Be to, jis pažymėjo, kad ateityje ECB dar daugiau dėmesio skirs komunikacijai.

„Mes matuojame bendrą kainų kilimą, todėl mums labai svarbu, kad eurosistemos siekis „nusikaskaduotų“ suprantama forma iki plačiosios visuomenės“, – sakė G. Šimkus.

Kertinis įvykis

Po liepos 22 dieną vykusio ECB posėdžio su žurnalistais Vilniuje bendravęs G. Šimkus atkreipė dėmesį, kad vienas kertinių įvykių viso pasaulio centrinėje bankininkystėje Lietuvos viešojoje erdvėje dėmesio sulaukė nepakankamai.

„Prieš dvi savaites buvo vienas kertinių įvykių viso pasaulio centrinėje bankininkystėje. Pirmą kartą po beveik 20 metų buvo peržiūrėta pinigų politikos strategija. Vertinimų gali būti įvairių, bet kai kurie pokyčiai yra labai svarbūs. Nepaisant to, kad kai kas pasakys, kad jie viena ar kita forma buvo matomi ir prieš tai.

Pirmiausia, yra naujas apibrėžtas pinigų politikos tikslas. Kalbant strategijos terminais, aiškaus tikslo žinojimas labai stipriai apibrėžia, kur tu plauki.

Su ankstesniu tikslu problema buvo tai, kad jis buvo apibrėžiamas, kaip „artima, bet žemesnė nei 2 proc. infliacija vidutiniu laikotarpiu“. Rinkos analitikų nuomone, tai buvo suvokiama kaip 2 proc. „lubos“.

Dabar apibrėžta: „simetrinės 2 proc. infliacijos tikslas vidutiniu laikotarpiu“. Tai reiškia, kad ne iki 2 proc., o lygiai 2 proc. Dėl to galimi laikini, nuosaikūs nukrypimai – į abi puses. Jie yra vienodai nepageidaujami“, – kalbėjo jis.

G. Šimkus dėstė, jog galimybė viršyti 2 proc. leidžia pinigų politikai būti šiek tiek kantresnei, labiau laukiančiai.

„Dabar turime labai žemas, neigiamas palūkanų normas. Infliacija negrįžta arti vidutinio laikotarpio tikslo. Taip, dabar infliacija yra padidėjusi, tačiau net ir po daugybės metų, kai esame neigiamų palūkanų teritorijoje, ji yra lemiama laikinų faktorių. Pažiūrėjus į ECB, rinkos dalyvių ar apklausų būdu parengtas prognozes, lūkesčius, matytume, kad infliacija kris žemiau 2 proc. tiek kitais, tiek dar kitais, tiek dar kitais metais.

Tai reiškia, kad ECB tradicinės pinigų politikos priemonės – palūkanų reguliavimas – nėra tokios veiksmingos. Iš kitos pusės, įjungtos papildomos galingos pinigų politikos priemonės taip pat vis dar neprisidėjo prie kainų grįžimo 2 proc. link. Visada svarstoma, ar ECB neiššaus per anksti, nesiims sprendimų vėliau nei reikėtų. Tokia dilema yra, o dabar siunčiama žinutė, kad pinigų politika euro zonoje bus kantri“, – sakė Lietuvos banko vadovas.

Dėmesys komunikacijai

G. Šimkus dar atkreipė dėmesį, kad nuo šiol pinigų politikos peržiūrėjimo mechanizmas bus įjungiamas kas 4 metus.

„Tai labai svarbu. Dabar mes turėtą sąrangą peržiūrėjome po 20 metų.

Beje, taip pat bus svarbu įvertinti ne tik suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), bet ir dar vieną dedamąją. Tai – su gyvenamaisiais būstais susijusios išlaidos, kurios nebuvo įtrauktos į šį indeksą. Tai sudėtingas uždavinys, jį turi atlikti atitinkamos kompetentingos institucijos, statistikos departamentai. Šių išlaidų įtraukimas į SVKI bus ne vienerius metus truksiantis procesas. Tačiau to reikia, kad infliacijos rodiklis apimtų visus matus.

Dar vienas svarbus pokytis – ambicija klimato kaitos fronte. Taip, vėliavą turėtų nešti vykdomoji valdžia, bet savo srityje eurosistema taip pat yra nusimačiusi reikšmingus darbus“, – pasakojo G. Šimkus.

Lietuvos banko vadovas paminėjo, kad peržiūrint pinigų politikos strategiją viena temų buvo komunikacija.

„Strategija buvo svarstoma 18 mėnesių, parašyta daugybė dokumentų, prie jos dirbo daugybė žmonių. Viena temų buvo skirta komunikacijai. Iš tikrųjų, ECB komunikacija buvo skirta profesionalams. Tačiau, kai matuojame kainų lygį – jis yra ne finansų rinkos dalyvių ir investuotojų, bet visuomenėje. Būtent komunikacija, požiūrio išdėstymas, parodymas, ko eurosistema siekia taps labai svarbia dalimi.

Kita vertus, dažnai, kai žmogus galvoja apie savo asmeninę infliaciją, jis vertina pagal savo vartojimo krepšelį. Be to, dar turime labai stipriai įsišaknijusius lūkesčius, kad kainų augimo nelabai yra. Per komunikacija yra siekis įskiepyti kainų augimo lūkesčius ties tuo, ko nori ECB, t. y. 2 proc.“, – sakė G. Šimkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)