Skaudi nelaimė įvyko pirmadienį Šakių rajone, žemės ūkio bendrovėje. 10.00 val., įmonėje atlikdami srutų rezervuaro siurblio remontą, žuvo trys žmonės. Įvykį tiria VDI sudaryta komisija, kuriai vadovauja vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius. Dėl darbuotojų žūties taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas.

VDI šiemet pirmą pusmetį, išankstiniais duomenimis, buvo gauta 20 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė (5 iš jų lėmė kelių eismo saugos taisyklių, kurių kontrolės ir prevencijos priemonių įgyvendinimo funkcijos nėra priskirtinos VDI kompetencijai, pažeidimai), ir 66 pranešimai apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai. Pernai per tokį pat laikotarpį buvo gauta 15 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 55 pranešimai apie įvykius darbe, dėl kurių buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.

Mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe dažnumo koeficiento (nelaimingų atsitikimų darbe skaičiaus, tenkančio 100 000 darbuotojų), įvertis per 2021 m. pirmą pusmetį buvo 1,6, o sunkių nelaimingų atsitikimų darbe – 5,1. Šio rodiklio įverčiai 2020 m. pirmą pusmetį buvo atitinkamai 1,2 ir 4,2.

„Neramu matyti augančius nelaimingų atsitikimų darbe skaičius, – sako vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius. – Po ilgo karantininių prastovų laiko į darbą grįžtantys darbuotojai galbūt yra praradę budrumą ir įgūdžius, todėl darbų vadovai turi ypač atsakingai priminti saugos taisykles, instruktuoti darbuotojus ir dar kartą atidžiai patikrinti, ar visi yra aprūpinti reikalingomis saugos priemonėmis. Primenu, kad būtent darbdavys yra atsakingas už darbuotojų saugumą darbo metu.”

Tiriant nelaimingų atsitikimų priežastis, nustatyta, kad didžiąją dalį mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių per 2021 m. pirmą pusmetį, lėmė darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai, nepakankama darbuotojų saugos ir sveikatos vidinė kontrolė, netinkamas darbų organizavimas. Beveik ketvirtadalis nelaimingų atsitikimų darbe įvyko, kai atlikdami darbus darbuotojai nesilaikė jiems privalomų vykdyti saugaus darbo instrukcijų ir taip rizikavo savo sveikata ar gyvybe.

Net 11 mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, arba 24 proc. skaičiuojant nuo ištirtų nelaimingų atsitikimų darbe, įvyko dėl darbuotojų didelio neatsargumo, kai darbuotojai nesilaikė nustatytų saugos ir sveikatos reikalavimų.

2021 m. pirmą pusmetį įvykių darbe metu žuvo 2 neblaivūs darbuotojai ir 1 neblaivus sunkiai nukentėjo. Per atitinkamą 2020 m. periodą įvyko 1 sunkus nelaimingas atsitikimas darbe, kurio metu nukentėjo neblaivus darbuotojas.

Aptariamuoju laikotarpiu sunkių ar mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe jauniems darbuotojams (iki 18 metų amžiaus) neįvyko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)