Antradienį Pabradės poligone lankęsis prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į pilietiškus verslininkus ir priminė Vilniaus gynybinės sienos statymą. Jis ragino prisidėti prie talkos statant tam tikrus sienos ruožus, padedant suvaldyti neteisėtų migrantų srautą.

Antradienį žurnalistai prezidento teiravosi, ką jis siūlo daryti dėl migrantų apgyvendinimo. Anot G. Nausėdos, svarbiausia viską spręsti dialogu.

„Kalbėsiuosi pirmiausia su mūsų žmonėmis apie tai, kokios pagrindinės problemos iškyla, kokios baimės jų akyse ir kaip tas baimes būtų galima įveikti. Reikia kalbėti ir su migrantais, ir kalbėti apie tai, kad jiems bus sudėtinga čia. Dėl labai paprastų ir objektyvių priežasčių – Lietuva pernelyg maža, kad galėtų priimti didelį migrantų antplūdį ir garantuoti tokias teises, kokias jie galbūt įsivaizduoja. Dėl tos priežasties, manau, dialogas – geriausias būdas išvengti konflikto. Šiandien neišnaudojame dialogo galimybių išvengti konflikto“, – teigė jis.

Tuo pačiu G. Nausėda kreipėsi į pilietiškus verslininkus

„Dar vienas dalykas, nepamirškime, per visus šiuos dalykus, kad dar yra sienos kontrolės klausimas ir, galbūt, čia bus tinkama proga kreiptis į pilietiškai nusiteikusius verslininkus. Galbūt galime padaryti tai, ką XVI a. pradžioje padarė Vilniaus miestiečiai. Būtent Vilniaus miestiečių pastangomis buvo pastatyta Vilniaus gynybinė siena, kuri, kaip žinote, stovėjo iki XVIII a. pabaigos.

Šiandien, galbūt, sutelkę pilietišką iniciatyvą, mes galėtumėme imtis, atskirų statybinių organizacijų, kelininkų organizacijų pastangomis pasidalinę tam tikrus ruožus ateiti į talką valstybei. Šiandien valstybei reikia talkos, mažiausiai reikia susipriešinimo. Privalome suprasti, kad padėtis rimta, baikim žaisti politinius žaidimus“, – sakė jis.

Į Lietuvą šiemet jau bandė patekti daugiau nei 2,8 tūkst. neteisėtų migrantų, dėl jų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)