėmimu.

22. Atvirose erdvėse organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, kai juose dalyvauja ne daugiau kaip 500 asmenų.

23. Finansinės paslaugos, kai teikiamas pensijų ar kitų socialinių išmokų išmokėjimas ir pristatymas.

Darbuotojams – privalomi testai ir skiepijimas, apmoka darbdavys arba darbuotojas

Vyriausybė ketina paraleliai įgyvendinti du darbuotojams aktualius ribojimus.

Pirma, darbuotojų privalomi sveikatos patikrinimai dėl COVID-19 būtų finansuojami darbuotojo ar darbdavio lėšomis.

Tam tikrų profesijų darbuotojams vakcinacija taptų privaloma (išskyrus atvejus, kai asmenys negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių), kartu sudarant teisines prielaidas darbdaviams spręsti dėl darbuotojų nušalinimo nuo darbo, jei šie reikalavimai nevykdomi.

„Ligos išmokos nemokamos asmenims, susirgusiems užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, nepasiskiepijusiems nuo šios ligos, išskyrus atvejus, kai asmenys negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių“, – siūlo Vyriausybė.

Nutarimo projektu siekiama įgyvendinti vieną iš COVID-19 ligos valdymo priemonių ir ribojimų šalyje, kai COVID-19 lovų užimtumas asmens sveikatos priežiūros įstaigose pasiekia 250 lovų. A. Dulkys pabrėžė, kad ši riba gali būti pasiekta jau šią savaitę.

Dėl visų siūlymų Vyriausybė apsispręs trečiadienį popiet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1768)