„Sodra“ pirmadienį paskelbė išsiuntusi 300 tūkstančių laiškų gyventojams – vėl atsirado prievolė mokėti PSD kas mėnesį, ir tą reikia daryti iki mėnesio pabaigos.

Adomas „Delfi“ pasakoja, kad pernai vykdė individualią veiklą, PSD pats nemokėjo, nes anksčiau gavęs „Sodros“ patikinimų, kad PSD galės susimokėti per dvejus metus. Jis nustėro pirmadienį vakare pamatęs, kad trijose jo banko sąskaitose rezervuota ta pati skola – po 540 eurų. Jam nesuprantama, kodėl tą reikėjo daryti visose sąskaitose, jei buvo galima nurašyti vieną kartą.

„Vakar vakare (pirmadienį – „Delfi“) įvyko pasiėmimas tų pinigų iš visų turimų bankinių sąskaitų. Ta pati suma, kurią skolingas, ir papildomai už įsiskolinimą. Suma nuskaityta už praėjusius metus“, – pasakoja Adomas.

Jam suprantama, kad PSD reikia mokėti – pernai visą laiką vykdė individualią veiklą, dalį laiko dirbo pagal darbo sutartį. Tačiau jis pasidalijo ir „Sodros“ laišku, kuriame teigiama, kad PSD įmokas pasibaigus karantinui ir ekstremaliajai situacijai bus galima grąžinti per dvejus metus. O čia – nurašymas išsyk.
Skola „Sodrai“

„Kaip supratau, nuskaičiavo tą PSD, kuris apskaičiuotas nuo deklaruotų pajamų pavasarį. Bet pavasarį man nutiko tokia situacija, kad jau suformavus prašymą dėl to, kokias turiu mokėti valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir PSD įmokas, „Sodra“ man atsiuntė tik VSD įmoką. Aš ją sumokėjau, o dėl PSD informavo, kad mokėti nereikia, nes karantino metu sustabdyta, kad įsiskolinimo nėra. O po to atėjo žinutė, kad čia suklydome, buvo padaryta klaida, jums reikia sumokėti apie 540 eurų PSD“, – pasakoja Adomas.

Jis teigia taip ir nesupratęs tuomet, suklydo ar nesuklydo „Sodra“ – pats įmokos nemokėjo.

„Laukiau, žiūrėjau. Supratau, kad turbūt kažkada įvyks nuskaitymas, jeigu yra skola, ir pats nemokėjau. Ir vat dabar pranešė, kad liko savaitė susimokėti, bet vakare pasižiūrėjau į sąskaitą, ir man nuskaityta“, – pasakojo vyras.

Jam pikta tai, kad „Sodra“ nepasiderinusi pasirinko itin netinkamą laiką, kai pinigų reikėjo atlikus brangų pirkinį.
Vyras stebisi, kad dabar reikia pačiam sekti savo finansinę situaciją „Sodra“ paskyroje.

„Iš tikrųjų sukėlė nemažų nepatogumų, kadangi neseniai atlikau didelį pirkimą ir su pinigiais būtent šią akimirką nėra pati geriausia situacija. Tai įsivaizduokite, po minus 500 eurų iš kelių sąskaitų“, – stebėjosi Adomas.

„Sodra“ paaiškino, kad kartais skola virsta ir pernykštis PSD

„Sodra“ paaiškina, kad pirmadienį platintas priminimas visų pirma buvo ne apie pernykštį PSD, o apie šiemetinį – nuo šiol vėl reikia mokėti PSD kas mėnesį.

Nemokėjusiems PSD pernai – galioja kitokia tvarka.

„Ekstremalios situacijos ir karantino metu savarankiškai dirbantys gyventojai turėjo teisę nemokėti einamųjų PSD įmokų (pernai – 41,7 Eur), tačiau galėjo gauti nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas. Taip buvo siekiama palengvinti jų finansinę naštą. Pasibaigus karantinui, šias įmokas gyventojai gali sumokėti per dvejus metus – jos nėra laikomos PSD skola“, – patikina „Sodros“ vyr. specialistė Malgožata Kozič.

Nuo liepos 1 d. savarankiškai dirbantys gyventojai vėl turi mokėti PSD įmokas reguliariai, iki einamojo mėnesio pabaigos.

„Priverstinis išieškojimas niekada nėra pradedamas, kai nėra suėjęs PSD įmokų sumokėjimo terminas ir nėra susidariusi PSD įmokų skola. Už 2021 m. liepos mėnesį nuo minimalios mėnesinės algos apskaičiuotų PSD įmokų sumokėjimo terminas nėra pasibaigęs, todėl jų priverstinis išieškojimas nėra vykdomas. Jei „Sodra“ pradėjo priverstinio išieškojimo veiksmus, tai reiškia, jog jie yra vykdomi dėl anksčiau susidariusių skolų, tačiau ne dėl už 2021 m. liepą priskaičiuotų PSD įmokų“, – paaiškina „Sodros“ atstovė.

Taip pat „Sodra“ patikina, kad niekada nenurašo pinigų nuo gyventojų sąskaitų be įspėjimo. Kiekvieną mėnesį pranešimus dėl PSD įmokų gauna ir pirmą kartą įsiskolinę asmenys, ir gyventojai, kurių skolos kaupiasi ilgiau. Vidutiniškai per mėnesį siunčiama 155 tūkstančiai priminimų – tai beveik du milijonai pranešimų per metus.

Tačiau Adomas prieštarauja – jis teigia, kad didžioji dalis jo pernai susidariusios skolos yra būtent tas pats minimalus PSD, kuris neturėjo būti laikomas skola dar dvejus metus. Jis teigia iš anksto pranešimo apie nurašymą negavęs.

Skola laikomas tas PSD, kuris viršijo minimalų

„Sodra“ skaičiuoja, kad skola nelaikoma ta pernykščio PSD dalis, kuri susidarė nuo 2020 m. kovo mėnesio – tai sudarė 423,70 eurų.

„Pavyzdžiui, pateikus deklaraciją VMI savarankiškai dirbančiam žmogui priskaičiuota 700 eurų PSD įmokų nuo pajamų. Taigi, jei gyventojas nemokėjo priskaičiuotų einamųjų PSD įmokų kas mėnesį už ekstremalios situacijos ir karantino laikotarpį, deklaravus pajamas jis turėjo sumokėti skirtumą tarp priskaičiuotų einamųjų PSD įmokų ir PSD įmokų apskaičiuotų nuo VMI deklaruotų pajamų – 276,30 eurų, o 423,70 eurų galės sumokėti per 2 metus nuo ekstremalios situacijos ir karantino pabaigos dienos“, – paaiškino M. Kozič.

„Sodra“ laiku nesumokėtų įmokų priverstinį išieškojimą vykdo per Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą (PLAIS) teikdama mokėjimo nurodymus.

„Pagal per PLAIS pateiktą mokėjimo nurodymą lėšos iš skolininko sąskaitos negali būti nurašomos du kartus. Mokėjimo nurodymo vykdymo metu, tam tikru momentu, kad būtų nustatytas išieškojimui reikalingų lėšų buvimas sąskaitose, PLAIS apriboja disponavimą lėšomis visose asmens turimose sąskaitose, todėl aprašytuoju atveju žmogui galėjo susidaryti įspūdis, kad lėšos buvo nurašytos du kartus. Piniginių lėšų nurašymas visada įvykdomas tik vieną kartą, o įvykdžius lėšų nurašymą apribojimai kitose sąskaitose yra automatiniu būdu atšaukiami“, – paaiškina sistemos veikimą „Sodra“.
Eurai

Adomas, išgirdęs paaiškinimą, kad suma bus nurašyta tik vieną kartą, su tokia procedūra sutiko – viliasi, kad išsivers be 2 metų atidėjimo.

„Sodra“ papildo, kad neigiamą pandemijos poveikį patyrę draudėjai, taip pat ir savarankiškai dirbantys gyventojai, kurių ekonominė veikla buvo įtraukta į VMI sudarytą nukentėjusių nuo COVID-19 veiklų sąrašą, karantino metu galėjo pateikti prašymą dėl priverstinio poveikio priemonių netaikymo. Pateikus prašymą VSD ir PSD įmokų įsiskolinimo išieškojimas buvo laikinai nevykdomas. Prašymą dėl įsiskolinimo atidėjimo supaprastinta tvarka galima pateikti per 30 dienų pasibaigus karantinui, o skolą padengti be palūkanų galima per 5 metus.

Kokį PSD reikia mokėti?

Minimali einamoji mėnesio PSD įmoka – 6,98 proc. nuo minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA), šiemet tai sudaro 44,81 euro per mėnesį (pernai – 42,37 Eur).

„Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas turi mokėti visi nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys. To reikia tam, kad žmogus galėtų pasinaudoti nemokamomis sveikatos priežiūros paslaugomis, turėtų teisę į kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones. Už dirbančiuosius pagal darbo sutartį PSD įmokas sumoka darbdavys. Savarankiškai dirbantys gyventojai patys turi mokėti PSD įmokas. PSD įmokos dydis – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (MMA). Šiais metais ši suma siekia 44,81 euro“, – paaiškina „Sodra“.

Individualia veikla besiverčiantieji, susimokėję įmokas iki paskutinės einamojo mėnesio dienos, ir toliau galės nemokamai naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis.

Patys PSD įmokas nuo MMA turi mokėti individualią veiklą, individualią žemės ūkio veiklą vykdantys, verslo liudijimus turintys žmonės. Individualios įmonės moka PSD už savininkus, ūkinės bendrijos už tikruosius narius, mažosios bendrijos už mažųjų bendrijų narius bei už vadovus, kurie nėra nariai ir gauna atlygį.

PSD įmokų kas mėnesį gali nemokėti žmonės dirbantys pagal darbo sutartis, valstybės tarnautojai, taip pat tie gyventojai, kurie yra drausti sveikatos draudimu valstybės lėšomis – gauna senatvės arba netekto darbingumo pensiją, studijuoja aukštosiose mokyklose pagal nuolatines studijų programas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)