„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas jau prieš kelerius metus yra suskaičiavęs, kiek papilnėtų biudžetas, apmokestinus kilogramą cukraus 1 Eur akcizu.

„Iš šio mokesčio į biudžetą būtų galima surinkti apie 100 mln. Eur per metus“, – sakė jis.

Vis dėl to tokį mokestį sudėtinga administruoti, todėl pirma Lietuvai reikėtų atlikti namų darbus – įpareigoti gamintojus nurodyti, kiek cukraus deda į produktus.

„Jeigu norima tokį mokestį kažkada ateityje turėti, reikėtų tą informaciją įpareigoti skelbti ir, aišku, didinti žmonių sąmoningumą“, – sakė Ž. Mauricas.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad žmonių naujais mokesčiais erzinti nereikia, o reikėtų kalbėtis ir tartis su gamintojais.

Anot jo, jau trejus metus iš eilės su jais jau buvo pasirašomos sutartys, kad gaminiuose būtų mažiau cukraus ir druskos.

„Skonis yra keičiamas iš lėto, po truputį mažinant, ko realiai vartotojas nepajaučia ir nuolat pirkdamas tą patį gaminį, jei po truputį yra mažinama tų sudedamųjų dalių, kurios yra nepalankios sveikatai“, – sakė jis.

Patys gyventojai teigė tiek žiūrintys, kiek cukraus yra konditerijos produktuose, tiek ne, mat kai kuriems tai visiškai nesvarbu.

„Žiūriu, žiūriu. Kad būtų kuo mažiau cukraus ir druskos“, – sakė viena pirkėja, o štai atėjęs apsipirkti vyras patikino visai į tokius dalykus dėmesio nekreipiantis.

„Renkuosi pagal skonį“, – teigė jis.

„Kuo daugiau, tuo geriau cukraus. Man skanu. Pasidarau energingas“, – teigė kitas.

„Aš nežiūriu. Galbūt ir kenkia sveikatai, bet nekreipiu dėmesio. Gal dar amžius ne tas“, – juokavo dar vienas pirkėjas.

O štai dietologai su tokiu gyventojų požiūriu nesutinka. Kaip buvo aiškinama, per dieną nereikėtų viršyti 20-25 g cukraus.

„Užtenka suvalgyti vieną saldintą jogurtą ir mes jau turėsime 20 g pridėtinio cukraus iš 200 g indelio, kad yra rekomenduojama suvartoti dienos bėgyje“, – sakė dietologas Edvardas Grišinas ir teigė, kad viršijus normą gali grėsti ligos.

100 eurų kupiūra

„Gresia pagrindinėmis ligomis, kurių pagreitį jau galime matyti, tai širdies ir kraujagyslių ligos, medžiagų apykaitos sutrikimai, antro tipo cukrinis diabetas“, – sakė jis.

Per dieną vartojant daugiau nei arbatinį šaukštelį druskos, gresia širdies ir kraujagyslių ligos, hipertenzija, inkstų veiklos sutrikimai.

Lenkijoje nuo šiemet gėrimai, kurių sudėtyje yra cukraus arba saldiklių, apmokestinami puse zloto arba 0,14 Eur už litrą tarifu.