Verslus išgelbėjo kiti verslai

Visi šie verslai palaiko vienas kitą – po laidojimo paslaugų, restorane vyksta gedulingi pietūs, taksi suteikia transporto paslaugas. Kelios nišos išgelbėjo ir per pandemiją.

„Kai vienam katile verda visi prieskoniai, tada ateina ir rezultatas. Tai yra pakaitalai – jei atsitiko bėda. Daug Lietuvoje verslų dirba tik vienoje srityje. Jei būčiau turėjęs tik viešbučius, dabar būtų „amen“. Pandemija maitinimo verslui ir viešbučiams kirto iš pagrindų. Dabar palaiko parduotuvės, jų apyvarta per karantiną išaugo“, – pasakoja A. Radvila.

Visi jo verslai veikia tik Kaišiadorių rajono ribose. Tačiau čia netrūksta ir konkurencijos. Ateinantis dar vienas didelis žaidėjas bus rimtas iššūkis mažmeninei prekybai. „Pasagėlės“ tinklui išsilaikyti konkurencinėje aplinkoje, kaip tikina, padeda platus prekių asortimentas, dirbama su visais Lietuvos tiekėjais, kaip ir didieji tinklai.

„Geriau mažiau, bet valdyti esamą situaciją. Parduotuvės stabiliai dirba, žinai pajamas, rinką. Turbūt tai vienintelis rajonas, kur pas mus yra visi prekybos centrai: dvi „Norfos“, „Rimi“, „Iki“, jau stato ir „Lidlą“. Ir visi išsilaiko. Atsakymas – žaidžiame prekių pozicijomis. Kas yra pas kitus, stengiamės, kad nebūtų pas mus“, – sako verslininkas.

Pasak A. Radvilos, karštais vasaros savaitgaliais, kai išauga vaisvandenių ir ledų pardavimai, prekyba prilygsta Kalėdoms ir Naujiems metams.

„Sako, yra labai sunku sukurti verslą, rasti nišas. Tačiau pats sunkiausias dalykas – jį išsaugoti ir išlaikyti“, – šypsosi A. Radvila.

Išlaikyti visus verslus jam padeda visa šeima. Sūnus Mindaugas – ekonomistas, įmonės vyriausiasis finansininkas, dukra Violeta – teisininkė, tvarkanti visus teisinius įmonių reikalus.

Dirbo suvirintoju

Pats verslininkas turi daug specialybių: jis ir šaltkalvis, teisininkas, ir gamtos apsaugos inžinierius. Prieš visus verslus dirbo suvirintoju automobilių servise. Be viso to, A. Radvila ir politikas – antrai kadencijai išrinktas rajono tarybos narys.

„Pradėjęs dirbti servise, mečiau universitetą, nes kaip dabar spauda rašo, suvirintoju dirbant – 2-3 tūkst. eurų atlyginimas, taip iš tiesų ir yra, jei ne daugiau. Visas sritis perėjau: nuo surinkimo, dažymo, apžiūros ir kt. Tuo metu servise dirbti buvo geriau už daktarą. Bet atėjo laikas – mačiau, kad universitetą vis tiek reikia pabaigti, baigiau kolegiją ir KSU teisę“, – pasakoja A. Radvila.

Pašnekovas prisimena, kad pati verslo pradžia buvo geriausias metas: „Tada buvo žalia šviesa verslui, 10 metų niekas netikrino, niekas neprašė jokių dokumentų, nors mes, be abejo, viską rinkome ir tvarkėme. Verslui buvo labai geros sąlygos. Toliau kasmet po du medinius kioskelius atidarydavome, kol jų atsirado 10, vėliau jie jau tapo mūriniais.“

Pašalpos sugadino darbuotojus

Anksčiau verslininko įkurta taksi įmonė vienintelė teikė tokias paslaugas mieste, vėliau atsirado ir kitų konkurentų. Sunkumų sukėlė ir pandemija. Vietoje 4 automobilių ir vairuotojų, liko tik 2.

„Dabar susimažinome perpus. Galiu drąsiai teigti – tai susiję su prastovomis, subsidijomis, socialinėmis garantijomis“, – tikina jis.

Keliose A. Radvilos įmonėse dirba 75 darbuotojai. Jų rasti, kaip tikina, – visada sunku, bet ypač šiuo metu.

„Kas dabar vyksta Lietuvoje – labai sudėtinga. Baisiausia, kad žmonės, gaudami atlyginimus, parašo pareiškimą išeiti iš darbo. Motyvas paprastas – kai kurių įstaigų vadovai nežino, kad 9 mėn. žmogui skiriama pašalpa. Anksčiau būdavo 3 mėn., vėliau buvo 6, dabar – 9. Žmogus daugmaž gauna 1000 eurų, sako, kad per vasarą pastatys sūnui namą, 9 mėn. gaus visas garantijas, kodėl tuo nepasinaudoti? Nuoširdžiai sakau – aš jo vietoje tą patį daryčiau. Tai – jo galimybės, nėra jokių pažeidimų, ramiai naudojiesi tuo, ką suteikia šiandienos įstatymai“, – kalba jis.

Verslininkas papasakojo, kaip atsirenka darbuotojus.

„Darbo nori du žmonės, abu kandidatai faini, komunikabilūs, įžvalgūs, galvoju, kaip juos patikrinti. Sakau nuvažiuoti į Kauno bazes ar kur kitur ir nupirkti man vaisių, daržovių asortimentą. Grįžęs vienas sako – nupirkau bananų dėžę, agurkai – čia, sumokėjau tiek, čia – čekis.

Kitas sako – atvežiau bananų dėžę, agurkų, pomidorų, bet jei agurkų būčiau pirkęs dvi dėžes, man būtų padarę nuolaidą, jei bananų – 4 dėžes, padaro tokią akciją, jei bendra suma viršija 100 eurų, būčiau gavęs 20 proc. nuolaidą. Kurį aš į darbą priimsiu? Ar žmogui ateiti į darbą ir tik išbūti darbo valandas, ar jam dirbant pasiekti rezultatą?

Būna, sako, kad darbdavys nemotyvuoja, bet kiekvienas darbdavys suinteresuotas motyvuoti. Tačiau jei darbuotojai ateina į darbą tik laiko prastumti... Galiausiai ne visiems skirta gyslelė būti pardavėju ar padavėju, negali žmogaus kaltinti“, – pasakoja A. Radvila.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)