„Atsižvelgusi į šias sąlygas, ECB valdančioji taryba persvarstė savo ateities gaires dėl palūkanų normų. Ji tai padarė siekdama pabrėžti savo įsipareigojimą toliau palaikyti skatinamąją pinigų politiką, kad galėtų pasiekti savo infliacijos tikslą“, – pažymėjo ji.

ECB vadovė pareiškė, kad euro zonos ekonomika atsigauna, tačiau nurodė, jog koronaviruso pandemija toliau temdo plėtros perspektyvas, ypač atsižvelgiant į tai, kad naujoji delta atmaina tampa vis didesniu neapibrėžtumo šaltiniu.

Sparčiai plintanti atmaina, anot jos, gali prislopinti atsigavimą „paslaugų sektoriuje, ypač turizmo ir apgyvendinimo bei maitinimo paslaugų segmentuose“.

Ch. Lagarde pažymėjo, kad infliacija euro zonoje padidėjo, tačiau šis infliacijos kilimas, kaip manoma, bus daugiausia laikino pobūdžio.

Infliacijos vidutiniu laikotarpiu prognozė, pasak ECB vadovės, tebėra nuosaiki.

ECB nepakeitė palūkanų normų, skatinimo apimčių

Vis didėjant nuogąstavimams dėl vėl didėjančio sergamumo koronavirusine infekcija, Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį įvykusiame posėdyje nepakeitė nei savo pandeminių skatinimo priemonių apimčių, nei istoriškai mažų palūkanų normų.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi bei indėlių galimybėmis ir toliau sudarys atitinkamai 0 proc., 0,25 proc. ir minus 0,5 proc., nurodoma euro zonos centrinio banko paskelbtame pranešime.

Be to, ECB Valdančioji taryba persvarstė savo ateities gaires dėl palūkanų normų. Ji tai padarė siekdama pabrėžti savo įsipareigojimą toliau palaikyti skatinamąją pinigų politiką, kad galėtų pasiekti savo infliacijos tikslą.

Valdančioji taryba mano, kad „ECB pagrindinės palūkanų normos nesikeis arba bus mažesnės tol, kol ji neįsitikins, kad infliacija gana anksti prognozuojamu laikotarpiu pasiekė dviejų procentų lygį ir užtikrintai yra ties juo kitą prognozuojamo laikotarpio dalį, ir kad, Valdančiosios tarybos vertinimu, grynosios infliacijos pažanga yra pakankamai didelė, kad vidutiniu laikotarpiu infliacija galėtų stabilizuotis ties dviejų procentų lygiu. Dėl to gali prireikti ir pereinamojo laikotarpio, kurio metu infliacija būtų šiek tiek didesnė už tikslą.“

Valdančioji taryba taip pat nepakeitė 1,85 trln. eurų specialiosios pandeminės pirkimo programos (SPPP) apimties.

Centrinio banko pranešime nurodoma, jog Valdančioji taryba ir toliau mano, kad šį ketvirtį grynieji pirkimai pagal SPPP bus vykdomi gerokai sparčiau negu per pirmuosius šių metų mėnesius.

Valdančioji taryba toliau vykdys grynuosius turto pirkimus pagal SPPP bent iki 2022 metų kovo pabaigos ir bet kokiu atveju tol, kol, jos vertinimu, pasibaigs koronaviruso sukeltos krizės etapas.

O pagrindinės sumos, gautos iš pagal SPPP įsigytų vertybinių popierių išpirkimo, suėjus jų terminui, bus toliau reinvestuojamos bent iki 2023 metų pabaigos.

Jeigu palankias finansavimo sąlygas galima palaikyti vykdant turto pirkimus nepanaudojant visos gryniesiems pirkimams pagal SPPP numatytos sumos per tam numatytą laiką, nebūtina jos visos panaudoti, rašoma ECB pranešime.

Šią sumą, pasak centrinio banko, lygiai taip pat galima pakoreguoti, jeigu to reikėtų, kad būtų palaikytos palankios finansavimo sąlygos ir taip būtų atsvertas neigiamas pandemijos poveikis infliacijos raidai.

ECB pranešime taip pat nurodoma, kad grynieji pirkimai pagal turto pirkimo programą (TPP) ir toliau bus vykdomi už 20 mlrd. eurų per mėnesį sumą.

Valdančioji taryba tebemano, kad mėnesiniai grynieji turto pirkimai pagal TPP bus vykdomi tol, kol to reikės siekiant stiprinti skatinamąjį pinigų politikos palūkanų normų poveikį, ir bus sustabdyti netrukus prieš tai, kai ji pradės didinti ECB pagrindines palūkanų normas.

Be to, Valdančioji taryba toliau didins likvidumą vykdydama refinansavimo operacijas.

ECB savo pranešime pažymi, kad trečiosios tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų serijos (TITRO III) operacijos tebėra patrauklus finansavimo šaltinis bankams – tai skatina bankus skolinti bendrovėms ir namų ūkiams.

Euro zonos centrinis bankas pranešime taip pat pabrėžia, kad Valdančioji taryba yra pasirengusi atitinkamai koreguoti visas savo priemones, kad užtikrintų, jog infliacija vidutiniu laikotarpiu stabilizuotųsi ties jos siekiamu dviejų procentų lygiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)